Ζωτικά ζητήματα που αφορούν την ΠΦΥ και τους ιατρούς συζήτησαν η Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη και το ΔΣ του ΙΣΑ. Τον πήχη ψηλά έθεσε για το επίπεδο των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ο ΙΣΑ, με την αξιοποίηση του υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού της χώρας.
Αναλυτικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΑ έθεσε επί τάπητος μεταξύ άλλων την κλήση των ιατρών από τον ΕΟΠΥΥ για παράτυπη συνταγογράφηση, τις συμβάσεις των οικογενειακών και λοιπών ιατρών και το Claw back εργαστηριακών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων.
Για κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το τελευταίο χρόνο έκαναν λόγο ο Πρόεδρος, Γ. Πατούλης και το ΔΣ του ΙΣΑ και προέβαλαν το αίτημα να στελεχωθεί άμεσα το σύστημα, με όσους γιατρούς το επιθυμούν με συμβάσεις που θα προσφέρουν αξιοπρεπείς επαγγελματικούς και οικονομικούς όρους.
Από την πλευρά της η Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ τόνισε ότι κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος των εργαστηριακών, Κλινικοεργαστηριακών ιατρών και Πολυιατρείων και παρουσίασε τον τρόπο που θα γίνει η κατανομή των 120 δόσεων του Claw back.
Συγκεκριμένα, η κ. Καρποδίνη εξήγησε ότι υπό εξέταση βρίσκονται εναλλακτικά σενάρια από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, λαμβάνοντας υπόψη τη μέση μηνιαία υποβολή των παρόχων και με ποσοστό παρακράτησης έως 15% της μέσης μηνιαίας υποβολής.
Προτεραιότητα του οργανισμού είναι να δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν όσοι περισσότεροι πάροχοι σε ευνοϊκότερο καθεστώς ρύθμισης των οφειλών τους, σε σχέση με την παλαιότερη ρύθμιση, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών του ΕΟΠΥΥ.
«Παράλληλα ζητούμε την σταδιακή μείωση και κατάργηση του clawback μέσω της αύξησης των δαπανών για την Υγεία, την προβλεπόμενη κατ’ έτος αύξηση του ΑΕΠ, αλλά και άλλων λύσεων από το 2019» επεσήμαν ο κ. Πατούλης.
Η Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ διαβεβαίωσε για τη δικαιότερη κατανομή των ποσών στους παρόχους υγείας και αφετέρου για την αύξηση των προτεινόμενων ορίων δαπανών, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό από τις δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας.
Με αυτή την στόχευση, η κ. Καρποδίνη υποστήριξε ότι θα μελετηθούν και άλλους είδους λύσεις, σε συνεργασία με τον ΙΣΑ και το Συντονιστικό όργανο, για να υπάρξει σταδιακά ελάττωση και κατάργηση του Clawback.
Στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκαν και οι εξοντωτικές ποινές που έχουν μπει τους τελευταίους μήνες στον ΕΟΠΥΥ, για θέματα συνταγογράφησης, σε γιατρούς κυρίως της Α’ ΥΠΕ.
Η κ. Καρποδίνη δήλωσε ότι είναι αντιληπτές οι παθογένειες του άρθρου 92 του ν.4600/2019 περί θέσπισης δεικτών συνταγογράφησης. Οι συγκεκριμένες διατάξεις, που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση, χρήζουν αναμόρφωσης, τόσο ως προς τα κριτήρια υπέρβασης ορίων συνταγογράφησης όσο και ως προς τις διαδικασίες επιβολής κυρώσεων σε ιατρούς που υπερβαίνουν τα θεσπισμένα όρια.
Ενόψει της αναμόρφωσης του συστήματος ελέγχου συνταγογράφησης, προτείνεται η θέσπιση κριτηρίων ελέγχου των πιθανών παραβάσεων των ιατρών στη βάση των επιστημονικών κριτηρίων των ιατρικών πρωτοκόλλων, τα οποία και θα προσδιοριστούν από μικτή Επιτροπή αποτελούμενη από τον ΕΟΠΥΥ και τους Ιατρικούς Συλλόγους. Όσον αφορά στη διαδικασία ελέγχου της συνταγογράφησης, προτείνεται η διενέργεια ελέγχου και επιβολής κυρώσεων από ελεγκτικό όργανο του ΕΟΠΥΥ, που θα λειτουργεί κατά τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα, με στόχο την ολοκλήρωση των ελέγχων εντός προδιαγεγραμμένου θεσμικού και χρονικού πλαισίου.
Ειδικώς για τις κλήσεις ιατρών που εκκρεμούν από το 2017, και μέχρι την ψήφιση των σχετικών τροπολογιών για ένα συνεκτικό σύστημα ελέγχου της συνταγογράφησης, ήδη έχει δοθεί η εντολή στα αρμόδια όργανα του ΕΟΠΥΥ να διεκπεραιωθούν ταχύτατα, με γνώμονα πάντα τις παραδεδεγμένες αρχές της ιατρικής και ελεγκτικής επιστήμης.
Σήμα κινδύνου για τους ιδιωτικούς φορείς της ΠΦΥ έστειλε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ.Γ. Πατούλης, ο οποίος επεσήμανε ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υγεία χωρίς γιατρούς δεν γίνεται Θα πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί η κάλυψη των μεγάλων υγειονομικών αναγκών του συνόλου του πληθυσμού στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας μέσα από την επαρκή και αποτελεσματική αξιοποίηση του υψηλά εξειδικευμένου ιατρικού δυναμικού που διαθέτει η χώρα μας».
Ο κ. Πατούλης υπενθύμισε την ανακοίνωση για την προκήρυξη των 800 νέων συμβάσεων με ιατρούς που έχουν λάβει την ειδικότητα από το 2011 και μετα, προκειμένου να πάψει και η φυγή νέων ιατρών εκτός Ελλάδος.
Επί του θέματος των συμβάσεων των ιατρών η κ. Καρποδίνη ανέφερε ότι με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, ήτοι τις διατάξεις του ν. 4486/2017, και καθώς «βρισκόμαστε στο μεταβατικό στάδιο προς ένα ισχυρό σύστημα ΠΦΥ, δρομολογείται άμεσα η σύναψη συμβάσεων με ιατρούς.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσω της εμπλοκής του ΠΙΣ και των οικείων κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων, ο οποίος και θα διαμεσολαβήσει για την ανεύρεση των ιατρών ανά ειδικότητα και ανά περιοχή θέτοντας ως προτεραιότητα τη συνεργασία με νέους ιατρούς και την κάλυψη των «άγονων» περιοχών»α.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ