Την ψυχολογική ενδυνάμωση γυναικών που έχουν δώσει μάχη με τον καρκίνο και καλούνται εκ νέου να τον αντιμετωπίσουν προωθεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».
Με τη νέα εκστρατεία, που φέρει τον τίτλο «Μη βάζεις τελεία», το μη κερδοσκοπικό σωματείο «θωρακίζει» τις γυναίκες με δύναμη, ενώ τις καλεί να καταρρίψουν τις προκαταλήψεις που συνεπάγεται η διάγνωση της ασθένειας.
Με πείρα άνω των 30 χρόνων, ο σύλλογος των γυναικών που έχουν βιώσει τον καρκίνο του μαστού φροντίζει για την ενημέρωση, την προαγωγή της πρόληψης και την έγκαιρη διάγνωση.
Κατά το τελευταίο εγχείρημα του συλλόγου, η προσπάθεια εξελίσσεται για την υποστήριξη των ασθενών που θα πρέπει να απαντήσουν στην πρόκληση του καρκίνου για ακόμη μία φορά, με τις όποιες δυσκολίες αυτό συνεπάγεται.
Ατομική συμβουλευτική, μέσα από συνεδρίες με ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό, τηλεφωνική γραμμή στήριξης, ψυχοθεραπευτική ομάδα, mobile εφαρμογή, διαδικτυακή ενημέρωση, ενισχύουν τη «φαρέτρα» της αφύπνισης των μαχητριών, που στέκονται θαρραλέα απέναντι στον καρκίνο του μαστού ξανά.
Στόχος του συλλόγου είναι οι ογκολογικοί ασθενείς να κατανοήσουν ότι «η μετάσταση δεν ισοδυναμεί με άμεσο θάνατο», στέλνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού μπορεί να νικηθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η καμπάνια «Μη βάζεις τελεία» υλοποιείται μέσα από τα καθαρά έσοδα του Greece Race for the Cure® και τελεί υπό την αιγίδα της ΕΟΠΕ.
Η επανεμφάνιση της ασθένειας
«Η διάγνωση μετάστασης είναι ένα δυσάρεστο νέο, που σαφώς αλλάζει τη ζωή, έχει έντονες επιπτώσεις σε συναισθηματικό επίπεδο και συνοδεύεται από τον φόβο του θανάτου» παραδέχεται η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου.
Στην εξασφάλιση της ποιότητας στην καθημερινότητα των ασθενών συνδράμει σαφώς και η επιστήμη με τα νεότερα ιατρικά δεδομένα κατά της νόσου, που επιτρέπουν στις ασθενείς να εξακολουθούν να διαβιούν με τις αγαπημένους τους συνήθειες.
«Τα νέα επιστημονικά δεδομένα είναι αισιόδοξα. Ο μεταστατικός καρκίνος μαστού αντιμετωπίζεται όλο και καλύτερα, χάρη στις νέες θεραπείες, ενώ υποστηρικτικές δομές μπορούν να ενδυναμώσουν τις ασθενείς» σχολιάζει επί του θέματος η κ. Γαβριηλίδου.
Στην κατεύθυνση της διασφάλισης ενός καλύτερου μέλλοντος, η διαχείριση του άγχους, του φόβου και όποιου άλλου αρνητικού συναισθήματος εκδηλώνεται, αποδεικνύεται ευεργετικός παράγοντας.
«Το “Άλμα Ζωής” είναι μία από τις υποστηρικτές δομές που, με συντονισμένες δράσεις, προσεγγίζει το ζήτημα του μεταστατικού καρκίνου μαστού» επισημαίνει η πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».
Η νέα εκστρατεία ενθαρρύνει τις γυναίκες να μη λιποψυχούν, αλλά να θέτουν νέες προτεραιότητες, ώστε να συνεχίζουν τον αγώνα τους χωρίς αντιπερισπασμούς.
«Η καμπάνια “Μη βάζεις τελεία” έρχεται να δώσει ένα δυνατό μήνυμα: πως μπορούμε να έχουμε ποιότητα ζωής μετά τη διάγνωση μετάστασης. Κάθε γυναίκα που ζει με μεταστατικό καρκίνο μαστού μπορεί να το υπενθυμίζει στον εαυτό της. Μια διάγνωση μετάστασης δεν είναι το τέλος. Συνεχίζουμε να ζούμε τη ζωή μας με αισιοδοξία, μπορούμε να υποστηρίξουμε τον εαυτό μας. Ευχή μας, σύντομα, ο μεταστατικός καρκίνος μαστού να είναι μια χρόνια νόσος» σημειώνει χαρακτηριστικά η κ. Γαβριηλίδου.
Συνεδρίες ψυχολογικής στήριξης
Επί του πρακτέου, αρωγή μπορεί να λάβει οποιαδήποτε γυναίκα βιώνει μεταστατικό καρκίνο μαστού, χάρη στην ψυχολογική υποστήριξη που παρέχει ο σύλλογος. Συγκεκριμένα, προσφέρονται ατομικές συνεδρίες με ψυχολόγο ή κοινωνική λειτουργό του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» εντελώς δωρεάν. Ατομικές συνεδρίες πραγματοποιούνται στα γραφεία του Συλλόγου, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, κατόπιν ραντεβού.
Ο αριθμός των συνεδριών με την κοινωνική λειτουργό και την ψυχολόγο μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με τη φάση στην οποία βρίσκεται κάθε γυναίκα και την ψυχολογική της κατάσταση (πληροφορίες στο 210 88 15 444).
“ΜΥ alma”: Mobile εφαρμογή
Για τις ασθενείς που είναι εξοικειωμένες με την τεχνολογία διατίθεται οδηγός μέσω του mobile application “MY alma”. Στόχος είναι να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για κάθε γυναίκα με μεταστατικό καρκίνο μαστού.
Η εφαρμογή σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει σκοπούς όπως είναι η άντληση πληροφοριών για θέματα που αφορούν τις γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο, η υποστήριξή τους μέσα από χρήσιμες πρακτικές συμβουλές για την καθημερινότητά τους και η επικοινωνία με υποστηρικτικές δομές.
Αναλυτικότερα, έχουν την ευκαιρία να λάβουν ενημέρωση για τα νεότερα ιατρικά δεδομένα, για τα σημεία ενδιαφέροντος, όπως νοσοκομεία, Δομές Υγείας και Ιατρεία Πόνου. Ακόμη, τους προσφέρεται η δυνατότητα να λάβουν χρήσιμες συμβουλές για τη διαχείριση των συναισθημάτων τους και των ανεπιθύμητων ενεργειών της θεραπείας τους, να θέσουν στόχους που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους και να δουν προτάσεις για βελτίωση της καθημερινότητάς τους.
Σημειώνεται ότι η mobile εφαρμογή “My Alma” υλοποιείται με την υποστήριξη του διεθνούς βραβείου SPARC, που απονεμήθηκε στο «Άλμα Ζωής» μέσω της συνεργασίας της Ένωσης για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) και της Pfizer Inc. Την επιστημονική επιμέλεια έχει η Ογκολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Το mobile app “ΜΥ alma” διατίθεται, ήδη, εντελώς δωρεάν, από το Google Play και το App Store.
Ψυχοθεραπευτική ομάδα
Στο πλαίσιο της στήριξης των γυναικών με μεταστατικό καρκίνο έχει οργανωθεί μια ψυχοθεραπευτική ομάδα για τη «Διαχείριση σωματικού και ψυχικού πόνου με τεχνικές αυτοεπίγνωσης -mindfulness».
Ειδικότερα, η αυτοεπίγνωση (mindfulness) είναι η επίγνωση που προκύπτει όταν παρατηρούμε προσεκτικά αυτό που βιώνουμε κάθε στιγμή στο παρόν με καλοσύνη και χωρίς κριτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συλλόγου, αποτελεί επιστημονικά αποδεδειγμένη προσέγγιση, που βοηθά να ζούμε στο παρόν και να αναπτύξουμε τις κατάλληλες δεξιότητες για να αντεπεξέλθουμε στο «εδώ και τώρα» της ζωής μας.
Η αποτελεσματικότητα των τεχνικών mindfulness σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, και ιδιαίτερα σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, έχει επιβεβαιωθεί από πολλές ερευνητικές μελέτες.
Κάθε χρόνο, στο «Άλμα Ζωής» υλοποιείται μια ομάδα διαχείρισης σωματικού και ψυχικού πόνου με τεχνικές mindfulness για γυναίκες που ζουν με μετάσταση. Η ομάδα αρχίζει τον Οκτώβριο και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο (πληροφορίες στο 210 41 80 006).
(BOX ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ)
Τηλεφωνική Γραμμή
Για τις ασθενείς που δεν διευκολύνονται να μεταβούν στα γραφεία του συλλόγου προβλέπεται η εξυπηρέτησή τους μέσω ειδικής Τηλεφωνικής Γραμμής, που παρέχει ψυχολογική στήριξη.
Η Τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» στελεχώνεται από ψυχολόγο υγείας-ψυχοθεραπεύτρια. Άξιο λόγου είναι το ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» δεν στηρίζει μόνο κάθε γυναίκα με μεταστατικό καρκίνο μαστού, αλλά και τα μέλη της οικογένειάς της.
Η Τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10 π.μ. έως 6 μ.μ. στον αριθμό 210 82 53 253.
Website ενημέρωσης
Στο website “www.synexizw.gr”, η επισκέπτρια μπορεί να εντοπίσει, σε άρθρα και βίντεο, χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου μαστού, τη διαχείριση των παρενεργειών από τις θεραπείες, τις κλινικές μελέτες και τα νέα δεδομένα για την ασθένεια.
Τα θέματα που παρουσιάζονται στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, γι’ αυτό η θεματική τους περιλαμβάνει συναισθηματικές ανάγκες των γυναικών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, τα νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του μαστού, συμβουλές και θεραπευτική, ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, ημερίδες και σεμινάρια, καθώς και υποστηρικτικές δομές, όπως Ιατρεία Πόνου.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ