Θετικά νεότερα δεδομένα για την ανοσοθεραπεία ανακοινώθηκαν στο 61o συνέδριο της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας (American Society of Hematology), το οποίο έλαβε χώρα στο Ορλάντο των ΗΠΑ, με συμμετοχή περισσότερων από 25.000 συνέδρων από όλο τον κόσμο.
Στην κορυφαία συνάντηση ιατρών και ερευνητών παγκοσμίως στο πεδίο της Αιματολογίας, εκπροσώπησαν την Μονάδας Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ο Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος, ο καθηγητής Βαγγέλης Τέρπος, ο αναπληρωτής ααθηγητής Στάθης Καστρίτης και η επίκουρη καθηγήτρια Μαρία Γαβριατοπούλου.
Οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την βιολογία, τη διάγνωση και τη θεραπεία όλου του φάσματος των πλασματοκυτταρικών δυσκρασιών.
Την θεραπευτική «φαρέτρα» των επιστημόνων ενισχύσει η ανοσοθεραπεία σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος είτε με τροποποιημένα λεμφοκύτταρα που προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή (τα CAR-T cells), είτε με την χορήγηση αμφιειδικών (bispecific) μονοκλωνικών αντισωμάτων.
Ειδικότερα, η τελευταία θεραπεία αφορά αντισώματα που «βάλουν» ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικούς στόχους και ενεργοποιούν κύτταρα του ανοσοποιητικού έναντι των κακοήθων κυττάρων του μυελώματος.
Στο πλαίσιο των εργασιών αναδείχθηκαν στοιχεία για νεότερους συνδυασμούς φαρμάκων, που έχουν επιφέρει υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας ακόμα και σε ασθενείς που είναι ανθεκτικοί σε προηγούμενες θεραπείες.
Πρόκειται για τον συνδυασμό της δαρατουμουμάβης με καρφιλζομίδη και δεξαμεθαζόνη που έχει διασφαλίσει μέχρι στιγμής τα καλύτερα αποτελέσματα σε ασθενείς που είναι ανθεκτικοί στη λεναλιδομίδη.
Μια ακόμη πτυχή «φωτίστηκε» αυτή της θεραπείας της πρωτοπαθούς συστηματικής αμυλοείδωσης και της μακροσφαιρναμίας του Waldenström. Μάλιστα, είναι δύο σχετικά σπάνια νοσήματα, στα οποία η Θεραπευτική Κλινική εμφανίζει έντονη δραστηριότητα πρωτοπορώντας στην κλινική και μεταφραστική έρευνα.
Σε ότι αφορά την ελληνική παρουσία στο συνέδριο, η συμμετοχή μέσω της Μονάδας Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής και της Ομάδας Εργασίας Πολλαπλού Μυελώματος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας , ήταν ιδιαίτερα σημαντική.
Ενδεικτικό της επιστημονικής παραγωγής είναι ότι τα στελέχη της Θεραπευτικής Κλινικής συμμετείχαν σε 36 εργασίες που αφορούσαν την κλινική, μεταφραστική και βασική έρευνα στο πολλαπλούν μυέλωμα, την πρωτοπαθή συστηματική αμυλοείδωση, την μακροσφαιριναιμία Waldenström και άλλες πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες.
Ως εκ τούτου οι Έλληνες επιστήμονες ενίσχυσαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Κλινικής στην διεθνή ερευνητική προσπάθεια για την θεραπεία αυτών των νοσημάτων.
Μείζονος σημασίας μελέτες ανακοινώθηκαν από στελέχη της Θεραπευτικής Κλινικής, και διενεργήθηκαν εξ’ ολοκλήρου στη χώρα μας.
Μεταξύ αυτών, παρουσιάστηκε μελέτη για την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού καρφιλζομίδης, λεναλιδομίδης και δεξαμεθαζόνης (KRd) θεραπεία σταθεροποίησης μετά αυτόλογη μεταμόσχευση στο μυέλωμα.
Εξίσου σπουδαία είναι η μελέτη για την σημασία των κυκλοφορούντων πλασματοκυττάρων στο περιφερικό αίμα των ασθενών για την πρόγνωση του πολλαπλού μυελώματος.
Αξιόλογη είναι και μελέτη επίδραση της καρφιλζομίδης σε ανθρώπινα αγγειακά κύτταρα ώστε να αναδειχθούν οι επιδράσεις της στο ενδοθήλιο,
Ενδιαφέρουσα είναι και αυτή που αφορά την ευνοϊκή δράση της δαρατουμουμάβης στον οστικό μεταβολισμό και τη νεφρική δυσλειτουργία ασθενών με ανθεκτικό ή/και υποτροπιάζον μυέλωμα.
Άξια αναφοράς είναι και η μελέτη για την ανάπτυξη δεικτών νεφρικής δυσλειτουργίας, όπως του NGAL, ως προγνωστικού δείκτη ανταπόκρισης της νεφρικής βλάβης των ασθενών με μυέλωμα.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ