Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχειρεί το Υπουργείο Υγείας μετά τον σάλο που έχει προκληθεί με τις αστοχίες στην επιλογή διοικητών. Τέσσερα 24ωρα μετά την επίσημη ανακοίνωσή τους το Υπουργείο επιχειρεί να κατευνάσει τα πνεύματα διοχετεύοντας ανεπίσημες απαντήσεις- διευκρινίσεις σχετικά με τα κριτήρια επιλογής τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες και όχι επίσημη ανακοίνωση έρχονται κατόπιν της παραίτησης του 80χρονου διοικητή του νοσοκομείου Καρδίτσας, την παραδοχή γαλάζιου βουλευτή για παρέμβαση διορισμού του κουμπάρου του στο νοσοκομείο Καστοριάς, την αποκάλυψη για διπλές καταδίκες σε βάρος του διοικητή του ΠΑΓΝΗ, καθώς τον διορισμό εταίρου γαλάζιου στελέχους από τη Λαμία στην διοικητική ηγεσία του ΚΑΤ. Ως εκ τούτου, καταγράφονται πλήθος αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και σαρκαστικά σχόλια των πολιτών στα social media.
Σύμφωνα λοιπόν, με τα ανεπίσημα στοιχεία του Υπουργείου τα κριτήρια «πρόσληψης» των διοικητών είναι ο προαπαιτούμενος τίτλος σπουδών. Με το σκεπτικό αυτό ανακοινώνεται ότι εκ των επιλεγέντων το 72% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή/και διδακτορικού.
Συγκεκριμένα, το 60% των επιλεγέντων είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στη διοίκηση, τα οικονομικά ή την πληροφορική (πεδία στα οποία δίδεται έμφαση και από την προκήρυξη των θέσεων).
Μάλιστα, οι διοικητές με μεταπτυχιακές σπουδές είναι περισσότεροι από το 70% στην 1η ΥΠΕ (Αττική) και το 80% στην 3η ΥΠΕ (Μακεδονία). Σύμφωνα με τα δεδομένα του Υπουργείου, σχεδόν όλοι οι επιλεγέντες διοικητές έχουν διοικητική εμπειρία. Χαρακτηριστικά, στην 1η ΥΠΕ όπου υπάγονται τα μεγαλύτερα νοσοκομεία (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Σισμανόγλειο, Ιπποκράτειο, Γεννηματά, Άγιος Σάββας κ.ά.), μεγαλύτερο ποσοστό από το 85% των επιλεχθέντων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών, έχει εμπειρία στη διοίκηση νοσοκομείων ή γενικότερα υγειονομικών οργανισμών.
Οι διοικητές και οι αναπληρωτές έχουν συνάψει συμβόλαιο αποδοτικότητας, όπου τίθενται ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι.
Σε πρώτο επίπεδο οι Οικονομικό-διαχειριστικοί στόχοι αφορούν την μείωση αξίας ληξιπρόθεσμων και αντίστοιχα την μείωση κόστους προμηθειών, ενέργειας, κόστους συντήρησης. Επίσης ,θα πρεπει να παρακολουθούν και να φροντίσουν για την μείωση δεικτών κόστους (Φάρμακο, υγειονομικό υλικό, υλικά εργαστηρίων-αντιδραστήρια, ορθοπεδικό υλικό) καθώς και για τη σωστή λειτουργία των Λογιστηρίων.
Σε ότι αφορά τους ποιοτικούς στόχους οι διοικητές και οι αναπληρωτές διοικητές θα πρέπει να μεριμνήσουν για την ελάττωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και της χρήσης αντιβιοτικών. Μέλημα τους θα είναι η μείωση των χρόνων αναμονής στα Εξωτερικά Ιατρεία και Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, αλλά και η μέτρηση και βελτίωση του βαθμού ικανοποίησης ασθενών και εργαζομένων.
Σε ότι αφορά το φάσμα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, υποχρέωση τους είναι η αύξηση του βαθμού αξιοποίησης ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου ασθενή – Διασφάλιση προσωπικών δεδομένων ασθενών καθώς και η ενίσχυση υποδομών δικτύων και εξοπλισμού πληροφορικής στα Νοσοκομεία.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ