Τις παρατηρήσεις του ανακοίνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σχετικά με το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου για τη Δημόσια Υγεία και τις σχετικές παραλείψεις.
Ο ΙΣΑ αναγνωρίζει στην εισηγητική έκθεση την πρόθεση που αναφέρεται ως «επιτακτική ανάγκη για τη συγκέντρωση όλων των δράσεων των επιμέρους δημόσιων φορέων, αλλά και του κοινωνικού κεφαλαίου υπό κοινή εποπτεία και συντονισμό».
Στόχος της προσπάθειας είναι να διασφαλιστεί «η καλύτερη δυνατή διάθεση των πόρων και να κατανεμηθούν οι δράσεις μεταξύ των πλέον αποτελεσματικών επιχειρησιακά φορέων, κατά το πρότυπο άλλων κρατών».
Με νόημα σχολιάζεται στην ανακοίνωση ότι «ο συντονισμός θα πρέπει όμως να διακρίνεται του συγκεντρωτισμού, που προφανώς εν προκειμένω θα συμβεί».
Ο ΙΣΑ υποστηρίζει στην προσπάθεια εξισορρόπησης του συστήματος δεν προβλέπονται, «οι κύριοι συντελεστές που είναι οι γιατροί και οι ιατρικοί σύλλογοι», καθώς εκπρόσωπος περιλαμβάνεται στην Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (αρθρ. 11).
Όπως σημειώνεται υφίσταται μια αναφορά στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας των ΟΤΑ Α’ βαθμού, «όταν δεν έχει θεσμοθετηθεί η αδειοδότηση των φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των Δήμων».
Παραλείψεις διαπιστώνονται και στο σχεδιασμό των τμημάτων κοινωνικής ιατρικής, επιδημιολογίας, δημόσιας υγείας των ιατρικών σχολών και των σχολών υγείας. Ο ΙΣΑ διαβεβαιώνει ότι ο κλάδος έχει τη δυνατότητα να συνδράμει σε μία τέτοια προσπάθεια ιδίως στον τομέα της έρευνας.
Αιχμές αφήνει ο σύλλογος, τονίζοντας ότι «είναι ατυχές ότι η υγειονομική δομή της χώρας δεν συμβαδίζει με τη διοικητική της δομή».
Στην ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ εντοπίζει και άλλα κενά, «φαίνεται να μην λαμβάνονται υπ΄ όψιν διατάξεις που ισχύουν και προβλέπουν είτε υπηρεσίες δημόσιες υγείας (στη Δ/ση Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών) ή αρμοδιότητες άλλων φορέων για την έγκριση προγραμμάτων πρόληψης (πχ αρθρ. 7 του ν. 3418/2005)».
Σύμφωνα με τον σύλλογο, οι δράσεις Δημόσιας Υγείας θα έπρεπε να έχουν αφετηρία και να διοργανώνονται πρωτίστως σε επίπεδο ΟΤΑ Αʹ και Βʹ βαθμού, και να μην ενορχηστρώνονται από τη Κεντρική Διοίκηση.
«Αυτή ήταν ουσιαστική ενίσχυση της Αποκέντρωσης που προβλέπει και το Σύνταγμα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΙΣΑ.
Σε έντονο τόνο, ο σύλλογος κάνει λόγο για ένα νομοσχεδίο που μοιάζςι περισσότερο με ένα ευχολόγιο δράσεων και αρμοδιοτήτων των δομών δημόσιας υγείας, την προσπάθεια σύστασης νέων επιτροπών και διευθύνσεων, αλλά όπως επισημαίνεται δεν επιστρατεύονται γι’ αυτό τον σκοπό οι υφιστάμενες δομές, γνώσεις και εμπειρίες.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ