Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τζούλια Γούλφσον της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό διατροφολογίας «Public Health Nutrition» ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 9.000 άτομα άνω των 20 ετών. Η μελέτη βασίστηκε σε απαντήσεις των συμμετεχόντων σε ερωτηματολόγια σχετικά με το πού έτρωγαν και πόσο κατά τις τελευταίες 30 ημέρες.
Η έρευνα έδειξε ότι τόσο τα άτομα που έτρωγαν μια φορά την εβδομάδα φαγητό στο σπίτι τους, όσο και τα άτομα που έτρωγαν στο σπίτι τους καθημερινά κατανάλωναν κατά μέσο όρο λιγότερες θερμίδες, λιγότερο λίπος, και λιγότερη ζάχαρη σε σχέση με αυτούς που έτρωγαν έτοιμο φαγητό.
Επιπλέον, όσοι έτρωγαν στο σπίτι τους τακτικά, έτρωγαν πιο υγιεινά, επειδή κατανάλωναν πολύ λιγότερα κατεψυγμένα τρόφιμα και, επιπλέον, όταν τύχαινε να φάνε έξω, απέφευγαν το «φαστ φουντ».
Τα άτομα που δούλευαν πολλές ώρες ήταν αυτά που έτρωγαν συχνότερα εκτός σπιτιού και κινδύνευαν περισσότερο από παχυσαρκία.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η έλλειψη χρόνου και οι οικονομικοί – εργασιακοί περιορισμοί αποτελούν τα βασικά εμπόδια για το υγιεινό μαγείρεμα στο σπίτι σε τακτική βάση.
«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι όσοι μαγειρεύουν στο σπίτι τους, έχουν πιο υγιεινή διατροφή. Είναι σημαντικό να εκπαιδεύσουμε την κοινή γνώμη για τα οφέλη του μαγειρέματος στο σπίτι και επίσης να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν καλύτερες επιλογές όταν τρώνε έξω», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας.
Γιατί είναι περισσότερο θρεπτικό το σπιτικό φαγητό;
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Βουλγαρία: Ιστορική αύξηση μισθών σε γιατρούς και νοσηλευτές
Κατά 70% αυξήθηκε η κατανάλωση φαρμάκων για τη χοληστερόλη-και καλώς έγινε!
Πρώτο εθνικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του αυτοτραυματισμού στους νέους
Κλινικές Μελέτες: Νέα ΚΥΑ, Εθνικό Μητρώο και οι προκλήσεις του 2026
Προκήρυξη 196 θέσεων ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ
«Κλινικές μελέτες: Τα μετέωρα βήματα και οι προκλήσεις»















Comments (0)