Τον χαρακτήρα των δημοσιονομικών μέτρων επικαλέστηκε ο υπουργός Υγείας σε αίτημα για πλαφόν στο claw back και την μεταφορά της παρακράτησης του 70 % για το τέλος του χρόνου του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. Από την πλευρά του το όργανο θέτει θέμα επιβίωσης των μελών του.
Αναλυτικά το Συντονιστικό Όργανο των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε σύσκεψη με τον υπουργό Υγείας έθεσε τα αιτήματα στον Υπουργό Υγείας:
Ωστόσο, ο κ. Πλεύρης δήλωσε αδυναμία να ικανοποιήσιε τα προαναφερόμενα αιτήματα αναφέροντας ότι το ζήτημα του ανώτατου ορίου του claw back είναι δημοσιονομικό μετρό και δεν δεσμεύτηκε εάν μπορεί να εφαρμοστεί εντός του 2022. Επίσης, το ίδιο ισχύσει, σύμφωνα με τον υπουργό για την παρακράτηση του claw back του 70%. Όμως ο κ. Πλεύρης δεσμεύτηκε να το εξετάσει με το Υπουργείο Οικονομικών εάν αυτό μπορεί να συμβεί. Ομοίως, δυσκολίες υπάρχουν και στη διαγραφή των χρεών των claw back των προηγούμενων για τον ίδιο λόγο. Επίσης, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί τότε θα δια πραχθεί αδικία σε βάρος όσων έχουν ήδη εξοφλήσει το συνολικό χρέος αυτής της οφειλής.
Κατά τη συζήτηση αποσαφηνίστηκε ότι η βάση συζήτησης του προϋπολογισμού για διαγνωστικές εξετάσεις για το 2022 είναι ο προϋπολογισμός του 2021, όπως διαμορφώθηκε μετά την αύξησή του. Ο υπουργός υποσχέθηκε τη μεταφορά κονδυλίων από άλλους κωδικούς εντός των δημοσιονομικών πλαισίων. Ο κ. Πλεύρης αναμένει να υπάρξουν διαρθρωτικά μέτρα εντός του έτους, με τον έλεγχο σε real-time εντός του Απριλίου.
Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα το πρόγραμμα ΔΟΞΙΑΔΗΣ που σε πρώτη φάση θα συμπεριλαμβάνει εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Έως τον Ιούνιο θα αρχίσουν άλλα προληπτικά προγράμματα με χρήματα τα οποία θα προέρχονται για την κάλυψη αυτών των εξετάσεων προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, θα υπάρξει ξεχωριστός κωδικός για τις εξετάσεις περιστατικών POST COVID. Αυτές θα χρηματοδοτούνται από το κλειστό προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων, αλλά από άλλες πηγές, όπου και αυτό θα ελαφρύνει τον κλειστό προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων. Από την πλευρά του το συντονιστικό όργανο ισχυρίστηκε ότι με μεσοσταθμικό claw back 30% κανένα εργαστήριο δεν θα μπορέσει να επιβιώσει και ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος αναμονής. Με την σειρά του Υπουργός εκτίμησε ότι θα έχει διαμορφωμένο το budget του 2022 για διαγνωστικές εξετάσεις εντός του Απριλίου. Στη συνέχεια θα συναντηθεί εκ νέου με το Συντονιστικό Όργανο για να συζητηθούν τα περιθώρια βελτίωσης ή μεταφοράς πόρων από άλλους κωδικούς. Η ολομέλεια των φορέων του Συντονιστικού Οργάνου θα συνεδριάσει την προσεχή εβδομάδα για να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ