Αυξημένο κίνδυνο θανάτου μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος που έχει χαμηλό δείκτη μάζας σώματος και είναι πιο αδύνατος από το κανονικό, είναι δηλαδή λιποβαρής.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γιέλ, με επικεφαλής την Έμιλι Μπούχολτς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Medicine», μελέτησαν στοιχεία για περίπου 57.600 ανθρώπους βάρους φυσιολογικού και κατώτερου του κανονικού (εξαιρέθηκαν οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι).
Διαπιστώθηκε ότι οι λιποβαρείς έχουν 13% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου μέσα στο πρώτο μήνα μετά το έμφραγμα, σε σχέση με τους κανονικού βάρους ασθενείς που έχουν επίσης πάθει έμφραγμα. Αλλά και σε μεγάλο βάθος χρόνου (17 ετών), οι αφύσικα αδύνατοι έχουν 26% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.
Όταν συνυπάρχουν και άλλα χρόνια προβλήματα υγείας (π.χ. καρκίνος ή βλάβη ήπατος) που προκαλούν καχεξία, ο κίνδυνος θανάτου σε διάστημα 17 ετών μετά από έμφραγμα είναι μεγαλύτερος κατά 21% στην περίπτωση των αφύσικα αδύνατων ατόμων.
Βάρος κάτω του κανονικού έχει κάποιος, όταν ο δείκτης μάζας σώματος (βάρος σε κιλά προς τετράγωνο του ύψους σε μέτρα) είναι μικρότερος του 18,5. Κανονικό είναι το βάρος, όταν ο δείκτης έχει τιμή 18,5 έως 25.

Οι αδύνατοι κινδυνεύουν περισσότερο μετά από έμφραγμα
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Γεωργιάδης: Σταματούν οι πληρωμές σε εργαστήρια που δεν “ανεβάζουν” τις εξετάσεις
Στοιχεία σοκ για τα ναρκωτικά-Εξαπλασιάστηκε η κοκαΐνη στα λύματα της Αθήνας
Αλλαγές στη διοίκηση Νοσοκομείων Αττικής
Σε έναν μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι διορισμοί διοικητών νοσοκομείων
SOS Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για το ρυθμιστικό πλαίσιο της Τηλεϊατρικής
Γεωργιάδης: Ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας έτοιμος μέχρι το τέλος του έτους
Comments (0)