Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (Ε.Κ.Ε.) στο πλαίσιο των δράσεων της ενημερώνει το κοινό σχετικά με τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα της Καρδιολογίας καθώς και την ευαισθητοποίηση όλων για τη σημασία της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Με αφορμή το επικείμενο 40ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο από τις 17 έως τις 19 Οκτωβρίου 2019, στα Ιωάννινα Ιωάννινα), ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε., Καθηγητής Καρδιολογίας, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Ιωάννης Γουδέβενος τόνισε ότι «Οι καρδιαγγειακές παθήσεις (ΚΑΠ), που οφείλονται σε αθηροσκλήρωση, αποτελούν την πιο συχνή αιτία θανάτου παγκοσμίως».
«Μεγάλο ποσοστό αυτών των παθήσεων – θανατηφόρων και μη – συμβαίνουν σε άτομα χωρίς τη γνωστή ΚΑΠ (50% των περιπτώσεων εμφράγματος μυοκαρδίου και 1/3 των περιπτώσεων αιφνίδ ιου θανάτου)» επεσήμανε ο κ. Γουδέβενος.
Σε ότι αφορά την πρόληψη, το 80% του συνόλου των ΚΑΠ μπορεί να προληφθεί με αλλαγή του τρόπου ζωής, καθώς η πλειοψηφία τους (έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό, περιφερική αρτηριακή νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή) οφείλεται σε τέσσερις παράγοντες συμπεριφοράς κάπνισμα, φτωχή διατροφή, αυξημένο βάρος σώματος, καθιστικός τρόπος ζωής/ έλλειψη φυσικής άσκησης.
Για το λόγο αυτό, η ΕΚΕ ενθαρρύνει την υιοθέτηση αλλά και τη τήρηση υγιεινών συμπεριφορών, που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής καρδιαγγειακής υγείας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.
Στην αξία της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής επιμένουν και οι σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες αντιμετώπισης του Σακχαρώδη Διαβήτη σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο όπως ανακοινώθηκε στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας στο Παρίσι, σύμφωνα με τον καθηγητή Καρδιολογίας Ε.Κ.Π.Α., Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Γ.Ν. «Ιπποκράτειο», Πρόεδρος Ε.Κ.Ε. (2017-2018) και Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (2017-2019), Κώστα Τσιούφη.
Σημειώνεται ότι εκστρατεία ευαισθητοποίησης, που υλοποιεί η Ε.Κ.Ε. σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer Hellas με τίτλο «Νιώσε τον Παλμό».
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που συνιστά τη συχνή παρακολούθηση των καρδιακών παλμών με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό και αντιμετώπιση της Κολπικής Μαρμαρυγή, του δεύτερου σημαντικότερου παράγοντα κινδύνου εκδήλωσης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ΑΕΕ), μετά την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Λαμβάνοντας υπόψη και ότι στη χώρα μας καταγράφονται 20.000 περίπου εμφράγματα του μυοκαρδίου ετησίως, η Ε.Κ.Ε. θα αρχίσει άμεσα μια πανελλήνια καταγραφή για να εξετάσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αντιμετώπισης των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της εταιρίας και Διευθυντή της Θεραπευτικής Κλινικής του Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα», Ιωάννη Κανακάκη.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ