Εικόνα παραμέλησης και αταξίας στις δομές υγείας μετά την μονοθεματική τους λειτουργία λόγω της πανδημίας covid-19 τονίζει ότι αποκόμισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κατά την τριήμερη περιοδεία του στην Δυτική Μακεδονία. Ελλιπή ενίσχυση των δομών και κόπωση των υγειονομικών διαπίστωσε ο κ. Ξανθός.
Από την επίσκεψή του σε τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, Γρεβενών- Κοζάνης-Καστοριάς-Φλώρινας, ο πρώην υπουργός σημειώνει ότι διαμόρφωσε άποψη της αναταραχής που επικρατεί στις δημόσιες δομές υγείας εξαιτίας της «κοβιντοποίησής» τους. Βολές προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε για φτωχική στήριξη των δομών αλλά και καταπόνηση του προσωπικού, εδώ και δυο χρόνια καταβάλλοντας προσπάθεια να περισώσει τη δημόσια περίθαλψη. Η ανεπάρκεια των ανθρώπινων πόρων του ΕΣΥ έχει χειροτερέψει, κατά τον κ. Ξανθό που επικαλείται το μειωμένο αριθμό εργαζομένων κατά 10.000 σε σύγκριση με πέρυσι. «Είναι καθολική η απαίτηση για μια σοβαρή αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας-αμοιβής-εκπαίδευσης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας» σύμφωνα με τον κ. Ξανθό. Με σαφή θέση κατά των κυβερνητικών εξαγγελιών, ο πρώην υπουργός καταλογίζει πρόθεση στην κυβέρνηση «για ιδιωτικοποιήσεις στο ΕΣΥ και συρρίκνωση –υποβάθμιση νοσοκομείων της επαρχίας στο πλαίσιο του νέου Χάρτη Υγείας». Από τις επαφές του ο κ. Ξανθός με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία-ΚΥ-ΚΕΦΙΑΠ της Δυτικής Μακεδονίας και εκπρόσωπους των τοπικών κοινωνών τονίζει ότι προέκυψε η συσπείρωση για την προστασία του ΕΣΥ, με απώτερο σκοπό μεταξύ άλλων» την ισόρροπη στήριξη τους και τη συνολική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών».
Από την πλευρά του ο Α.Ξανθός αποσαφήνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται για τη «διασφάλιση της μέγιστης δυνατής υγειονομικής αυτοτέλειας της Δυτικής Μακεδονίας». Ο νέος υγειονομικός χάρτης που του ΣΥΡΙΖΑ θα διασφαλίζει «αξιοπρεπείς δευτεροβάθμιες υπηρεσίες για όλες τις σημερινές νοσηλευτικές μονάδες, στήριξη των δομών ΠΦΥ-Ψυχικής Υγείας-Αποκατάστασης και σχεδιασμό νέων τριτοβάθμιου χαρακτήρα υπηρεσιών (πχ αιμοδυναμικό εργαστήριο), για να καλύπτονται αξιόπιστα οι ανάγκες του πληθυσμού αναφοράς και να περιοριστούν οι διακομιδές ασθενών».
Αναγκαία κατά τον κ. Ξανθό, μια ολιστική προσέγγιση στον σχεδιασμό για την ενίσχυση του ΕΣΥ και του ανθρώπινου δυναμικού του. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί «με θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης αναπλήρωσης των κενών λόγω συνταξιοδότησης». Στο πνεύμα αυτό προβλέπεται μόνιμη εργασιακή προοπτική των συμβασιούχων, 15.000 μόνιμες προσλήψεις σε βάθος τριετίας και στοχευμένη ενίσχυση κρίσιμων τομέων του ΕΣΥ ( ΠΦΥ, ΤΕΠ, Κλινικές Λοιμώξεων , ΜΕΘ, Αποθεραπεία-Αποκατάσταση, Ψυχική Υγεία ) και των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας.
Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται , σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η αναβάθμιση των αποδοχών του ιατρικού και λοιπού προσωπικού και κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών σε άγονες περιοχές , σε ειδικότητες που είναι σε έλλειψη και σε «άγονες» προκηρύξεις στις δομές του ΕΣΥ. Διαδορετικά, ο ίδιος προειδοποίησε ότι η κρίση στελέχωσης του ΕΣΥ θα κλιμακωθεί, οι παραιτήσεις γιατρών από τα νοσοκομεία θα αυξάνονται και το brain drain θα ενισχύεται.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ