Οδηγίες για την καταπολέμηση της γρίπης εν αναμονή της περιόδου έξαρσής της εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας. Πέρα από την ενημέρωση, πολίτες και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό καλούνται να εμβολιαστούν, ενώ οι υπηρεσίες θα είναι επί ποδός για την άντληση πληροφόρησης, την διάγνωση και την επιδημιολογική επιτήρηση.
Σύμφωνα δε με την ετήσιας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ για τη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης στη χώρα μας παρατηρήθηκε αύξηση τόσο στον αριθμό των εισαγωγών σοβαρών περιστατικών γρίπης σε ΜΕΘ όσο και στον αριθμό των θανάτων. Συγκεκριμένα, αποδόθηκε μεταξύ άλλων στην επικράτηση και στη χώρα μας του υπότυπου A(H1N1)pdm09 έναντι του τύπου Β το 2017-2018. Η πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή κατέληξαν δεν είχαν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο παρότι ανήκαν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για την οποία συστήνεται ο εμβολιασμός.
Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Ωστόσο, ο χρόνος έναρξης του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια.
Οδηγίες για την γρίπη
Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης και συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου όπως είναι οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, ηλικιωμένοι και παιδιά (6 μηνών και άνω) καθώς και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν και παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
Σημειώνεται ότι απαιτούνται περίπου δυο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης στο εμβόλιο. Όμως, ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.
Αναγκαία είναι η ανοσοποίηση προσωπικού των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας προστατεύει, η οποία λειτουργεί και ως φραγμός κατά της μετάδοσης της γρίπης. Ιδιαίτερα θα πρέπει να εμβολιάζεται το προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Σύμφωνα με τις οδηγίες, η εκάστοτε Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κάθε Νοσοκομείου ή άλλου φορέα υγείας θα πρέπει αποστείλει στον ΕΟΔΥ, όταν της ζητηθεί, στοιχεία εμβολιαστικής κάλυψης για την εποχική γρίπη των εργαζομένων του φορέα της.
Υπ’ ατμόν θα βρίσκονται ο ΕΟΦ να μεριμνήσει για την επάρκεια του εμβολίου, οι Διοικήσεις των ΥΠΕ, το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΕΟΔΥ οι δήμοι κ.ά..
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ