Με επιστολή της στον υπουργό Υγείας αναφορικά με το υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο για την Δημόσια Υγεία η ΕΣΑμεΑ καταθέτει τις προτάσεις της καθώς και τους προβληματισμούς της.
Θέτοντας στο «μικροσκόπιο» της το σχέδιο νόμου η συνομοσπονδία διαπιστώνει ότι αναφέρονται κάποιες «προτεραιότητες» για μερικές μόνο κατηγορίες παθήσεων, ενώ έχουν παραληφθεί «σημαντικές ομάδες χρόνιων παθήσεων». Από την πλευρά της ΕΣΑμεΑ επισημαίνεται για την επίτευξη της στόχευσης σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης σχετικά με τη Δημόσια Υγεία, είναι αναγκαίο η Πολιτεία να εντάσσει όλες τις κατηγορίες χρόνιων παθήσεων και αναπηριών.
Κενό εντοπίζει η ΕΣΑμεΑ σε ότι αφορά την Πρόληψη, με συγκεκριμένες δράσεις-μέτρα, τις οποίες όλοι οι Διεθνείς Οργανισμοί τις προωθούν με θέρμη.
Επίσης, η ίδια υπογραμμίζει το έλλειμμα σε ότι αφορά τη μέριμνα για την προ, περι-γεννητική περίοδο. Περί της ΠΦΥ, η ΕΣΑμεΑ υπενθυμίζει ότι δεν είναι όλες οι δομές ανεπτυγμένες ανά την επικράτεια και κάποιες αντιμετωπίζουν ζητήματα ανεπαρκούς αριθμού προσωπικού, ώστε να είναι σε θέση να αναλάβουν και τις δράσεις – μέτρα για την Δημόσια Υγεία.
Επιπρόσθετα, την δυσκολία κάλυψης θέσεων που αναφέρονται στις ΥΠΕ για γιατρούς Δημόσιας Υγείας και γιατρούς εργασίας, τονίζει η ΕΣΑμεΑ, σχολιάζοντας ότι «είναι δυσεύρετοι».
Σχετικά με τα νοσηλευτικά ιδρύματα εφίσταται η προσοχή γιατί «δεν γίνεται καμία αναφορά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στελέχωσης στα Νοσοκομεία τα οποία υπολειτουργούν».
Ουτοπικά σχέδια καταλογίζει στο υπουργείο σε ότι αφορά τη δημιουργία ενός ακόμη Οργανισμού, «μιας και δεν έχει το κατάλληλο προσωπικό για να διεκπεραιώσει με ολιστική προσέγγιση το πολύ σημαντικό έργο της Δημόσιας υγείας».
Σε ότι αφορά τη δημιουργία Μητρώου Εθελοντικών Οργανώσεων Δράσεων Δημόσιας Υγείας στο Υπουργείο Υγείας, ( παρ. 4 του άρθρου 3), μπορεί να θεωρηθεί ως θετική εξέλιξη, αλλά το εγχείρημα θα συναντήσει δυσκολίες λόγω των όρων για τους Πρωτοβάθμιους Συλλόγους/Σωματεία εξαιτίας της οικονομικής επιβάρυνσης. Σημειώνεται ότι η ύπαρξη των Συλλόγων/Σωματείων, σε τοπικό επίπεδο, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς με το έργο τους συμπληρώνουν ή καλύπτουν τα κενά του Συστήματος Υγείας.
Μεταξύ άλλων, η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά την εκπροσώπηση των πολιτών με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων και συγκεκριμένα στην Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, με στόχο την από κοινού στη σχεδίαση πολιτικών και νομοθετικών μέτρων.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ