Καινοτομία εισάγει ο Φιλοκτήτης με την ανάπτυξη του πρώτου εργαστηρίου Virtual Reality στοχεύοντας στην ενίσχυση των μεθόδων ιατρικής αποκατάστασης.
Νέες τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας και σωματικής αλληλεπίδρασης στο τομέα της υγείας συνθέτουν ένα νέο πεδίο έρευνας με προοπτική ανάπτυξης καινοτόμων εφαρμογών και εργαλείων.
Η ιατρική έχει οικειοποιηθεί εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (VR/AR) και συγκεκριμένα η τηλε-ιατρική, ώστε να επαυξηθεί και να ενισχυθεί η ιατρική αποκατάσταση ασθενών, καθώς και να διασφαλιστεί η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Ενδεικτικό είναι ότι οι προηγμένες τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας εισήλθαν και στο πεδίο των κλινικών μελετών, έχοντας ήδη καρποφορήσει.
Σε ότι αφορά το εργαστήριο του Φιλοκτήτη επωφελείται εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας, «οι οποίες αναπτύσσονται στο πλαίσιο του έργου «REACT» (Virtual Reality Medical Rehabilitation, Εφαρμογές Εικονικής Πραγματικότητας στην Ιατρική Αποκατάσταση)» σύμφωνα με την ανακοίνωση του εργαστηρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο REACT πραγματοποιείται από κοινού με το Τμήμα Ιατρικής ΕΚΠΑ, με επιστημονικά υπεύθυνο τον Σεραφείμ Νανά, Καθηγητή Παθολογίας-Εντατικής Θεραπείας και Επιστημονικά Υπεύθυνο της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Φιλοκτήτης» καθώς και εταίρους τη NOUS VR και STRATIS Ε.Π.Ε..
Σημειώνεται ότι το εν λόγω έργο εντάσσεται στη Δράση ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ, και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ