Μια σειρά προβληματισμών γύρω από τις κλινικές δοκιμές και τα δεδομένα που αξιοποιούν μετέφερε από το βήμα του 6ου Clinical Research Conference, ο Todor A. Popov, της Κλινικής Αλλεργιών και Άσθματος, της Σόφιας στη Βουλγαρία.
Όπως ανέφερε, “οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (RCT) κυριαρχούν στην τρέχουσα αντίληψη της εγκυρότητας της έρευνας και γίνονται δεκτές ως τελική απόδειξη όταν απαντούν σε κρίσιμες ερωτήσεις και διαμορφώνουν κατευθυντήριες γραμμές. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια αμφιλεγόμενα σημεία που υπονομεύουν τη συνολική αξιοπιστία τους”. Έθεσε λοιπόν μια σειρά προβληματισμών:
Σύμφωνα με τον κ. Popov, αυτά τα κενά στην εγκυρότητα και αξιοπιστία των τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών μπορούν να συμπληρωθούν με μελέτες πραγματικής ζωής.
“Μεταξύ αυτών των μελετών βάσης δεδομένων μπορεί να υπάρξει ιδιαίτερη αξία. Οι βάσεις δεδομένων ενδέχεται να διαφέρουν ως προς το μέγεθος και να αντικατοπτρίζουν τις ιδιαιτερότητες των χρησιμοποιούμενων πηγών: κλινικά αρχεία (ηλεκτρονικά καταγεγραμμένα), συστήματα πληρωμών, μελέτες και έρευνες, κοινωνικές υπηρεσίες. Δεν υπάρχει γενικά αποδεκτή δομή μιας βάσης δεδομένων, η οποία θα μπορούσε να καταστήσει εφικτή την εξαγωγή καθολικών συμπερασμάτων”, προσέθεσε.
“Ομοίως με την γλωσσική πολυμορφία της ανθρώπινης φυλής, η οποία σήμερα διαχειρίζεται από τις περιφερειακές και τις διεθνείς μεταφραστικές υπηρεσίες, συγκριτικά ερευνητικά εργαλεία πρέπει να σχεδιαστούν για να αναλυθεί η ποικιλομορφία των ανθρώπων στο πεδίο της υγείας και της ασθένειας επί τη βάσει των υφιστάμενων συνόλων δεδομένων”, κατέληξε ο κ. Popov.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ