«Αχτίδα» ελπίδας σε ασθενείς, οι οποίοι τυφλώθηκαν λόγω εκφυλιστικών βλαβών του αμφιβληστροειδούς, προσφέρει νέο επιστημονικό επίτευγμα με τεχνητό αμφιβληστροειδή.
Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από την εφαρμογή τεχνητού αμφιβληστροειδή σε ποντικούς που δημιούργησαν Ιταλοί επιστήμονες. Οι ερευνητές κάνουν λόγο για θεαματικά αποτελέσματα.
Μάλιστα, εκτιμάται ότι η εν λόγω μέθοδος σύντομα θα μπει σε κλινική εφαρμογή σε ανθρώπους.
Επί του θέματος ο χειρούργος οφθαλμίατρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών, Βασίλειος Κοζομπόλης επεσήμανε ότι «πρόκειται για κάτι πρωτοποριακό και συνάμα εντυπωσιακό που γεννά βάσιμες ελπίδες πως σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να το τοποθετούμε σε ανθρώπους που τυφλώθηκαν λόγω εκφυλιστικών βλαβών του αμφιβληστροειδούς, συμπεριλαμβανομένης της μελαχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας στην οποία οι φωτοϋποδοχείς καταστρέφονται».
Το εγχείρημα επετεύχθη από μια ομάδα επιστημόνων υπό την ηγεσία του Ιταλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας, η οποία αντικατέστησε με τεχνητό αμφιβληστροειδή τον κατεστραμμένο.
Σημειώνεται ότι εκφυλιστικές βλάβες του αμφιβληστροειδούς μπορούν να προκύψουν από μεταλλάξεις σε οποιοδήποτε από τα 240 προσδιορισμένα γονίδια.
Από τεχνικής πλευράς ο τεχνητός αμφιβληστροειδής κατασκευάστηκε από λεπτό στρώμα αγώγιμου πολυμερούς, το οποίο τοποθετείται σε υπόστρωμα με βάση το μετάξι και καλύπτεται με ημιαγώγιμο πολυμερές.
Για τις προδιαγραφές του εμφυτεύματος ο κ. Κοζομπόλης διευκρίνισε ότι «το ημιαγώγιμο πολυμερές δρα ως φωτοβολταϊκό υλικό, απορροφώντας φωτόνια όταν φως εισέρχεται στον οφθαλμό με αποτέλεσμα ο ηλεκτρισμός να διεγείρει τους νευρώνες του αμφιβληστροειδούς, καλύπτοντας το κενό που έχει δημιουργηθεί από τους κατεστραμμένους φωτοϋποδοχείς του ματιού».
Στη συνέχεια, οι ερευνητές εμφύτευσαν τον τεχνητό αμφιβληστροειδή στα μάτια αρουραίων RCS(RoyalCollegeofSurgeons) που παρουσιάζουν εκφυλιστικές βλάβες του αμφιβληστροειδούς.
Σε ένα μήνα μετά από την επέμβαση, οι ερευνητές εξέτασαν το κορικό αντανακλαστικό και συνέκριναν με αυτό των υγιών αρουραίων και αρουραίων RCS που δεν υποβλήθηκαν σε επέμβαση.
Οι επιστήμονες εξέτασαν τους ποντικούς σε ένταση 4-5 lux- περίπου το ίδιο με αυτό που υπάρχει την αυγή στον ουρανό – η απόκριση των οφθαλμών των αρουραίων που υποβλήθηκαν σε επέμβαση ήταν σχεδόν ίδια με αυτή τα υγιών ζώων.
Μάλιστα ακόμη, και σε χρονικό διάστημα έξι και δέκα μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση, διαπιστώθηκε ότι το εμφύτευμα ήταν ακόμα αποτελεσματικό.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εντόπισαν μια αύξηση στη δραστηριότητα του οπτικού φλοιού, ο οποίος επεξεργάζεται τις οπτικές πληροφορίες.
Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι το εμφύτευμα ενεργοποιεί άμεσα «υπολειμματικά νευρωνικά κυκλώματα στον εκφυλισμένο αμφιβληστροειδή». Ωστόσο αναμένεται ότι περαιτέρω έρευνα για να αποσαφηνιστεί με ακρίβεια πώς λειτουργεί η διέγερση σε βιολογικό επίπεδο.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι σύντομα θα γνωρίζουν εάν τα αποτελέσματα που παρατηρούνται στους αρουραίους θα ισχύουν και στους ανθρώπους.
«Ελπίζουμε να αναπαράγουμε στους ανθρώπους τα εξαιρετικά αποτελέσματα που έχουν διαπιστωθεί σε ζωικά μοντέλα» ισχυρίστηκε εκ των ερευνητών ερευνητές, ο οφθαλμίατρος GraziaPertile από την Sacred Heart Don Calabria, Negrar της Ιταλίας.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ