Σε νεανική ηλικία η Αγγελική νοσηλεύτηκε στο Ωνάσειο με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα. Αυτή της η εμπειρία σε συνδυασμό με το ανήσυχο της πνεύμα και την προσήλωση της στη μελέτη θα την οδηγήσουν εκτός Ελλάδας στα 18 της. Η Αγγελική Ασημάκη σπούδασε στο University College του Λονδίνου και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard των ΗΠΑ.
Η Ελληνίδα επιστήμονας, όμως, μαζί με την ομάδα της κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους στη καρδιολογία. Ανακάλυψαν φάρμακο που φαίνεται να στοχεύει άμεσα στο μηχανισμό γένεσης της αρρυθμίας. Ο μηχανισμός, ωστόσο, παραμένει ασαφές.
Βάση της μελέτης ήταν ένα ψάρι, το ψάρι ζέβρας, το οποίο οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά, έτσι ώστε να εμφανίζει μία σχετικά σπάνια κληρονομική πάθηση, την αρρυθμογενική καρδιομυοπάθεια δεξιάς κοιλίας. Οι άνθρωποι με αυτή τη νόσο εμφανίζουν αρρυθμία, δυσκολία της καρδιάς να λειτουργήσει ως αντλία αίματος και βλάβες στον καρδιακό μυϊκό ιστό.
Μερικά χρόνια νωρίτερα, η Αγγελική Ασημάκη δημοσίευσε στο «New England Journal of Medicine» μια μη επεμβατική διαγνωστική εξέτασηςγια την αρρυθμογενική καρδιομυοπάθεια δεξιάς κοιλίας.
Ellines.com
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ