Μια μοναδική μελέτη Ελλήνων επιστημόνων που μιμείται τα επίπεδα ρύπανσης του κέντρου της πόλης δείχνει πως η εισπνοή μόνο για 2 ώρες μολυσμένου αέρα επηρεάζουν αρνητικά την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία για μια ολόκληρη μέρα!
Η έρευνα δημοσιεύτηκε χθες στο περιοδικό Journal of Preventive Cardiology, που εκδίδει η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία. Εκπονήθηκε από ομάδα Ελλήνων ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιολογίας κ. Δημήτρη Τούσουλη, Διευθυντή της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Αθηνών.
«Μετά από μόνο δύο ώρες εισπνοής μολυσμένου αέρα, οι συμμετέχοντες στη μελέτη έδειξαν τα πρώτα βήματα της καρδιαγγειακής νόσου και οι συνέπειες διήρκεσαν 24 ώρες», αναφέρει ο καθηγητής. «Για να αποφευχθεί η μόνιμη βλάβη, έπρεπε να διατηρήσουμε τα επίπεδα μόλυνσης στη μελέτη κάτω από ασφαλή όρια, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και τα «ασφαλή» επίπεδα μόλυνσης μπορεί να είναι καταστροφικά για την υγεία όταν επαναλαμβάνονται συχνά – όπως συμβαίνει στους κατοίκους των πόλεων».
Αρκετές πληθυσμιακές μελέτες έχουν τεκμηριώσει την δυσμενή σχέση μεταξύ ατμοσφαιρικών ρύπων (εκ των οποίων το 50% προέρχεται από καυσαέρια κινητήρων πετρελαίου) και καρδιαγγειακής υγείας. Ωστόσο, το αποτέλεσμα των εκπομπών ρύπων από τους κινητήρες των αυτοκινήτων στο σώμα μας και πώς αυτοί οδηγούν οδηγούν σε ασθένειες, δεν είναι πλήρως κατανοητά.
Στη μελέτη πήραν μέρος 40 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Οι μισοί κλήθηκαν να εισπνείσουν καυσαέρια ντήζελ και οι υπόλοιποι φιλτραρισμένο αέρα για δύο ώρες σε ειδικά σχεδιασμένο εργαστήριο. Μετά από 4 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες άλλαξαν θέση, έτσι ώστε όλοι να έχουν μια συνεδρία ρύπανσης και μια συνεδρία καθαρό αέρα. Τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων έμοιαζαν με εκείνα που παρατηρούνται στα πολυσύχναστα κέντρα των πόλεων.
Για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος των καυσαερίων στο καρδιαγγειακό σύστημα, οι ερευνητές μέτρησαν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και την ευελιξία, τον καρδιακό ρυθμό, την πήξη του αίματος και τη φλεγμονή – τα οποία δείχνουν την υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Για να διασφαλιστεί ότι οι αλλαγές στις παραμέτρους αυτές οφείλονται στις εκπομπές ντίζελ, οι συμμετέχοντες απέφυγαν το αλκοόλ, την καφεΐνη, το κάπνισμα και τις αλλαγές στη διατροφή κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης.
Ο καθηγητής Τουσούλης επισημαίνει ότι «τα επιβλαβή αποτελέσματα που εμφανίζονται στην έρευνα αυτή είναι πιθανό να πολλαπλασιαστούν με την επανειλημμένη – και για μερικούς ανθρώπους δια βίου – έκθεση σε υψηλά επίπεδα καυσαερίων ντίζελ στις πόλεις. Απαιτούνται πιο αποτελεσματικά μέτρα δημόσιας υγείας για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στις πόλεις και για την πρόληψη αποφεύξιμων καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ