Για τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα προκειμένου να διαχειριστεί αποτελεσματικά πιθανά κρούσματα του ιού Ebola, ενημερώθηκε, μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Χρ. Στυλιανίδης κατά τη συνάντηση του με τον Υπ. Υγείας, πριν οι δύο άνδρες επισκεφθούν τους δύο ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους νοσηλείας στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», ενώ είδαν και την ειδικά διασκευασμένη κινητή μονάδα μεταφοράς.
Θέση της χώρας μας, όπως την εξέφρασε ο Μ. Βορίδης, είναι πως αποτελεσματική αντιμετώπιση μπορεί να γίνει μόνο στις χώρες που έχει ξεσπάσει η επιδημία στη Δυτική Αφρική και πως η συμβολή της Διεθνούς Κοινότητας είναι κρίσιμη για τον περιορισμό της.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και υγειονομικής ομάδας της ΕΕ, με συνολικά 6 άτομα, υγειονομικούς, γιατρούς, νοσηλευτές, αλλά ενδεχομένως και διοικητικούς, ενώ θα συνεισφέρει και στην οικονομική προσπάθεια που γίνεται για τη συγκέντρωση υγειονομικού υλικού για τις χώρες αυτές.
«Δεν έχει σταματήσει η διαδικασία για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου κρούσματος στη χώρα, αν τυχόν εμφανιστεί, αλλά ταυτόχρονα η Ελλάδα εκπληρώνει την υποχρέωσή της απέναντι στη Διεθνή Κοινότητα, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη της, αλλά και ουσιαστικά κατανοώντας ότι πλέον δεν υπάρχουν τοπικά προβλήματα», ανέφερε ο Μ. Βορίδης.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα να συγκροτήσει την πρώτη ομάδα υγειονομικών που είναι έτοιμη να πάει στις πληγείσες περιοχές, Σιέρα Λεόνε, Λιβερία και Γουινέα, υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Αναφερόμενος στους εθελοντές, ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ευρωπαίων πολιτών να τους ευχαριστήσει, τον καθένα ξεχωριστά, «παρόλο που οι άνθρωποι αυτοί έχουν τη σεμνότητα να μην χρειάζεται να πούμε τα ονόματά τους».
«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μαζί με τη Σουηδία οι πρώτες χώρες που στέλνουν υγειονομική ομάδα να δουλέψει επί τόπου για την αναχαίτιση του ιού», σημείωσε ο Χρ. Στυλιανίδης συμπληρώνοντας πως η χώρα μας είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει περιστατικό Ebola, εάν εμφανιστεί στο ελληνικό έδαφος. «Έχει γίνει μια πολύ καλή προετοιμασία», ξεκαθάρισε.
«Θα πολεμήσουμε τον ιό στις τρεις περιοχές που έχουν πληγεί, γιατί εκεί πρέπει να νικηθεί ο ιός», εκτίμησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, διευκρινίζοντας πως μετά την αποστολή των υγειονομικών ομάδων από κάθε ευρωπαϊκή χώρα στις τρεις πληγείσες περιοχές, δεύτερη προτεραιότητα είναι ο μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, έτσι ώστε να έχουμε αποκατάσταση των συστημάτων υγείας στις χώρες της περιοχής, ενώ η τρίτη προσπάθεια είναι η σωστή ενημέρωση των πληθυσμών στις χώρες αυτές και σε παγκόσμια κλίμακα. Η τέταρτη προτεραιότητα είναι η πολιτική συνεργασία στην περιοχή, ενώ, τέλος, πέραν της δυνατότητας αντιμετώπισης ενός περιστατικού στις χώρες της ΕΕ, να γίνουν και όλες οι ενέργειες να διασφαλίσουμε τα λεγόμενα exit controls από τις τρεις πληγείσες περιοχές.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει το Medevac, τη δυνατότητα οποιουδήποτε υγειονομικού προερχόμενου από την Ευρώπη ή international health worker εάν τους συμβεί, παρ’ ελπίδα, οτιδήποτε να μπορεί να μετακινηθεί σε οποιαδήποτε χώρα, στη χώρα καταγωγής του για να τύχει της καλύτερης δυνατής θεραπείας και αντιμετώπισης».
«Σε ό,τι αφορά το θέμα της προετοιμασίας αντιμετώπισης κρούσματος Έμπολα, το «Αμαλία Φλέμινγκ» καλύπτει και είναι επαρκώς προετοιμασμένο», υποστήριξε ο κ. Βορίδης, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι το νοσοκομείο δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες για αυτό και κρίθηκε πως πρέπει ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρουσμάτων να επεκταθεί και στο «Σωτηρία». «Οι χώροι όταν θα είναι έτοιμοι, μιλώ για το «Σωτηρία», θα είναι και επαρκώς καλυμμένοι με νοσηλευτικό και με ιατρικό προσωπικό, το οποίο θα είναι και κατάλληλα εκπαιδευμένο», συμπλήρωσε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ