Δέκτης διαμαρτυριών έχει καταστεί το τελευταίο διάστημα η ΕΛΛΟΚ για τις ελλείψεις βασικών αντινεοπλασματικών φαρμάκων με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται ογκολογικοί ασθενείς. Προβλήματα διαπιστώνονται και στη προμήθεια φθηνών φαρμάκων μέσω φαρμακείων λόγω της τεχνητής κρίσης όπως εξηγεί στο Virus o Γ.Γ. της ΕΛΛΟΚ, Γ.Καπετανάκης.
Η ανεπάρκεια των φαρμάκων επιφέρει καθυστέρηση και σε πολλές περιπτώσεις ακύρωση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, σε πολλά νοσοκομεία, όπως στην Κρήτη, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Χαρακτηριστικά, στη Θεσσαλονίκη την προηγούμενη εβδομάδα, όπου δεν πραγματοποιήθηκαν αυτόλογες μεταμοσχεύσεις λόγω έλλειψης φθηνού βασικού φαρμάκου και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης οι γιατροί αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη χορήγηση των προβλεπόμενων θεραπειών.
Τα αναγκαία φάρμακα για τους καρκινοπαθείς κυκλοφορούν μέσω του ΙΦΕΤ , ωστόσο διαπιστώνονται προβλήματα στην παραγωγή ή στην προμήθεια από τον ΙΦΕΤ για διάφορους λόγους, σύμφωνα με όσα σημειώνει ο κ. Καπετνάκης.
Προκύπτει όμως μεγάλο πρόβλημα γιατί κανονικά θα έπρεπε να έχει ο ΙΦΕΤ ένα απόθεμα ασφαλείας, όπως υποστηρίζει ο κ. Καπετανάκης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλά από τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι αναγκαία σε θεραπείες περισσότερων της μιας μορφών καρκίνου και κατά συνέπεια δεν μπορεί να εκτελεστεί η χημειοθεραπεία, ακόμη και εάν υπάρχουν στο φαρμακείο του νοσοκομείου τα άλλα αντινεοπλασματικα φάρμακα σχημάτων χημειοθεραπείας.
Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για φετινό φαινόμενο, πέρυσι σημειώθηκε ένα αντίστοιχο θέμα για έξι μήνες.
Σήμα κινδύνου έχει εκπέμψει επανειλημμένα η ΕΛΛΟΚ από τα τέλη Αυγούστου προς το Υπουργό Υγείας και για το ζήτημα των φθηνών βασικών φαρμάκων, ενώ γέφυρες επικοινωνίας δημιουργήθηκαν με τον ΙΦΕΤ για τα βασικά φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη πέρα του ενός μηνός.
Προβλήματα διαπιστώνονται και με τα φθηνά φάρμακα που συνταγογραφούνται και τα προμηθεύονται οι ογκολογικοί ασθενείς από τα φαρμακεία, αλλά είναι σε έλλειψη, γεγονός που οφείλεται όπως έχει ενημερώσει σε ανακοινώσεις της η ΕΛΛΟΚ στις μειωμένες εισαγωγές λόγω claw back, όπως αποσαφηνίζει ο Γ.Γ. της ΕΛΛΟΚ.
Κατά δεύτερο λόγο το φαινόμενο οφείλεται στο γεγονός ότι οι φαρμακαποθήκες λόγω των μειωμένων τιμών στην Ελλάδα προτιμούν να κάνουν εξαγωγές και έτσι δημιουργείται μια τεχνητή κρίσηδιευκρινίζει ο κ. Καπετανάκης, σχολιάζοντας ότι «για παράδειγμα εδώ μπορεί ένα φάρμακο να πωλείται 10 ευρώ αλλά να στο εξωτερικό να διατίθεται 30 ευρώ»
Από τα στοιχεία που έχει δώσει ο φαρμακευτικός χώρος, ο κ. Καπετανάκης μεταφέρει ότι από τα 220 φάρμακα πλέον εξάγονται 380 φάρμακα με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυτή τη τεχνητή κρίση.
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν έγκυρες διασταυρωμένες πληροφορίες, οι εξαγώγιμοι κωδικοί από 200-215 που ήταν το 2019, ανήλθαν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους … σε 380!!… Εκ των οποίων 15 κωδικοί με περιθώριο από 100-650% και 67 κωδικοί με 30-98%!!!
Η ΕΛΛΟΚ συμφωνεί στην μείωση των τιμών αλλά με προϋποθέσεις , «Όλοι μας υποστηρίξαμε με θέρμη και επικροτήσαμε την απόφαση του Υπουργού Υγείας σχετικά με την μη αύξηση των τιμών των φαρμάκων και τη μείωση πολλών από αυτών για το 2020, ωστόσο είναι εξίσου σημαντικό να διασφαλιστεί η επάρκεια σκευασμάτων στα φαρμακεία της χώρας».
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ