Γράφει η Μαρία Χατζηγεωργίου, Αντιπρόεδρος Συλλόγου ΑΚΕΣΩ – Μέλος Δ.Σ. Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν.
Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ήδη από το 1992, με στόχο την προώθηση της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ατόμων αυτών, καθώς επίσης και της ευζωίας τους σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους. Παράλληλα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την κατάσταση της υγείας τους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην κοινωνική και εργασιακή ζωή τους.
Φέτος οι δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία επικεντρώνονται στην ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρίες χωρίς αποκλεισμούς, καθώς και στη δίκαιη και αειφόρο ανάπτυξη των κοινωνιών, όπως ακριβώς προβλέπεται από την σχετική Ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία δεσμεύεται να μην αφήσει κανένα μέλος της κοινωνίας στο περιθώριο. Η Ατζέντα στοχεύοντας στην αειφόρο ανάπτυξη μέχρι το 2030, έχει θέσει 17 συγκεκριμένους στόχους. Σε διάφορα μέρη αυτής γίνεται σαφής αναφορά στα άτομα με αναπηρία και ειδικότερα σε ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση, την εργασία, την ανάπτυξη, την ανισότητακαι την προσβασιμότητα των ανθρώπινων οικισμών. Μεγάλη σημασία, τέλος, δίνεται στη συλλογή δεδομένων που αφορούν τη ζωή των ατόμων με αναπηρία, εφόσοναυτά θα αποτελέσουν βάση για την ουσιαστική ανάπτυξη των κοινωνιών των ίσων ευκαιριών για όλους.
Τα ρευματικά νοσήματα στη χώρα μας αποτελούν την κύρια αιτία αναπηρίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα άτομο που πάσχει από κάποιο ρευματικό νόσημα συχνά καθυστερεί μέχρι να φτάσει στην σωστή ιατρική ειδικότητα που είναι αρμόδια για τη διάγνωση και τηθεραπεία ενός ρευματικού νοσήματος. Γι’ αυτό τον λόγο κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση του ρευματικού νοσήματος, ώστε ο ασθενής, συζητώντας με τον θεράποντα ιατρό του, να ακολουθήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα το θεραπευτικό πλάνο που ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της περίπτωσής του.
Για τους παραπάνω λόγους, οι Σύλλογοι Ασθενών στοχεύουν στην υλοποίηση δράσεων με στόχο την ενημέρωση και ενδυνάμωση των ασθενών και των οικογενειών τους, ενώ η συντονισμένη δράση των συλλόγων υπό τη σκέπη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν μπορεί να οδηγήσει σε μια ακόμα δυναμικότερη, συλλογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, μέσα από τον διάλογο με την Πολιτεία και την υποβολή προτάσεων για νομοθετικές αλλαγές.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ