Παρά τις προσπάθειες ελέγχου του κοροναϊού στην Κίνα, η επιδημία εξαπλώνεται με αμείωτο ρυθμό. Μέχρι την Κυριακή, ο ιός είχε σκοτώσει τουλάχιστον 305 άτομα, ενώ ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 14.500 σε όλο τον κόσμο.
Επίσης, την Κυριακή έγινε γνωστός ο πρώτος θάνατος εξαιτίας του ιού εκτός της Κίνας, που αφορούσε έναν 44χρονο άνδρα στις Φιλιππίνες. Κρούσματα της νόσου έχουν επιβεβαιωθεί σε περισσότερες από 25 χώρες και ερευνητές απ’ όλο τον κόσμο αγωνίζονται να αναπτύξουν ένα εμβόλιο και να σταματήσουν την εξάπλωσή του.
Στην Κίνα, περίπου 60 εκατ. άνθρωποι συνεχίζουν να βρίσκονται υπό περιορισμό σε μία απέλπιδα προσπάθεια να περιοριστούν οι πιθανότητες περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου. Στο μεταξύ, πολλές χώρες έχουν οργανώσει πτήσεις προκειμένου να απομακρύνουν με ασφάλεια του πολίτες τους από την περιοχή.
Παράλληλα, η μία μετά την άλλη, οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες διακόπτουν ή μειώνουν δραστικά τις πτήσεις από και προς διάφορες περιοχές της Κίνας, υπό το φόβο εξάπλωσης του ιού. Ακόμη, ορισμένες χώρες όπως το Ισραήλ προχωρούν σε διακοπή επικοινωνίας με την Κίνα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προσφερθεί να προσφέρει βοήθεια στις κινεζικές αρχές αλλά μέχρι στιγμής το Πεκίνο δεν έχει απαντήσει.
Ταϊλανδοί γιατροί έκαναν γνωστό ότι έχουν δει καλά αποτελέσματα στη θεραπεία σοβαρών περιπτώσεων του νέου κοροναϊού με συνδυασμό φαρμάκων για τη γρίπη και τον ιό HIV, με τα αρχικά αποτελέσματα να δείχνουν μεγάλη βελτίωση 48 ώρες μετά την εφαρμογή της θεραπείας. Πάντως, αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για πλήρη ίαση.
Πάντως, η σύγκριση του κοροναϊού με άλλες παρόμοιες περιπτώσεις δείχνει ότι μέχρι στιγμής είναι ηπιότερος. Π.χ. ο ιός SARS είχε θνητότητα περίπου 9,6% και ο επίσης κοροναϊός MERS που είχε εμφανιστεί το 2012 στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική είχε ποσοστό 34,4%. Αντιθέτως, ο νέος κοροναϊός έχει ποσοστό μόλις 2%.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ