Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ιδιαίτερη άνθιση στο τομέα της Ιατρικής Γενετικής, η οποία μας έχει δώσει πολλά διαγνωστικά εφόδια και για πολλούς αποτελεί της εξέλιξη της Κλασσικής Ιατρικής. Καθημερινά πολλές είναι οι εφαρμογές της Γενετικής σε πολλές ιατρικές πράξεις, είτε σε εργαστηριακό είτε σε κλινικό επίπεδο. Το ερώτημα που γεννάται, είναι ποιοι επιστήμονες εφαρμόζουν τεχνικές Ιατρικής Γενετικής στην Ελλάδα και ποιοι γιατροί ασκούν την Κλινική Γενετική. Ενώ υπάρχουν αρκετά Κέντρα Γενετικής, δημόσια και ιδιωτικά, κανένας δεν γνωρίζει το καθεστώς λειτουργίας αυτών αλλά και τα προσόντα των εργαζομένων σε αυτά.
Για να είμαστε πιο ακριβείς όμως, το Κεντρικό Συμβούλειο Υγείας εξέδωσε την απόφαση “Αριθμ. Απόφ. 2 της 204ης, Ολομ./21.9.2006 “ σύμφωνα με την οποία ορίζονται οι προυποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των Κέντρων Γενετικής και τα προσόντα Γενετιστών. Διαβάζοντας την συγκεκριμένη απόφαση θα παρατηρήσετε ότι δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα ημίμετρο με πολλές γενικολογίες και κανένα συγκεκριμένο τρόπο διασφάλισης της ποιότητας των υπηρεσιών Γενετικής. Την στιγμή που σε όλα τα προηγμένα κράτη υπάρχει ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο, στην Ελλάδα έχουμε μια μεταβατική απόφαση εδώ και 8 χρόνια. Είναι να απορεί κανείς με το γεγονός ότι ενώ υπάρχει Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, δεν αναγνωρίζονται, τυπικά τουλάχιστον, ως εργαστηριακοί Γενετιστές οι πτυχιούχοι του. Επιπλέον, είμαστε από τις ελάχιστες χώρες στην οποία δεν έχει θεσμοθετηθεί η ιατρική ειδικότητα της Γενετικής.
Πολλοί οι οποίοι δεν έχουν σχέση με τον συγκεκριμένο τομέα αλλά και με την Ιατρική γενικότερα, θα θεωρήσουν ότι δεν τους απασχολεί το θέμα. Η Γενετική εφαρμόζεται καθημερινά σε πρακτικό επίπεδο με τη δημιουργία καρυότυπου του εμβρύου σε κυήσεις ή τις εξετάσεις για τις κληρονομούμενες μορφές καρκίνου (οικογενείς) δίνοντάς μας πληροφορίες για την υγεία του εμβρύου ή για την πρόωρη διάγνωση σοβαρών ασθενειών, οπότε μπορούμε να αντιληφθούμε όλοι την σημασία της και την χρησιμότητά της. Η Γενετική είναι εδώ και δεν πρόκειται για έναν αμιγώς ερευνητικό κλάδο που βλέπουμε στις ταινίες και τον έχουμε συνδιάσει με ιστορίες επιστημονικής φαντασίας.
Για να τονώσομε κλάδους με ραγδαία ανάπτυξη και πολλές προοπτικές, πρέπει να αξιοποιήσουμε το υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό που παράγουν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Είναι παράδοξο το γεγονός ότι “παράγεις” Γενετιστές και την ίδια στιγμή δεν τους παρέχεις ουσιαστική νομική κάλυψη απασχόλησης. Επίσης είναι παράδοξο το γεγονός ότι οι περισσότερες ιατρικές ειδικότητες έχουν κορεστεί και δεν προσφέρεις την δυνατότητα λήψης ειδικότητας Γενετικής σε νέους Ιατρούς.Είναι αναγκαίος ο διαχωρισμός της Γενετικής σε Κλινική και Εργαστηριακή καθώς και άσκηση της από ιατρούς με ειδικότητα στην Κλινική Γενετική και βιοεπιστήμονες με εξειδίκευση στην Εργαστηριακή Γενετική αντίστοιχα.
Μερικές φορές οι λύσεις είναι πιο απλές αρκεί να ασχοληθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι οι οποίοι θα μεταφέρουν την τεχνογνωσία του εξωτερικού. Επειδή λοιπόν, η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει δείξει ότι έχει την διάθεση να φέρει ριζικές Μεταρρυθμίσεις στον Τομέα της Υγείας , αναμένω να ασχοληθεί με ένα τόσο ευαίσθητο θέμα άμεσα. Άλλωστε μιλάμε για Υγεία και στην πολιτική της Υγείας δεν επιτρέπεται να υπάρχουν μεταβατικά ημίμετρα, παρά μόνο σοβαρές αποφάσεις που θα διαφυλάττουν τον εξεταζόμενο- ασθενή και θα αξιοποιούν στο έπακρο το επιστημονικό υπόβαθρο του επιστήμονα.
Πηγή: Ιατρικά Χρονικά της Κρήτης
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ