Νέα δεδομένα δείχνουν ότι το φάρμακο Keytruda (pembrolizumab) της MSD αυξάνει σημαντικά την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου, σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία, σε ασθενείς με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού.
Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού παρουσιάζεται σε περίπου μία στις 5 γυναίκες με καρκίνο του μαστού (ποσοστό 15-20%). Αποκαλείται έτσι γιατί ο όγκος είναι αρνητικός στους υποδοχείς οιστρογόνων (ER-), τους υποδοχείς προγεστερόνης (PR-) και τους υποδοχείς HER2.
Με άλλα λόγια, ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού δεν ανταποκρίνεται στην ορμονική θεραπεία (όπως η ταμοξιφαίνη ή οι αναστολείς αρωματάσης) ή θεραπείες που στοχεύουν τους υποδοχείς HER2, όπως το Herceptin (τραστουζουμάμπη), το Perjeta (περτουζουμάμπη) ή το Tyverb (λαπατινίμπη).
Ακόμη, μελέτες έχουν δείξει ότι ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού τείνει να είναι πιο επιθετικός. Είναι πιο πιθανό να εξαπλωθεί πέρα από το μαστό και πιο πιθανό να επανεμφανιστεί (υποτροπή) μετά από μια ακόμη και επιτυχημένη θεραπεία.
Όπως και οι άλλες μορφές καρκίνου του μαστού, ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται με συνδυασμό θεραπειών, όπως η χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία. Υπάρχει όμως μεγάλη ανάγκη να αναπτυχθούν νέες, πιο αποτελεσματικές θεραπείες για αυτή τη μορφή καρκίνου.
Το Keytruda (pembrolizumab) είναι μία από τις νέες ανοσοθεραπείες. Πρόκειται για ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο προσδένεται στον υποδοχέα του προγραμματισμένου θανάτου-1 (PD-1), ο οποίος βρίσκεται στα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος (Τ-κύτταρα) και παρεμποδίζει την αλληλεπίδραση του με τους συνδέτες PD-L1 και PD-L2, οι οποίοι εκφράζονται στα καρκινικά κύτταρα.
Το φάρμακο κυκλοφόρησε το 2015 και μέχρι σήμερα έχει λάβει έγκριση για περισσότερες από 20 ενδείξεις. Πρόσφατα, δοκιμάστηκε στη μελέτη KEYNOTE-355 (Φάσης ΙΙΙ) σε συνδυασμό με μία από τρεις διαφορετικές χημειοθεραπείες, και συγκρίθηκε με εικονικό φάρμακο συν ένα από τα τρία χημειοθεραπευτικά σχήματα, σε ασθενείς με τοπικά υποτροπιάζοντα, μη λειτουργικό ή μεταστατικό τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το φάρμακο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τις ασθενείς. Παράλληλα, η MSD «τρέχει» και άλλες δύο σχετικές μελέτες (KEYNOTE-522 και 242) στην ίδια ένδειξη. Το 2019, το φάρμακο Tecentriq (ατεζολιζουμάμπη) της Roche έγινε το πρώτο σχήμα ανοσοθεραπείας, που εγκρίθηκε στον καρκίνο του μαστού σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ