«Γολγοθά» αποτελεί για τους περισσότερους καρκινοπαθείς της χώρας μας ο καθημερινός αγώνας για την επιβίωση, στην Ελλάδα της κρίσης. Όπως κατέδειξε έρευνα που εκπονήθηκε από τον Επίκουρο Καθηγητή Πολιτικής Υγείας, Κυριάκο Σουλιώτη, για λογαριασμό του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών (ΚΕΦΙ), οι ασθενείς αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε γιατρούς και φάρμακα, περιορίζοντας ακόμη και είδη πρώτης ανάγκης για να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις των θεραπειών τους.
Τα στοιχεία της έρευνας αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως σχεδόν 7 στους 10 καρκινοπαθείς (68%) δηλώνουν πως έχουν περιορίσει είδη α’ ανάγκης για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις θεραπείες τους, ενώ οι μισοί περίπου εξ αυτών έχουν αναζητήσει δανεισμό από το κοινωνικό τους περιβάλλον.
Σε αυτό τον αγώνα των καρκινοπαθών το κράτος όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά συχνά προβάλλει και εμπόδια, αρνούμενο να καλύψει πλήρως τις επαναληπτικές τους εξετάσεις, ενώ αδυνατεί να εγγυηθεί ακόμη και την επάρκεια των ογκολογικών φαρμάκων μέσω των φαρμακείων των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, ιδιαίτερα προς το τέλος της χρονιάς.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 30,47% των ερωτηθέντων ασθενών – παρότι στην πλειονότητά του ασφαλισμένο (89,3%) – αναφέρει πως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα πρόσβασης στο γιατρό, γεγονός που πολύ συχνά σχετίζεται με την καθυστέρηση λήψης ενδεδειγμένης θεραπείας, και τελικά εμφάνισης υποτροπών στην υγεία του (96,3%).
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι το 20,59% των ασθενών παραδέχεται πως επισκέπτεται γιατρό μόνο μία φορά το χρόνο, ενώ το 38,66% τον επισκέπτεται μία φορά το τρίμηνο, κι αυτό παρά το γεγονός ότι κατά βάση παρακολουθούν σε δημόσιες και όχι ιδιωτικές δομές (59,92%), προκειμένου να αποφύγουν το κόστος.
Το γεγονός αυτό αποδίδεται κυρίως στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς στην πρόσβαση στον θεράποντα ιατρό τους (30,47%). 5 στους 10 αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στο κλείσιμο του ραντεβού σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία του ΕΣΥ, ενώ το 43,66% δηλώνει αδυναμία πληρωμής της ιατρικής επίσκεψης σεμη συμβεβλημένοιδιώτη γιατρό.
Το μηνιαίο πλαφόν των επισκέψεων δημιουργεί, όπως φαίνεται, ένα επιπλέον εμπόδιο αφού 18,31% των ερωτηθέντων ανέφερε πως δυσκολεύθηκε να κλείσει ραντεβού σεσυμβεβλημένοιδιώτη γιατρό, εντός του πλαφόν.
Ακόμη χειρότερα, εμπόδια στον εντοπισμό ή στη χορήγηση του συνταγογραφημένου φαρμάκου αντιμετωπίζει το 44%. Αποτέλεσμα είναι οι μισοί από αυτούς τελικά να χάνουν ή να καθυστερούν τις προγραμματισμένες θεραπείες του.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι το κανάλι διανομής μέσω των νοσοκομείων είναι πολύ ασθενές και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες», εκτίμησε κ. Σουλιώτης και σημείωσε πως η κρίση επηρεάζει τις συμπεριφορές των ασθενών προς τα άκρα, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να περιορίζουν τη σημασία που δίνουν στο πρόβλημα της υγείας τους ή ακόμη και να παραιτούνται από τις θεραπείες τους.
Η επιδείνωση της κατάστασης που βιώνουν οι καρκινοπαθείς τα τελευταία χρόνια της κρίσης έγινε ιδιαίτερα εμφανείς στους ανθρώπους του ΚΕΦΙ, που αναγκάστηκε να αλλάξει άρδην τους στόχους και τις δραστηριότητες του. «Το ΚΕΦΙ ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια τη λειτουργία του με στόχο να στηρίξει τους ογκολογικούς ασθενείς. Σήμερα όμως έχει φθάσει σε σημείο να μαζεύει φάρμακα, να περιθάλπει αρρώστους και ανασφάλιστους, να πηγαίνει στα νοσοκομεία τρόφιμα, να βγάζει βιβλιάρια υγείας, να τρέχει να πάρει τα φάρμακα από όποιο φαρμακείο έχει διαθέσιμη τη θεραπεία των ανθρώπων αυτών», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΚΕΦΙ, Ζωή Γραμματόγλου.
Αναφερόμενη στα προβλήματα των καρκινοπαθών, ανασφάλιστων και ασφαλισμένων, η κ. Γραμματόγλου σημείωσε πως οι εξετάσεις είναι δωρεάν μόνο όταν είναι νοσηλευόμενοι, ενώ για τις επαναληπτικές εξετάσεις καλούνται να δώσουν συμμετοχή 25% στα Ιατρικά Κέντρα και το 10% στα κρατικά νοσοκομεία. Καλούνται μάλιστα να πληρώσουν συμμετοχή για φάρμακά υψηλού κόστους, τα οποία, μάλιστα, συχνά δεν βρίσκουν, αφού το τελευταίο τρίμηνο τα φαρμακεία των νοσοκομείων παρουσιάζουν ελλείψεις.
Ανάλογη εικόνα περιέγραψε και η κα Μυρτώ Σκοτίδα, η οποία είχε και την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της εκστρατείας «Δικαίωμά μου!», που αποκάλυψε πως πρόσφατα Ογκολογική κλινική ζήτησε φάρμακα αξίας 15.000 ευρώ από το ΚΕΦΙ.
Η εκστρατεία με τίτλο «Δικαίωμά μου!» περιλαμβάνει μια σειρά από επικοινωνιακές ενέργειες ενημέρωσης, οι οποίες στόχο έχουν αφενός να προσεγγίσουν το κοινό στους χώρους των νοσοκομείων και των φαρμακείων, αλλά και μέσω του διαδικτύου και των ΜΜΕ, αφετέρου να αναζητήσουν, να καταγράψουν και να κωδικοποιήσουν όλα τα δικαιώματά των καρκινοπαθών, όπως αυτά απορρέουν από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, ούτως ώστε ο κάθε καρκινοπαθής να έχει πρόσβαση σε έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση για τα ζητήματα που τον αφορούν και να είναι σε θέση να διεκδικήσει όλα τα δικαιώματά του.
Μέγας χορηγός της εκστρατείας «Δικαίωμά μου» είναι η Novartis Oncology, που έχει σταθεί πλάι στην εκστρατεία από την έναρξή της, ενώ υποστηρικτές οι εταιρείες Roche, Pfizer, Bristol Meyer Squibb, Leo Pharma &Teva Oncology.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ