Σε έξαρση ήταν το πρόβλημα της έλλειψης των φαρμάκων το 2019 σε 24 χώρες της Ευρώπης σύμφωνα με την PGEU. Άξιο λόγου είναι ότι το 67% των χωρών κατά τη στιγμή της ολοκλήρωσης της έρευνας δήλωσαν σε έλλειψη περισσότερα από 200 φάρμακα.
Σε έρευνα που πραγματοποιεί η PGEU μεταξύ των μελών της για να καταγράψει τις επιπτώσεις των ελλείψεων σε φάρμακα διαπιστώθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία (87%) των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε σε σχέση με το 2018.
Συγκεκριμένα και οι 24 χώρες που συμμετείχα στην έρευνα αντιμετώπισαν ελλείψεις στα κοινοτικά φαρμακεία τους τελευταίους 12 μήνες .
Μάλιστα, υπολογίζεται ότι όλες οι κατηγορίες φαρμάκων επηρεάζονται από έλλειψη στα φαρμακεία.
Η ταλαιπωρία των ασθενών είναι πανευρωπαικό φαινόμενο σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας .
Αναλυτικότερα, διακόπτονται θεραπείες στο 75% των χωρών. Επίσης, εμφανίζονται αυξημένες οι συ -πληρωμές ως αποτέλεσμα των δαπανηρότερων / μη αποζημιωμένων εναλλακτικών επιλογών (58%) και της μη βέλτιστης θεραπείας / κατώτερης αποτελεσματικότητας (42%).
Οι ελλείψεις θεωρείται ότι επηρεάζουν τα φαρμακεία στις περισσότερες χώρες, λόγω της μειωμένης εμπιστοσύνης των ασθενών (92% των χωρών), των οικονομικών απωλειών που οφείλονται στον χρόνο που επενδύεται στην αντιμετώπιση των ελλείψεων (82%) και της μειωμένης ικανοποίησης των εργαζομένων (79%).
Ωστόσο, στην έκθεση περιγράφονται ως έντονες οι διαφορές σχετικά με τις λύσεις που μπορούν να προσφέρουν οι φαρμακοποιοί σε περίπτωση έλλειψης.
Οι περισσότεροι φαρμακοποιοί (79% των χωρών) υποκαθιστούν την θεραπεία, ένα μεγάλο μέρος (63%) οδηγείται στη προμήθεια του ίδιου φαρμάκου από εναλλακτικές εγκεκριμένες πηγές (όπως άλλα φαρμακεία), ενώ σε άλλες περιπτώσεις (46%) το φάρμακο εισάγεται από μια χώρα στην οποία διατίθεται.
Σε χρονοτριβή είναι καταδικασμένοι οι φαρμακοποιοί προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς. Η δαπάνη χρόνου αυξήθηκε την τελευταία σε 6,6 ώρες από 5,6 ώρες την εβδομάδα το 2018.
Έλλειμμα συστήματος αναφοράς για τις ελλείψεις αντιμετωπίζει μία στις τέσσερις χώρες. Επί του θέματος γίνεται παραδεκτό ότι οι φαρμακοποιοί καλούνται να διαχειριστούν και ενδεχομένως είναι σε θέση να προβλέψουν τα αναχώματα εφοδιασμού πριν γνωστοποιήσουν στον κλάδο ή στους χονδρεμπόρους ότι υπάρχει, ή θα είναι ένα πρόβλημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φαρμακοποιοί ενημερώνονται για τις ελλείψεις στις περισσότερες χώρες από τους χονδρεμπόρους (71%), τους οργανισμούς φαρμάκων (67%) και τους φαρμακευτικούς συλλόγους (42%).
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ