Πολλές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει έρευνες για την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων κατά του κοροναϊού. Μερικές από αυτές έχουν ήδη μπει σε δοκιμές σε ανθρώπους, αλλά βρισκόμαστε ακόμη σε αρχικό στάδιο και ειδικά οι έρευνες για εμβόλιο δεν θα έχουν ολοκληρωθεί νωρίτερα από το 2021.
Αρκετές από τις μελέτες βρίσκονται σε προκλινικό στάδιο και άρα θα καθυστερήσουν. Επίσης, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η ανάπτυξη εμβολίων είναι πολύ πιο δύσκολη υπόθεση, σε σχέση με την ανάπτυξη φαρμάκων. Να μην ξεχνάμε ότι αφορά τη χρήση σε υγιή άτομα και την προστασία τους από τον κοροναϊό.
Ας δούμε όμως αναλυτικά ποια φάρμακα και εμβόλια βρίσκονται υπό έρευνα και σε ποιο στάδιο βρίσκονται:
Το remdesivir του Gilead μελετάται σε 5 κλινικές δοκιμές σε όλο τον κόσμο. Στην Κίνα, η Gilead εντάσσει περίπου 1.000 ασθενείς που διαγνώστηκαν με τον κοροναϊό για να προσδιορίσουν αν πολλαπλές δόσεις remdesivir μπορούν να αντιστρέψουν τη λοίμωξη. Οι κύριοι στόχοι είναι η μείωση του πυρετού και η παροχή βοήθειας στους ασθενείς να βγουν από το νοσοκομείο εντός δύο εβδομάδων. Το φάρμακο, το οποίο προηγουμένως απέτυχε σε μια μελέτη για τον ιό Ebola, χορηγείται ενδοφλεβίως. Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Η Regeneron κατασκευάζει ανθρώπινα αντισώματα από γενετικά τροποποιημένους ποντικούς. Η εταιρεία έχει ανοσοποιήσει τα ιδιόκτητα ποντίκια που παράγουν αντισώματα με ένα αβλαβές ανάλογο του νέου κοροναϊού, δημιουργώντας πιθανές θεραπείες για τη μόλυνση. Η Regeneron σχεδιάζει να επιλέξει τα δύο πιο ισχυρά αντισώματα και να προωθήσει το κοκτέιλ σε μελέτες στον άνθρωπο μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Την τελευταία φορά που η Regeneron ξεκίνησε αυτή τη διαδικασία, κατά τη διάρκεια της επιδημίας Ebola του 2015, κατάφερε να φτιάξει ένα κοκτέιλ που σχεδόν διπλασίασε τα ποσοστά επιβίωσης για τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία.
Η κινεζική φαρμακοβιομηχανία Ascletis Pharma δοκιμάζει ένα συνδυασμό αντιιικών, ένα που έχει εγκριθεί για τον ιό HIV και ένα εγκεκριμένο για ηπατίτιδα C, το οποίο μπορεί να θεραπεύσει τη μόλυνση από κοροναϊό. Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία ενέγραψε 11 ασθενείς με πνευμονία που προκλήθηκε από κοροναϊό και έλαβαν ένα κοκτέιλ danoprevir-ritonavir. Και οι 11 τελικά τελείωσαν τη μελέτη, ενώ η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει σχέδια για μεγαλύτερη δοκιμή.
Η Eli Lilly έχει συνεργαστεί με μια καναδική εταιρεία που ονομάζεται AbCellera για να αναπτύξει θεραπείες αντισωμάτων για τη μόλυνση από κοροναϊό. Χρησιμοποιώντας ένα δείγμα αίματος από έναν επιζόντα από κορωναϊό, η AbCellera ταυτοποίησε πάνω από 500 αντισώματα που θα μπορούσαν να προστατεύσουν από τον ιό. Τώρα συνεργάζεται με τη Lilly για να εντοπίσει ποια είναι τα πιο ισχυρά. Οι δύο εταιρείες επιδιώκουν να έχουν μια θεραπεία έτοιμη για δοκιμές σε ανθρώπους μέσα στους επόμενους 4 μήνες
Η ιαπωνική εταιρεία Takeda εργάζεται για μια θεραπεία που προέρχεται από το αίμα ανθρώπων που έχουν ήδη μολυνθεί από τον κοροναϊό. Η εταιρεία αντλεί αίμα από επιζώντες από κοροναϊό, συλλέγοντας το πλάσμα και κατόπιν απομονώνοντας τα προστατευτικά αντισώματα που κράτησαν αυτούς τους ασθενείς ζωντανούς. Δεν είναι μια νέα ιδέα. Οι μεταγγίσεις αίματος έχουν χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση των ιογενών εκδηλώσεων από τουλάχιστον την ισπανική πανδημία γρίπης του 1918. Σύμφωνα με την εταιρεία, η θεραπεία θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη στους ασθενείς σε 12 έως 18 μήνες.
Η αμερικανική εταιρεία Vir Biotechnology έχει απομονώσει αντισώματα από ανθρώπους που επιβίωσαν το SARS, ένα συγγενή του νέου ιού, και εργάζεται για να καθορίσει εάν μπορεί να θεραπεύσει τη λοίμωξη. Συνεργάζεται με την κινεζική εταιρεία WuXi Biologics, αλλά παραμένει άγνωστο πότε θα έχουν τα προϊόντα έτοιμα για ανθρώπινη δοκιμή. Η εταιρεία συνεργάζεται και με την Alnylam Pharmaceuticals για την ανάπτυξη θεραπειών.
Εμβόλια
Η βιοτεχνολογική Moderna πέτυχε ένα νέο ρεκόρ, φτιάχνοντας ένα πειραματικό εμβόλιο μόλις 42 ημέρες μετά τον προσδιορισμό της αλληλουχίας του νέου κοροναϊού. Η εταιρεία συνεργάζεται με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας σε μια μελέτη που ξεκίνησε πρόσφατα με 45 εθελοντές. Το προϊόν της Moderna είναι ένας συνθετικός κλώνος αγγελιοφόρου RNA ή mRNA, σχεδιασμένο να πείσει τα κύτταρα του σώματος να παράγουν αντισώματα κατά του ιού. Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 2010, δεν έχει ακόμη κερδίσει την έγκριση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για οποιοδήποτε από τα φάρμακά της με τεχνολογία mRNA.
Η κινεζική εταιρεία CanSino Biologics, με έδρα το Tianjin, βρίσκεται κοντά στη δοκιμή ενός νέου εμβολίου κοροναϊού σε μια κλινική δοκιμή στην Κίνα. Η προσέγγιση του CanSino περιλαμβάνει τη λήψη ενός αποσπάσματος του γενετικού κώδικα του κοροναϊού και την εμπλοκή του με έναν αβλαβή ιό, εκθέτοντας έτσι υγιείς εθελοντές στη νέα λοίμωξη και υποκινώντας την παραγωγή αντισωμάτων. Η εταιρεία δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι κινεζικές αρχές ενέκριναν τη δοκιμή, η οποία θα αρχίσει το συντομότερο δυνατό. Η CanSino διαθέτει στην αγορά ένα εμβόλιο για τον ιό Ebola στην Κίνα.
Το Arcturus Therapeutics πραγματοποιεί έρευνα για ένα εμβόλιο που βασίζεται στην επεξεργασία του RNA του ιού. Η εταιρεία σχεδιάζει να πάρει έναν ιό RNA που έχει επεξεργαστεί για να κωδικοποιήσει πρωτεΐνες που θα προστατεύουν από τη μόλυνση και θα το ενσωματώσουν σε ένα υγρό νανοσωματίδιο. Το εμβόλιο αναπτύσσεται σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Duke, υπόσχεται καλύτερη ανοσοαπόκριση σε χαμηλότερη δόση από ό, τι οι ανταγωνιστικές προσεγγίσεις mRNA, σύμφωνα με την εταιρεία. Το εμβόλιο παραμένει σε προκλινική ανάπτυξη και η Arcturus έχει υποσχεθεί να ξεκινήσει μια δοκιμή σε ανθρώπους το συντομότερο δυνατό.
Η BioNTech της Γερμανίας εργάζεται για ένα εμβόλιο mRNA για τον νέο κορωναϊό με σχέδια να τεθεί σε κλινικές δοκιμές τον Απρίλιο. Όπως και οι ανταγωνιστές της, η εταιρεία χρησιμοποιεί κλώνους mRNA για να προωθήσει την παραγωγή προστατευτικών αντισωμάτων. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Fosun Pharma της Σαγκάης υπέγραψε συμφωνία για την εμπορία του εμβολίου της BioNTech στην Κίνα, αν τελικά εγκριθεί. Η Pfizer συμφώνησε να συμβάλει στην ανάπτυξη του εμβολίου στον υπόλοιπο κόσμο.
Όπως και η εταιρεία Moderna, η CureVac χρησιμοποιεί τεχνητό mRNA για να υποκινήσει την παραγωγή πρωτεϊνών. Και, όπως και η Moderna, πήρε επιχορήγηση από τον μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Coalition for Epidemic Preparedness Innovations για να εφαρμόσει την τεχνολογία της κατά του SARS-COV2. Η CureVac δήλωσε ότι αναμένει να έχει έτοιμο υποψήφιο για δοκιμές σε ζώα μέχρι τον Απρίλιο, με σκοπό να ξεκινήσει μια κλινική μελέτη φέτος το καλοκαίρι. Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης με την CEPI σε μια φορητή τεχνολογία κατασκευής mRNA, η οποία θεωρητικά θα επέτρεπε στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να παράγουν γρήγορα εμβόλια για να ανταποκριθούν στην περιοχή της επιδημίας.
Η GlaxoSmithKline, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εμβολίων παγκοσμίως, δανείζει την τεχνολογία της σε μια κινεζική εταιρεία βιοτεχνολογίας που εργάζεται σε εμβόλιο κοροναϊού. Σύμφωνα με μια συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο μήνα, η GSK παρέχει τα ιδιόκτητα ανοσοενισχυτικά της – τα συστατικά που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων – στην εταιρεία Clover Biopharmaceuticals, μια ιδιωτική εταιρεία με έδρα το Chengdu. Η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει πότε αναμένει να προχωρήσει σε ανθρώπινες δοκιμές. Ξεχωριστά, η GSK δανείζει την επιστημονική της εμπειρία στην CEPI.
Χάρη στη χρηματοδότηση από τη CEPI, η Inovio αναπτύσσει ένα εμβόλιο DNA που πιστεύει ότι μπορεί να παράγει προστατευτικά αντισώματα και να βοηθήσει τους ασθενείς από τη μόλυνση. Η εταιρεία συνεργάζεται με την κινεζική εταιρεία Beijing Advaccine Biotechnology στην προκλινική φάση ενός εμβολίου που ονομάζεται INO-4800. Η εταιρεία αναμένει να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές τον Απρίλιο και έχει υποσχεθεί να κατασκευάσει φέτος 1 εκατομμύριο δόσεις του υποψήφιου εμβολίου της.
Η Sanofi, η οποία έχει αναπτύξει με επιτυχία εμβόλια για κίτρινο πυρετό και διφθερίτιδα, συνεργάζεται με την BARDA για ένα εμβόλιο κατά του κοροναϊού. Η προσέγγιση του Sanofi περιλαμβάνει τη λήψη μερικών κομματιών από το DNA του κοροναϊού και την ανάμειξή του με γενετικό υλικό από έναν ακίνδυνο ιό, δημιουργώντας μια χίμαιρα που μπορεί να προκαλέσει το ανοσοποιητικό σύστημα χωρίς να αρρωστήσει τους ασθενείς. Η Sanofi αναμένει να έχει υποψήφιο εμβόλιο για δοκιμή στο εργαστήριο εντός 6 μηνών και θα μπορούσε να είναι έτοιμος να δοκιμάσει ένα εμβόλιο στους ανθρώπους εντός ενός έτους έως 18 μηνών.
Το Johnson & Johnson, η οποία στο παρελθόν έχει ανταποκριθεί σε κρούσματα των ιών Ebola και Zika, μελετά την ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα εισάγει τους ασθενείς μια απενεργοποιημένη εκδοχή του ιού, προκαλώντας μια ανοσοαπόκριση χωρίς να προκαλέσει μόλυνση. Οι ανθρώπινες δοκιμές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέχρι το Νοέμβριο.
Πηγή: Statnews
Στις 17 Φεβρουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε αναλυτικό κατάλογο με όλες τις προσπάθειες ανάπτυξης νέων θεραπειών και εμβολίων για τον κοροναϊό. Μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ