Έλλειψη φαρμάκων, έλλειψη μηχανημάτων ακτινοθεραπείας, έλλειψη γιατρών, έλλειψη νοσηλευτών, έλλειψη Αρχείου Νεοπλασιών, έλλειψη Εθνικού Σχεδίου συνθέτουν το τοπίο στην αντιμετώπιση του καρκίνου στην Ελλάδα, όπως κατήγγειλαν για μία ακόμη φορά σήμερα σε ειδική εκδήλωση οι αρμόδιοι ιατρικοί και κοινωνικοί φορείς.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.), η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ), η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας (ΕΕΧΟ), ο Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΣΝΕ) και ο Σύλλογος Ανακουφιστικής Φροντίδας Κρήτης «Ζαχαρίας Κ. Μπαντουβάς».
Σύσσωμοι οι φορείς τόνισαν ότι “επιτέλους θέλουμε έργα” από την Πολιτεία στη μάχη κατά του καρκίνου και ζήτησαν τη συμμετοχή τους στα αρμόδια όργανα για τη χάραξη στρατηγικής και εθνικού σχεδίου. Παράλληλα, κατήγγειλαν ότι κατά παράβαση του νόμου πολλοί ασθενείς πληρώνουν από την τσέπη τους για να κάνουν ακτινοθεραπεία σε πολλά ιδιωτικά κέντρα, ζητώντας την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ.
Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν, στην Ελλάδα ο καρκίνος ευθύνεται για το 27% των συνολικών θανάτων, το 38% των θανάτων πριν το 65ο έτος της ηλικίας, ενώ περίπου 1.000.000 επιζώντες χρειάζονται συνεχιζόμενη ιατρική, συναισθηματική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), κ. Ιωάννης Μπουκοβίνας, δήλωσε: “Η χώρα μας ανήκει στη μειονότητα των Ευρωπαϊκών χωρών που δεν έχουν ανανεώσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ θεσμοθετήθηκε από την πολιτεία το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών που θα είχε και συμβουλευτικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός τέτοιου σχεδίου, δεν έχει λειτουργήσει για αδιευκρίνιστους λόγους. Έτσι πορευόμαστε στα τυφλά δίχως οραματικό σχεδιασμό για τον καρκίνο» και συμπλήρωσε ότι στην Ελλάδα παραμένουμε παρατηρητές στις κοσμογονικές εξελίξεις που συντελούνται στην αντιμετώπιση του καρκίνου – με την προσωποποιημένη φροντίδα από το screening έως τη μακρόχρονη παρακολούθηση, την τεχνητή νοημοσύνη, τη διαχείριση δεδομένων μεγάλου όγκου, τα μητρώα ασθενών, τα στοιχεία που συλλέγονται από την υλοποίηση των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, κα.”.
Η γ.γ. της ΕΟΠΕ, κ. Σοφία Αγγελάκη αναφέρθηκε στην ανακουφιστική φροντίδα που στοχεύει στην διαχείριση των παρενεργειών και των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων του καρκίνου και της θεραπείας του. Σύμφωνα με την μελέτη σκοπιμότητας για την ανακουφιστική φροντίδα στην Ελλάδα, που παρουσιάστηκε πέρσι και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Νιάρχος περίπου 120-135.000 ασθενείς χρειάζονται υπηρεσίες ετησίως ενώ περισσότεροι από το 95% αυτών θα μπορούσαν να λαμβάνουν φροντίδα στο περιβάλλον του σπιτιού τους. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, περίπου 37% των αναγκών Ανακουφιστικής Φροντίδας αφορά καρκινοπαθείς.
Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, κ. Γεώργιος Πισσάκας ανέφερε ότι δυστυχώς παρά τη δωρεά του ιδρύματος που αφορούσε την αγορά και εγκατάσταση 10 ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων, δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ετήσιες ανάγκες της χώρας. Γι’ αυτό, έχει προτείνει την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για να δουλέψουν τα μηχανήματα περισσότερες βάρδιες αλλά και τη δημιουργία 4-5 μεγάλων κέντρων και τον εξοπλισμό τους με άλλα 20 μηχανήματα.
Η κ. Καίτη Αποστολίδου, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ασθενών με Καρκίνο και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου-ΕΛΛΟΚ στην ομιλία της ανέφερε ότι “Η έλλειψη οράματος και εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο είναι διαχρονική στη χώρα μας. Παρά τις δημόσια εκφρασμένες θέσεις μας για την ανάγκη κατάρτισης εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο και την βιο-ιατρική έρευνα για τον καρκίνο, δεν είχαμε καμία απάντηση από καμία κυβέρνηση. Η χώρα μας μέχρι τώρα δεν αντιμετώπισε τον καρκίνο με τη σοβαρότητα που αρμόζει, με αποτέλεσμα η Ελλάδα είναι απούσα από τα Ευρωπαϊκά forα πολιτικής για τον καρκίνο”.
Από την πλευρά του, ο κ. Ιωάννης Καραϊτιανός, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας δήλωσε: “Δυστυχώς η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει την ιατρική ειδικότητα ή εξειδίκευση της χειρουργικής ογκολογίας, παρά τη σχετική ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας ( ΚΕΣΥ) εδώ και περισσότερο από 5 χρόνια. Εξάλλου οι ελλείψεις στη στελέχωση των 4 ειδικών ογκολογικών νοσοκομείων της χώρας στους τομείς της Παθολογοανατομίας και της Χειρουργικής καθιστούν δυσχερέστερη την αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών και αναπόφευκτες τις καθυστερήσεις που μπορεί να επιβαρύνουν την τελική πρόγνωση της νόσου”.
O Πρόεδρος του Τομέα Νοσηλευτικής Ογκολογίας του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος, κ. Δημήτριος Παπαγεωργίου, υπογράμμισε ότι: “Η χώρα μας υστερεί ογκολογικών νοσηλευτικών ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων και η προσπάθειά του συνδέσμου είναι η θεσμοθέτηση της ογκολογικής ειδικότητας και η ανάδειξη του προβλήματος της υποστελέχωσης των Ογκολογικών Τμημάτων στα Νοσοκομεία”.
Κλείνοντας την εκδήλωση, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ανακουφιστικής Φροντίδας Κρήτης “Ζαχαρίας Κ. Μπαντουβάς”, κ. Ροσβίτα Μπαντουβά ανέλυσε τα πολλαπλά οφέλη της ανακουφιστικής φροντίδας για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους, την κοινωνία και το Εθνικό Σύστηματος Υγείας, ποιους αφορά στην Ελλάδα και παρουσίασε σχετικά παραδείγματα από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ