Θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας επανέλαβε ότι αποτελεί ο Υπουργός Υγείας, ενώ ανέλυσε τους προτεραιότητες που έχουν τεθεί με το νομοσχέδιο για την Δημόσια Υγεία. Κτιριακές παρεμβάσεις και βελτιώσεις στις νοσηλευτικές μονάδες εξήγγειλε μεταξύ άλλων ο Υπουργός, παραδεχόμενος ωστόσο, αστοχίες στις επιλογές διοικητών.
Διαβεβαιώνοντας ότι ο πολίτης δεν θα επιβαρυνθεί με τις επικείμενες αλλαγές, αλλά όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας θα αγοράζει τις υπηρεσίες εντός του νοσοκομείου τις οποίες θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.«Πιστεύουμε ακράδαντα στη δημόσια δωρεάν υγεία. Όχι στη κρατική. Δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιησω την Υγεία» δεσμεύτηκε ο Υπουργός κατά την παρουσία του σε τηλεοπτική εκπομπή.
Ειδικότερα, σχετικά με τις ΣΔΙΤ υπενθύμισε ότι ο ΕΟΠΥΥ ήδη συνεργάζεται με ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τα σχέδια του Υπουργείου τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να αγοράζουν υπηρεσίες στις καλύτερες δυνατές τιμές προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και να αποτελέσει ένα εργαλείο στα χέρια των γιατρών, των τεχνολόγων και των διοικητών.
Επιπρόσθετα ο Υπουργός επικαλέστηκε την εμπειρία των χρόνων της κρίσης όπου οι υπηρεσίες δεν ανταποκρίνονται. Μάλιστα, ο ίδιος έπσπευσε να διευκρινίσει ότι αλλο δημόσιο δωρεάν και άλλο το κρατικό, ενώ αναφέρθηκε στο σουηδικό μοντέλο.
Σε ότι αφορά τα επεισόδια της προηγούμενης εβδομάδας ζήτησε να πάψει το κλίμα διχόνοιας και ζήτησε να πέσουν οι τόνοι. Ως θετικό παράδειγμα έφερε την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου που έγινε σεβαστό από καπνιστές και αντικαπνιστές, προκειμένου να αποφευχθούν 20χιλιάδες θάνατοι, 70 χιλιάδες ημέρες νοσηλείας και 1 δις ευρώ κόστος για το Σύστημα Υγείας.
Για την θωράκιση του Συστήματος Υγείας, όπως επεσήμανε τέθηκαν στους Διοικητές ποσοτικοί και ποιοτικοί δείκτες καθώς και ένας μπούσουλας λειτουργίας τέτοιο για μείωση γραφειοκρατία και θα ενισχυθεί η εξυπηρέτηση χωρίς αγκυλώσεις, και θα υλοποιηθεί με λελογισμένο τρόπο ώστε να συλλεχτούν μετρίσιμα αποτελέσματα. Όπως υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο υπουργός εισήχθη πρώτη φορά η αξιολόγηση στα νοσοκομεία με νόμο κράτους. Ως εκ τούτου, οι διοικητές θα πρέπει να βρίσκονται μαζί με τους οι γιατρούς στις εφημερίες, να κάνουν έλεγχο στο κλείσιμο των ραντεβού, να γίνει ηλεκτρονικό για να αποφεύγεται η ταλαιπωρία και να παρεμβαίνουν εκει που υπάρχουν παθογένειες προκειμένου να διορθώνονται.
Οι προσλήψεις των Διοικητές υποστήριξε ότι βρίσκονται υπό την διαδικασία ελέγχου, ενώ παραδέχθηκε ότι έγιναν αστοχίες. Ωστόσο, είπε ότι δεν δόθηκε βάρος στην «τομή» της αξιολόγησης των διοικητών στα νοσοκομεία με και επανέλαβε ότι «θα αξιολογούνται για το εάν θα κάνουν καλά τη δουλεία τους και θα παραμείνουν στην θέση τους ή θα απολύονται χωρίς να αποζημιώνονται» .
Σχετικά με την ανατιμολόγοηση και το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, ο κ. Κικίλιας άφησε αιχμές ότι το παρέλαβε με μέχρι 10% αυξήσεις και κατόπιν διαπραγμάτευσης δεν θα υπάρξει καμία αύξηση, αλλά πέτυχε, όπως τόνισε μειώσεις σε 3χιλιάδες φάρμακα και 180 εκ. ευρώ εξοικονόμηση για το 2020. Οι Έλληνες ασφαλισμένοι, σύμφωνα με τα λεγόμενά του θα πληρώνουν 50 εκ. ευρώ λιγότερα σε συμμετοχή στα φάρμακα.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι υφίσταται ήδη πρόβλεψη σε κωδικό για την συνέχεια του ΕΚΑΣ με ένα άλλο τρόπο., ενώ πρόσθεσε ο υπουργός ότι μειώθηκε η φορολογία σε κάποια φάρμακα σε 6% από 13 %, θα συνεχίσουν να υπάρχουν παροχές και στις υπηρεσίες και στα φάρμακα.
Για τη τεχνητή έλλειψη φαρμάκων παραδέχθηκε ο κ. Κικίλιας ότι «υπάρχουν διαρθρωτικά μέτρα που θεσπίστηκαν αλλά δεν εφαρμόστηκαν». Επίσης, δεσμεύτηκε ότι η επιτροπή διαπραγμάτευσης Η HTA , τα ιατρικά πρωτόκολλα τα συμβούλια γιατρών, ο τρόπος που ο ΕΟΦ ΚΑΙ ο ΙΦΕΤ παρεμβαίνουν ώστε να μη συμβαίνουν τέτοια φαινόμνα θα τρέξουν οι διαδικασίες.
Σχετικά με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης διαπραγματεύεται για τα φάρμακα για την ηπατίτιδα, «είχαν μείνει έναν χρόνο χωρίς να μπουν σε κλειστό προϋπολογισμό και να διαπραγματευτούμε τη τιμή τους έκπτωσης και μειώσεις με εταιρείες του χώρου» είπε με νόημα ο υπουργός. Επ’ αυτού υποστήριξε ότι με την διαδικασία διαπραγμάτευσης, οι ασφαλιστικές τιμές σε μεγάλες οικογένειες φαρμάκων να μειωθούν και άρα θα μετακυλήσει η μείωση στην τσέπη του ασφαλισμένου.
Στο νομοσχέδιο για την Δημόσια Υγεία που θα έρθει στις 7 Ιανουαρίου υπάρχει πρόβλεψη στην προσχολική ηλικία να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός παιδιών. Επέστησε δε την προσοχή να γίνονται σεβαστές οι εισηγήσεις επιστημόνων της ΕΘνικής Αρχής Εμβολίων σε ότι αφορά το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας, το οποίο όπως επεξήγησε δεν αποζημιώνεται για λόγους διάρκειας και απόδοσης.
Με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες και τους οικονομικά αδύναμους από την 1η Ιανουαρίου του 2020 τα φάρμακα θα διανέμονται στα φαρμακεία της γειτονιάς.
Βαθιές τομές πρέπει να γίνουν στην περίθαλψη, ο κ. Κικίλιας έχει ζητήσει ήδη να δει τους προέδρους τμημάτων των Αρχιτεκτονικών και Πολυτεχνικών Σχολών καθώς προβλέπεται βραβείο και χρηματικό για μελέτη που θα γίνει από τελειόφοιτους φοιτητές προκειμένου το νοσοκομείο να είναι πιο οικολογικό, το πράσινο χαμηλά ενεργειακό. Μάλιστα , ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «έχω ζητήσει από τους ΥΠΕάρχες τα τετραγωνικά και (να ενημερωθώ για) τα προβλήματα που έχουν».
Στο στόχαστρο έχουν μπει πέρα από τις κτιριακές παρεμβάσεις, από τον εκσυγχρονισμό μέχρι τα απόβλητα, αλλαγές που θα υλοποιηθούν είτε με χρήματα του κράτους είτε από ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είτε από δωρεές.
Εντός του 2020, επεσήμανε ο κ. Κικίλιας θα πραγματοποιηθεί ακόμη η Χάρτα Υγείας με προσλήψεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού και σύγχρονο μάνατζμεντ με τη σωστή χρήση του εμψύχου δυναμικού. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στα ΤΕΠ θα λειτουργεί γραφείο εξυπηρέτησης που θα τον καθοδηγεί σωστά τον πολίτη.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ