Σε θέση μάχης καλεί την ελληνική Πολιτεία ο καθηγητής του London School of Economics και πρώην υπουργός, Ηλίας Μόσιαλος προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενδεχόμενη «επέλαση» του κοροναϊού. Εκτός από ψυχραιμία, ο καθηγητής συνιστά ο κρατικός μηχανισμός στην Ελλάδα να είναι σε ετοιμότητα, όπως οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας υπουργείων με συντονισμένες δράσεις.
Θετικό κρίνει ο καθηγητής το γεγονός ότι η χώρα μας άρχισε να προετοιμάζεται έγκαιρα, πριν εντοπιστούν κρούσματα. Σύμφωνα με την άποψη του καθηγητή θα πρέπει να υπάρξει κεντρικός συντονισμός των δράσεων της κυβέρνησης, καθώς ακόμη ενημέρωση και συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στο πνεύμα αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι προτάσεις τους για το θέμα αυτό.
Σε ανοιχτή επικοινωνία θα πρέπει να βρίκσεται η κυβέρνηση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και με κυβερνήσεις χωρών που έχουν αναπτύξει η εφαρμόσει σχέδιο αντιμετώπισης πιθανής πανδημίας (Ιταλία, Αγγλία και Γαλλία).
Η παροχή πληροφοριών προς τους πολίτες δεν θα πρέπει να σταματά κυρίως από ειδικούς επιστήμονες με γνώση του αντικειμένου και εκπροσώπους του ΕΟΔΥ.
Από την μεριά τους, οι πολίτες πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (https://eody.gov.gr) και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συστήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην επιτροπή συμμετέχουν πολλοί διακεκριμένοι ειδικοί και επιστήμονες.
Όπως τονίζει ο κ. Μόσιαλος, θα πρέπει να ορισθούν επικεφαλής γιατροί για την ενημέρωση των ΜΜΕ με στόχο την πληροφόρηση των πολιτών. «Oι ειδικοί θα πρέπει να ενημερώνουν συστηματικά τα ΜΜΕ και τα ΜΜΕ να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος αν προκύψει» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ανοιχτό θα πρέπει να είναι το ενδεχόμενο το υπουργείο Άμυνας να διαθέσει υποδομές υγείας εφόσον χρειαστούν. Με συστηματικά και συνοπτικά βήματα, αναγκαίο κρίνεται να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ στη χώρα. «Ακόμη και αν δεν χρειαστούν θα είναι σημαντική κίνηση ενίσχυσης του συστήματος υγείας». Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να επισπευθούν οι διαδικασίες προσλήψεων σε συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στο πλαίσιο θωράκισης ευπαθών ομάδων, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε ειδικές παρεμβάσεις σε νοσοκομεία που νοσηλεύουν καρκινοπαθείς, ασθενείς με ανοσοκαταστολή κ.ά..
Άξιο αναφοράς είναι ότι χρειάζεται το επίπεδο προετοιμασίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας να είναι ανάλογο με εκείνων των Ολυμπιακών αγώνων.
Στην διάθεση των πολιτών θα πρέπει να είναι ειδικός αριθμός κλήσεων για ενημέρωση των πολιτών, όπως και έγινε. Πρόνοια πρέπει να υπάρξει με παρεμβάσεις σε φυλακές, στρατόπεδα, κέντρα με πρόσφυγες, κρουαζιερόπλοια για την αποφυγή εμφάνισης κρουσμάτων.
Με στόχο την αποφυγή ακραίων σεναρίων θα πρέπει εξασφαλιστεί, σύμφωνα με τον καθηγητή απόθεμα αντιβιοτικών, ενώ άμεσα θα πρέπει να απαγορευτούν οι παράλληλες εξαγωγές τους όπως και άλλων φαρμάκων άμεσης ανάγκης. Σημειώνεται ότι τα αντιβιοτικά θα χρειαστούν σε περίπτωση πολλαπλών δευτερογενών λοιμώξεων, αφού δεν συμβάλουν στην αντιμετώπιση του νέου ιού.
Εφόσον κριθεί απαραίτητο θα πρέπει σε συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να γίνει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, για τη δυνατότητα λήψης μέτρων πέραν του συστήματος υγεία.
Ως θετικό παράδειγμα ανέφερε ο κ. Μόσιαλος την περίπτωση της Ιταλίας «οι δράσεις υπερβαίνουν τον τομέα της υγείας και περιλαμβάνουν σημαντικά μέτρα, ορισμένα εκ των οποίων σχετίζονται με τον περιορισμό της διακίνησης πολιτών και περιορισμούς στην εκπαιδευτική και την οικονομική δραστηριότητα».
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ