Στην κατάθεση τροπολογιών που αφορούν στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, αλλά και σε θέματα πληρωμής εφημεριών και λειτουργίας των Μ.Υ.Ι.Α., μεταξύ άλλων, προχώρησε, η Κυβέρνηση στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας, το οποίο συζητήθηκε στην Ολομέλεια και υπερψηφίστηκε.
Με ηλεκτρονική ψηφοφορία, σε μια σχεδόν άδεια αίθουσα, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21.30 σήμερα το βράδυ η διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, που περιλαμβάνει τις αλλαγές στον ΕΟΔΥ, στο Φάρμακο, στο ΕΚΕΠΥ και άλλες ρυθμίσεις. Το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε, μαζί του και οι τροπολογίες που κατατέθηκαν.
Η πρώτη τροπολογία ρυθμίζει μια σειρά θεμάτων του Υπουργείου Υγείας, μεταξύ των οποίων η αποσαφήνιση του νομικού καθεστώτος για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α.). «Η αναγκαιότητα διευκρίνισης του νομικού πλαισίου κρίνεται αναγκαία, όχι μόνον για τη διαμόρφωση ασφαλούς νομικού πλαισίου που διευκολύνει τις επενδύσεις σε έναν τομέα υψηλής τεχνολογίας και επιστημονικής κατάρτισης που αφορά άμεσα σε θέματα υγείας, αλλά και επειδή τα νομοθετήματα στα οποία ανατρέχει η Διοίκηση για την αξιολόγηση των Μ.Ι.Υ.Α θεσπίσθηκαν δυνάμει νομοθετικών εξουσιοδοτήσεων που διαφοροποιούνται σε σχέση με όσα προβλέπονται στο ειδικό νομικό πλαίσιο για τις ΜΙΥΑ με αποτέλεσμα να γεννάται ενδεχόμενο αμφισβητήσεων ως προς τη νομιμότητα των διοικητικών ενεργειών», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.
Ακόμη, προβλέπεται η σύσταση 10 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ για τη στελέχωση δομών ΠΦΥ της 3ης ΥΠΕ, ενώ δίνεται η δυνατότητα σε διάφορους φορείς, αρμοδιότητας του Υπ. Υγείας να καλύψουν άμεσες και επιτακτικές ανάγκες σε προσωπικό, μέσω της συνεργασίας με επαγγελματίες με δελτίο απόδειξης παροχής υπηρεσιών. Παράλληλα, προβλέπεται και η επαναφορά της ελεύθερης επιλογής του Υπ. Υγείας των τριών μελών του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, που διορίζει ο ίδιος, με έναρξη ισχύος από 1η Νοεμβρίου.
Η ίδια τροπολογία ρυθμίζει και την έγκριση και πληρωμή πρόσθετων εφημεριών, έως το 9% της υνολικής μηνιαίας αποζημίωσης των τακτικών εφημεριών του συνόλου των νοσοκομείων και των ΠΕΔΥ κάθε ΔΥΠΕ. Η αποζημίωση θα καλυφθεί είτε από τα λειτουργικά έσοδα των νοσοκομείων, είτε από την ήδη εγκεκριμένη ειδική επιχορήγηση έτους 2019 του Υπουργείου Υγείας για την αποζημίωση των εφημέριων ιατρών των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των ΠΕΔΥ.
Επιπλέον, επιχειρείται η πλήρης αποσαφήνιση του νομοθετικού πλαισίου προσλήψεων στον ΕΟΔΥ ως ΝΠΙΔ, ενώ ορίζονται οι διαδικασίες πρόσληψης αντίστοιχου προσωπικού ιατρικού, επαγγελματιών υγείας και διαπολιτισμικών μεσολαβητών για την κάλυψη αναγκών που προκύπτουν από το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα.
Η δεύτερη τροπολογία καθορίζει τις προϋποθέσεις μη παραπομπής σε διαπραγμάτευση των οριζομένων φαρμακευτικών προϊόντων, για την ένταξή τους στο θετικό κατάλογο φαρμάκων. Όπως αναφέρεται, “με την προτεινόμενη διάταξη επιχειρείται η ολοκλήρωση της νομοθετικής παρέμβασης προς το σκοπό της επιτάχυνσης των διαδικασιών ένταξης στον θετικό κατάλογο φαρμάκων, με παράλληλο περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Στο σύνολό τους ο εξαιρέσεις, που προτείνονται δια της ανωτέρω διάταξης, αφορούν περιπτώσεις γενοσήμων, προϊόντων σταθερού συνδυασμού, βιο-ομοειδών, περιπτώσεις αλλαγής επουσιωδών τεχνικών παραμέτρων συσκευασίας ή περιεκτών, καθώς και εμβόλια, ήτοι στο σύνολο τους περιπτώσεις που είτε εξαιρούνται ρητά από την αξιολόγηση είτε υπόκεινται στη συνοπτική αξιολόγηση”. Έτσι, η ένταξη στη θετική λίστα διενεργείται άμεσα, ενώ διατηρείται η δυνητική παραπομπή σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ