Την έκδοση του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων του έτους πριν τις γιορτές, επιδιώκει η Αριστοτέλους, αναρτώντας την ΥΑ που επιτρέπει την επεξεργασία των στοιχείων.
Στην έκδοση της απαραίτητης για τη διαδικασίας της ανατιμολόγησης Υπουργικής Απόφασης προχώρησε την Παρασκευή ο Βασίλης Κικίλιας. Μια ημέρα πριν ο ΕΟΦ είχε απευθύνει κάλεσμα στους ΚΑΚ για την υποβολή ηλεκτρονικά των φυλλων έρευνας και των στοιχείων προς τιμολόγηση, έως και την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου. Στην τιμολόγηση εντάσσονται και 324 νέα σκευάσματα, καθώς και 3o ΜΗΣΥΦΑ.
Θυμίζουμε πως βάσει των τελευταίων αλλαγών στη νομοθεσία, αυξήσεις τιμών σε φαρμακευτικά προϊόντα δεν επιτρέπονται. Αντιθέτως, μειώσεις έως 7% μπορούν να γίνουν σε όλα τα σκευάσματα. Συγκεκριμένα, στα γενόσημα η τιμή μπορεί να μειώνεται έως 7% σε κάθε ανατιμολόγηση, “εφόσον η τιμή τους στο αμέσως προηγούμενο δελτίο τιμών, είναι υψηλότερη του 65% του προϊόντος αναφοράς ή του μέσου όρου των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών ή της μοναδικής τιμής που ανευρίσκεται στα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης και με κατώτατο όριο τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών – μελών της Ευρωζώνης ή τη μοναδική τιμή στα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης”. Μάλιστα, διατηρήθηκε και το «μαξιλαράκι» βάσει ΚΗΘ, ενώ ικανοποίηση εκφράζεται από εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας για την αφαίρεση της πρόβλεψης των αναγωγών σε ήδη τιμολογημένα φάρμακα, για φάρμακα με διαφορετικές συσκευασίες, καθώς αυτή η πρόβλεψη εκτιμάται ότι θα έθετε εμπόδια.
Ωστόσο, παραμένει ο προβληματισμός για την απόφαση της Κυβέρνησης να μην επιτρέψει αυξήσεις σε τιμές, έστω και σε περιπτώσεις εμφανών στρεβλώσεων στην τιμολόγηση, με φάρμακα τα οποία έχουν τιμολογηθεί χαμηλότερα και στη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης ή και κάτω από αυτή. Σε κάθε περίπτωση, με την έκδοση της ΥΑ το τμημα τιμολόγησης του ΕΟΦ καλείται να ανεβάσει ταχύτητες για να προλάβει να αναρτήσει εγκαίρως τόσο τις προτεινόμενες τιμές όσο και το τελικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων του έτους. Στόχος είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα περασμένων ανακοστολογήσεων. Η υλοποίηση της μοναδικής ετήσιας τιμολόγησης συνιστά άλλωστε και δέσμευση προς τους εταίρους, αλλά και ζήτημα συνέπειας απέναντι στον κλάδο.
Στην ΥΑ διευκρινίζεται ότι οι ΚΑΚ μπορούν “να ζητούν οικειοθελείς μειώσεις τιμών μετά τη δημοσίευση του δελτίου τιμών γενικής ανατιμολόγησης τιμών φαρμάκων με αίτησή τους στη Διεύθυνση Φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας εντός 5 ημερών από τη δημοσίευση του Δελτίου. Οι μειώσεις των τιμών γίνονται δεκτές με την έκδοση τροποποιητικού δελτίου τιμών εντός 15 ημερών από τη λήξη της πενθήμερης προθεσμίας για την υποβολή σχετικών αιτήσεων. Επιπλέον οι ΚΑΚ δικαιούνται άπαξ ετησίως να αιτηθούν μείωση των δημοσιευμένων σε δελτία τιμών των προϊόντων τους στη Διεύθυνση Φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες γίνονται δεκτές με την έκδοση συμπληρωματικών δελτίων τιμών φαρμάκων εντός 15 ημερών από την υποβολή της αίτησης”. Ακόμη σημειώνεται ότι “οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας φαρμάκων αναφοράς δύναται να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές με όριο τη τιμή των αντίστοιχων γενοσήμων φαρμάκων της ίδιας δραστικής” και ξεκαθαρίζεται ότι οι εθελούσιες αυτές μειώσεις τιμών δεν επηρεάζουν τις τιμές των αντίστοιχων γενοσήμων φαρμάκων.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ