Με στόχο την θωράκιση των ατόμων που πάσχουν από άνοια έναντι της πανδημίας η πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών προτείνει λύσεις καθώς οι ασθενείς με άνοια συνήθως είναι μεγάλης ηλικίας, πιθανότατα έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή κάποια από τα συμπεριφορικά συμπτώματα.
Η πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την άνοια και πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, Δρ. Παρασκευή Σακκά φέρνει ως παράδειγμα, τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας, τα οποία συχνά δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν και να ακολουθήσουν επαρκώς ακόμη και τις πιο απλές προφυλάξεις για την πρόληψη της λοίμωξης από COVID-19. Χαρακτηριστικό είναι ότι μπορεί να ξεχνούν να πλύνουν τα χέρια τους, να μην φορούν μάσκα, να μην τηρούν αποστάσεις και γενικότερα να έχουν δυσκολία να προστατευτούν.
Με δεδομένα τα προβλήματα όπως είναι η απομόνωση, η μειωμένη δυνατότητα επικοινωνίας με τους οικείους, αλλά και σε πιο προχωρημένα στάδια, συμπτώματα όπως η άσκοπη κινητικότητα, το παραλήρημα και οι ψευδαισθήσεις, συνιστώνται μη φαρμακευτικές τακτικές, δηλαδή συμπεριφορικές παρεμβάσεις όπως είναι η απόσπαση της προσοχής σε άλλα θέματα και συζητήσεις, οι ευχάριστες εναλλακτικές δραστηριότητες, ο καθησυχασμός κλπ.
Σκοπός είναι τα άτομα με άνοια να διατηρήσουν τις όποιες νοητικές ικανότητές τους, την καλή ψυχολογική κατάστασή τους και την καλή καθημερινή λειτουργικότητά τους, προτείνονται τα εξής:
Προτείνεται η πραγματοποίηση δραστηριοτήτων για νοητική και σωματική ενδυνάμωση με μέτρο. Να θυμάστε ότι το άτομο που φροντίζετε κουράζεται εύκολα και δεν μπορεί να συγκεντρώσει την προσοχή του για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Δραστηριότητες θα βρείτε στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών https://alzheimerathens.gr/menoumespitimenoumedrasthrioi/ και στη σελίδα της στο Facebook https://www.facebook.com/AlzheimerAthens/
Οι φροντιστές ατόμων με άνοια πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις άλλες τους επαφές, για να μην εκθέτουν τον εαυτό τους και το άτομο που φροντίζουν σε κίνδυνο.
Ζητήστε βοήθεια για πρακτικά ζητήματα καθημερινότητας του ατόμου με άνοια στα τηλέφωνα των οργανώσεων Alzheimer ανά την Ελλάδα.
Τα Κέντρα Ημέρας της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας για τηλεφωνικές συνεδρίες και τηλεδιασκέψεις με τους ενδιαφερόμενους, παρέχοντας ενημέρωση, ψυχολογική υποστήριξη και οδηγίες διαχείρισης της κατάστασης.
Κέντρο Ημέρας Παγκρατίου: 210 7013271, ώρες 9.00-19.00
Κέντρο Ημέρας Πανόρμου: 210 6424228, ώρες 9.00-17.00
Κέντρο Ημέρας Αμαρουσίου: 210 6180073, ώρες 9.00-17.00
Η Τηλεφωνική γραμμή βοήθειας 1110 της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών παρέχει σε 24ώρη βάση οδηγίες για τους φροντιστές ατόμων με άνοια σε συνεργασία με την Εταιρεία AlzheimerΑθηνών.
Σε περίπτωση που το άτομο με άνοια διαμένει σε δομή χρόνιας περίθαλψης, βεβαιωθείτε ότι ακολουθούνται με συνέπεια οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Οι επισκέψεις δια ζώσης επιτρέπονται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.
Ζητήστε από το προσωπικό να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία (skype, viber, face time) για να διατηρήσετε την επαφή με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.
Χρήσιμες πληροφορίες θα βρείτε:
https://www.alz.org/help-support/caregiving/coronavirus-(covid-19)-tips-for-dementia-care http://alzheimersocietyblog.ca/coronavirus-covid-19-tips-for-people-with-dementia-caregivers-andfamilies/ https://www.dementiauk.org/get-support/coronavirus-covid-19/
https://www.alzheimers.org.uk/get-support/coronavirus-covid19?utm_source=dotdigital&utm_medium=email&utm_campaign=GenNewsletter&utm_content=260 32020&dm_i=57EL,6JDB,2DU7RA,ON4Y,1
https://www.alz.co.uk/sites/default/files/pdfs/TADA%27s-Reference-Handbook-of-Dementia-CareCOVID-19%20.pdf https://www.dementia.org.au/media-releases/2020/dementia-help-sheets-to-navigate-coronaviruscovid-19
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ