Ευάλωτοι έναντι στην πανδημία του κοροναϊού είναι οι άνθρωποι με πρόβλημα χρήσης ή εξάρτησης από ουσίες, εξαιτίας της γενικής κατάστασης της υγείας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Σύμφωνα με τον ΚΕΘΕΑ, ακόμη και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται χρήση ουσιών -ενέσιμων, ενδορρινικών ή από το στόμα- μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Σε ανακοίνωσή του, το κέντρο ζητά να μην περιοριστεί η πρόσβαση των εξαρτημένων σε υπηρεσείες θεραπειών λόγω των παρόντων δυσμενών συνθηκών.
Στην ενημέρωση του ΚΕΘΕΑ εξηγείται ότι η μακροχρόνια, χρήση ουσιών μπορεί να έχει αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα των εξαρτημένων, καθώς αυτό πιθανότατα να έχει δεχθεί επίθεση από λοιμώδη και άλλα νοσήματα. Συνεπώς, οι χρήστες καταδεικνύονται πιο ευπρόσβλητοι, δεδομένου ότι ο κορονοϊός «χτυπά» στην αναπνευστική οδό και στους πνεύμονες.
Η αυξημένη επικινδυνότητα συνίσταται στο γεγονός ότι «τα οπιούχα επιβραδύνουν την αναπνοή και είναι γνωστό ότι τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα αυξάνουν την πιθανότητα θανάτου σε περίπτωση υπερβολικής δόσης. Για τον ίδιο λόγο οι εξαρτημένοι χρήστες οπιούχων που μολύνονται από τον COVID-19, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να περιέλθουν σε απειλητική ή μοιραία για τη ζωή τους κατάσταση» όπως διασαφηνίζεται από τον ΚΕΘΕΑ.
Ακόμη, μεγάλες είναι οι πιθανότητες να αποβεί θανατηφόρος ο COVID-19 για τους χρήστες μεθαμφεταμινών, συμπεριλαμβανομένων και του sisa, αφού «οι ουσίες αυτές προκαλούν συστολή των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας την πιθανότητα πνευμονικής βλάβης και υπέρτασης».
Από την «κλοιό» του ιού δεν ξεφεύγουν ούτε οι χρήστες κάνναβης, οι οποίοι έχουν ήδη επιβαρύνει τους πνεύμονές τους και εμφανίζουν κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.
Επιβαρυντικά αναμένεται να δράσει το γεγονός ότι αρκετά εξαρτημένα άτομα είναι άστεγα ή στη φυλακή. Συνεπώς, ο έλεγχος της διάδοσης στον πληθυσμό των χρηστών είναι ιδιαίτερα περίπλοκος και η φροντίδα της υγείας τους καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη.
Ο ΚΕΘΕΑ εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με την πρόσβαση αυτών στο σύστημα υγείας, δεδομένων των συνθηκών πανδημίας και υπερκορεσμού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Μάλιστα, ο ΚΕΘΕΑ τις υφιστάμενες συνθήκες προβλέπει ότι τα εμπόδια για τη φροντίδα της υγείας των εξαρτημένων, οι οποίοι είναι κοινωνικά στιγματισμένοι, θα αυξηθούν.
Για την προστασία της ευάλωτης αυτής ομάδας ο ΚΕΘΕΑ ζητά «οποιαδήποτε μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας ή αυτό-περιορισμού να μην έχουν ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της πρόσβασης των εξαρτημένων σε υπηρεσίες θεραπείας ή μείωσης της βλάβης».
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ