Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας για τις ελλείψεις φαρμάκων με αποτέλεσμα την εξάντληση των σωματικών και ψυχικών αποθεμάτων των πολιτών και εν γένει τον κίνδυνο για την δημόσια Υγεία.
Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκονται οι ασθενείς λόγω της κλιμάκωσης του διαχρονικού προβλήματος, όπως τονίζεται, αλλά και εξαιτίας των αντικρουόμενων εκτιμήσεων για τον αριθμό των ελλείψεων ανάμεσα στον ΕΟΦ και τους φαρμακευτικούς συλλόγους.
Κατά συνέπεια, η ένωση υπογραμμίζει την αναγκαιότητα να τεθεί σε εφαρμογή «ένας αξιόπιστος μηχανισμός παρακολούθησης και ελέγχου σε πραγματικό χρόνο».
Το πρόβλημα δεν προέκυψε ξαφνικά αλλά είναι φαινόμενο της τελευταίας δεκαετίας, με υφέσεις και εξάρσεις, σύμφωνα με την ένωση, η οποία το αποδίδει σε αιτίες όπως «η μειωμένη παγκόσμια παραγωγή ορισμένων σκευασμάτων, οι περιορισμένες εισαγωγές, η μη συστηματική κατανομή στην επικράτεια και ασφαλώς οι παράλληλες εξαγωγές».
Έμφαση στον έλεγχο των εξαγωγών ζητά η ένωση καθώς ο μισός όγκος των πωληθέντων σκευασμάτων ανά έτος στην Ελλάδα είναι φθηνά φάρμακα αξίας κάτω των 5 ευρώ, με γνώμονα το συμφέρον του Έλληνα ασθενή και πολίτη.
Για αυτό η Ένωση Ασεθνών συνιστά η προσπάθεια να αρχίσει «από την τεκμηριωμένη καταγραφή της έκτασής του και να επεκταθεί στην εφαρμογή μίας σειράς μέτρων με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών»
Συγκεκριμένα, η ένωση υποστηρίζει ότι πρέπει να συγκροτηθεί «ομάδα διαλόγου με τη συμμετοχή του ΕΟΦ και των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας, των φαρμακαποθηκών, των συνεταιρισμών, των φαρμακοποιών και των ασθενών».
Όπως προαναφέρθηκε, επιτακτική ανάγκη αποτελεί η «αναβάθμιση των εργαλείων παρακολούθησης και του παρεμβατικού ρόλου του συστήματος ελέγχου για τις ελλείψεις φαρμάκων από τον ΕΟΦ».
Συγκεκριμένα, θα πρέπει να λειτουργήσει ένας ελεγκτικός μηχανισμός με στόχο την αξιόπιστη καταγραφή και παρακολούθηση των αποθεμάτων.
Ακόμη, θα πρέπει να απαγορευτούν οι παράλληλες εξαγωγές στους εξαγώγιμους κωδικούς όπου καταγράφονται ελλείψεις, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.
Τέλος προτείνεται να ενισχυθεί το μέτρο της συνταγογράφησης με δραστική ουσία, ώστε να παρέχεται ευελιξία στον φαρμακοποιό να εξυπηρετήσει τον ασθενή.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «απαιτείται ένας συνεχής, δυναμικός και κάθετος έλεγχος σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας».
Καταλήγοντας η Ένωση Ασθενών Ελλάδας ζητά από την Πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων «να διαθέτει, να αξιοποιεί και να επιβεβαιώνει τη στρατηγική πληροφορία σχετικά με την έκταση και την τάση του φαινομένου, προκειμένου να αναπτύξει τις αντίστοιχες πολιτικές παρεμβάσεις, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ