Το Σεπτέμβριο αναμένονται τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών χορήγησης της κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19. Πρόκειται για δοκιμές, στις οποίες θα πάρουν μέρος συνολικά 6.000 ασθενείς.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς, που έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό, είναι δυνατόν να τους προστατέψει από καρδιαγγειακές επιπλοκές. Με απλά λόγια, οι ασθενείς θα χωριστούν με τυχαίο τρόπο σε δύο ομάδες. Στη μία, οι συμμετέχοντες θα λάβουν δισκία κολχικίνης και στην άλλη, εικονικό φάρμακο για χρονικό διάστημα 30 ημερών.
Ειδικότερα, οι ασθενείς θα λάβουν φαρμακευτική αγωγή με κολχικίνη 0,5 mg δύο φορές την ημέρα για τις πρώτες 3 ημέρες και στη συνέχεια μία φορά την ημέρα για τις υπόλοιπες 27 ημέρες. Χορηγός της μελέτης είναι το Montreal Heart Institute και το κύριο τελικό σημείο της θα είναι τα ποσοστά θανάτων και η ανάγκη νοσηλείας λόγω της μόλυνσης από το COVID-19 στις πρώτες 30 ημέρες από τη λήψη του φαρμάκου. Επικεφαλής των ερευνητών θα είναι ο Δρ. Jean-Claude Tardif από το Montreal Heart Institute.
Το φάρμακο έχει ήδη αρχίσει να χορηγείται και σε ασθενείς με κοροναϊό στη χώρα μας στο πλαίσιο μελέτης, που θα συμπεριλάβει 300 ασθενείς. Υπεύθυνος της μελέτης στη χώρα μας είναι ο καθηγητής καρδιολογίας Σπύρος Δευτεραίος. Μέχρι σήμερα, έχει φανεί ότι ο νέος ιός έχει – εκτός των άλλων – αυξημένη καρδιοτοξικότητα, η οποία είναι δυνατόν να προληφθεί με τη χορήγηση της κολχικίνης.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ