Ομάδα διεθνών ερευνητών κατάφερε να δημιουργήσει λεπτομερείς χάρτες για τον καρκίνο του μαστού. Η έρευνα θα επιτρέψει στους γιατρούς να δουν με «πρωτοφανή λεπτομέρεια» πώς οι όγκοι ανταποκρίνονται στα φάρμακα ή στην ακτινοθεραπεία, τροποποιώντας αν χρειαστεί κατάλληλα τις θεραπείες.
Η πρωτοποριακή έρευνά τους δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature και έλαβε το βραβείο Grand Challenge των 20 εκατ. λιρών από την Cancer Research UK. Οι ερευνητές έφτιαξαν χάρτες δειγμάτων όγκου μαστού με ανάλυση μικρότερη από ένα μόνο κύτταρο!
Καρκινικό κύτταρο σε ιστούς
Οι χάρτες δείχνουν πως το περίπλοκο τοπίο του καρκίνου – που αποτελείται από καρκινικά κύτταρα, ανοσοκύτταρα και συνδετικό ιστό – ποικίλλει μεταξύ τους και εντός των όγκων, ανάλογα με το γενετικό τους σχήμα.
Η τεχνική που εμπλέκεται θα μπορούσε μία μέρα να προσφέρει στους γιατρούς πλούτο πληροφοριών σχετικά με τον όγκο του κάθε ασθενούς κατά τη διάγνωση, επιτρέποντάς τους να επιλέγουν για κάθε ασθενή την καλύτερη θεραπεία. Φυσικά, θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση όγκων κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ώστε να τροποποιηθεί κατάλληλα η θεραπεία για κάθε ασθενή ξεχωριστά.
O Δρ. Raza Ali
«Αυτή τη στιγμή, οι γιατροί ψάχνουν μόνο μερικούς βασικούς δείκτες για να καταλάβουν τι είδους καρκίνο του μαστού έχει ένας ασθενής. Αλλά καθώς μπαίνουμε σε μια εποχή εξατομικευμένης ιατρικής, όσο περισσότερες πληροφορίες έχουμε σχετικά με τον όγκο ενός ασθενούς, τόσο πιο στοχευμένη και αποτελεσματική μπορούμε να κάνουμε τη θεραπεία τους», εξήγησε ο Δρ. Raza Ali, ο οποίος εργάζεται στο Cancer Research UK.
Για την ανάπτυξη των χαρτών, η ερευνητική ομάδα εξέτασε μέσα σε 483 διαφορετικά δείγματα όγκων για την παρουσία 37 βασικών πρωτεϊνών, που είναι ενδεικτικές των χαρακτηριστικών και της συμπεριφοράς των καρκινικών κυττάρων. Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται κυτταρομετρία ροής (imaging mass cytometry) έδωσαν στη συνέχεια λεπτομερείς εικόνες, οι οποίες αποκάλυψαν με ακρίβεια πώς κατανέμεται καθεμία από τις 37 πρωτεΐνες στον όγκο.
Ο καθηγητής Carlos Caldas, που επίσης συμμετείχε στην έρευνα ανέφερε ότι αυτή «έδειξε ότι οι επιπτώσεις των μεταλλάξεων στον καρκίνο είναι πολύ ευρύτερες από ότι αρχικώς πιστεύαμε. Επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα καρκινικά κύτταρα αλληλεπιδρούν με τους γείτονες και άλλους τύπους κυττάρων, καθορίζοντας ολόκληρη τη δομή του όγκου».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ