Τα θετικά βήματα για το «νοικοκύρεμα» του κλάδου του φαρμάκου επεσήμανε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου κατά την χθεσινή κοπή της πίτας του συνδέσμου.
Την πίτα ευλόγησε και έκοψε μαζί με όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου ο Πανοσιολογιώτατος εκπρόσωπος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, Αιδεσιμότατος Πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Βασίλειος Χαβάτζας, Γενικός Διευθυντής Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Παρουσία της ηγεσίας υπουργείου Υγείας, εκπροσώπων της Πολιτείας, θεσμικών φορέων και πολιτικών κομμάτων καθώς και στελεχών του κλάδου της Υγείας, ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου περιέγραψε πως ο χώρος του φαρμάκου τέθηκε σε ευμενή τοχιά με την διασαφήνιση στο «νομοθετικό πλαίσιο για την τιμολόγηση και ανατιμολόγηση των φαρμάκων» καθώς και με την ολοκλήρωση της «ανατιμολόγησης μετά από σημαντική καθυστέρηση».
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος στάθηκε και στην αναμενόμενη υλοποίηση της πρωθυπουργικής εξαγγελίας για τον συμψηφισμό επενδύσεων στην έρευνα και στην ανάπτυξη από τις εταιρίες του φαρμάκου με τις δαπάνες του clawback.
Επί του θέματος σχολίασε ότι «αναγνωρίζεται, έτσι, η αναπτυξιακή διάσταση του κλάδου μας, ενώ δίνεται μια διέξοδος για την απομείωση του clawback».
Στην ορθή πορεία του κλάδου κατά τη προηγούμενη χρονιά συγκαταλέγεται και η ευθυγράμμιση του συντελεστή ΦΠΑ στα φάρμακα, στο 6%,γεγονός για το οποίο ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου σχολίασε ότι αφαιρέθηκε «ένα άσκοπο φορτίο από τη φαρμακευτική δαπάνη που μπορεί να αγγίζει και τα 30 εκατ. ευρώ».
Με θετικό «πρόσημο» ολοκληρώθηκε το 2019 αφού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΣΦΕΕ «ρυθμίστηκαν παλαιότερα χρέη φαρμακευτικών εταιριών με πολυετές σχέδιο δόσεων».
Ευοίωνη θεωρείται και η διάθεση αύξησης των ελέγχων στην κατανάλωση των πόρων, για την οποία όμως ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου τόνισε ότι «θα πρέπει να πούμε πως ακόμη δεν έχει αποδώσει αποτελέσματα».
Την προσδοκία ότι το 2020 θα αποτελέσει έτος ορόσημο για την δημιουργία ενός πλαισίου σταθερότητας και προβλεψιμότητας στο φαρμακευτικό κλάδο, εξέφρασε ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, υπογραμμίζοντας στην ομιλία του την ανάγκη για εξορθολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και των διαρθρωτικών μέτρων για τον έλεγχο της ζήτησης, μέσω «της συνυπευθυνότητας στην υπέρβαση της δαπάνης».
Ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην εξασφάλιση πρόσβασης στα νέα φάρμακα για τους Έλληνες ασθενείς, για το οποίο σημείωσε ότι πρέπει να «ενεργοποιηθούν άμεσα οι αρμόδιες επιτροπές ΗΤΑ και Διαπραγμάτευσης ώστε να διαλυθεί ο απίστευτος συνωστισμός νέων φαρμάκων στον διάδρομο προς την αποζημίωση».
Με αιχμές για την απελθούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο κ. Βασίλης Κικίλιας υπενθύμισε την έκδοση του Δελτίου Τιμών «με 0% αυξήσεις και έως 7% μειώσεις για τα φάρμακα». Ο ίδιος δεσμεύτηκε για την σύναψη του τριετούς Μνημονίου Συνεργασίας, που θα ορίζει στόχους, υποχρεώσεις, διαρθρωτικά μέτρα.
Καλλιεργώντας ένα θετικό περιβάλλον χάρη σε ένα θεσμικό πλαίσιο, ο υπουργός υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής στόχευσης στις επενδύσεις και ακόμη της υφιστάμενης προσπάθειας επανατοποθέτησης «μιας ισχυρής επιτροπής διαπραγμάτευσης», καθώς και άλλων μέτρων όπως τα ιατρικά πρωτόκολλα, καλλιεργώντας τις συνθήκες στην αγορά για την είσοδο νέων φαρμάκων.
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, επέρριψε ευθύνες στην νυν πολιτική ηγεσία του υπουργείου για «την επιβράδυνση ή ακύρωση μεταρρυθμίσεων που υπηρετούν την εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα, τη εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και τη βιωσιμότητα του συστήματος».
Στη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στα φάρμακα και τις καινοτόμες θεραπείες εστίασε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και επίτιμος πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση, Δημήτρης Κοντοπίδης.
Η προστασία της δημόσιας υγείας και η κοινωνική αλληλεγγύη, ο κ. Κοντοπίδης προέτρεψε, να εμπνεύσουν όλους τους εταίρους στο χώρο της υγείας, «συμπεριλαμβανομένων του κράτους και της φαρμακοβιομηχανίας», σχολιάζοντας την επιτακτική ανάγκη σε μια συναίνεση και εφαρμογή «ενός νέου εθνικού στρατηγικού, συμμετοχικού σχεδιασμού για το σύστημα υγείας της επόμενης ημέρας».
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ