Στο δελτίο που αναρτήθηκε χθες περιλήφθηκε τελικά ένας πολύ μικρός αριθμός διορθώσεων (περίπου 80 κωδικοί) και δεν περιλαμβάνονται όλα τα λάθη που υπάρχουν σε πάνω από 700 κωδικούς φαρμάκων! Μάλιστα, πρόκειται για λάθη σε υπολογισμούς, σε αναφορές τιμών σε άλλες χώρες, ακόμα και λάθη εγγραφής που εκκρεμούν από το Δελτίο Τιμών του Απριλίου 2012!
Το ράβε ξήλωνε στη χώρα μας με τις τιμές των φαρμάκων συνεχίζεται. Μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί πολλά δελτία διορθωτικά και μη, όπως του Οκτωβρίου 2012, Δεκεμβρίου 2012, Φεβρουάριου 2013, Αύγουστου 2013 και Φεβρουάριου 2014. Όλα τα δελτία τιμών είχαν λάθη. Παρ’ ότι όμως τα λάθη αναγνωρίζονταν από την Επιτροπή Τιμών και δίδονταν υποσχέσεις στις φαρμακοβιομηχανίες ότι θα αποκατασταθούν, την τελευταία στιγμή με εντολή υπουργού ματαιώνονταν.
Ο νομος είναι σαφής: Η σχετική Υπουργική απόφαση για την τιμολόγηση των φαρμάκων στο ΦΕΚ Β/88 της 21-1-2014 αναφέρει ότι «αυξήσεις είναι αποδεκτές μόνο στην περίπτωση διορθώσεων λαθών». Και όμως, αυξήσεις με διορθώσεις λαθών έγιναν με το σταγονόμετρο, αφήνοντας υπόνοιες και αδιαφάνειας…
Τι ενδιαφέρει τους πολίτες αν έγιναν λάθη στις τιμές; Πολλές φορές τα λάθη αφορούν προϊόντα μοναδικά και για τα οποία η συνεχιζόμενη αυτή κατάσταση μπορεί να τα οδηγήσει και σε απόσυρση από την Ελληνική αγορά. Ήδη, έχει συμβεί στην αγορά και τη θέση τους έχουν πάρει ακριβότερα με επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ και των ασθενών.
Οι λανθασμένες τιμές χρησιμοποιούνται στους υπολογισμούς των τιμών αναφοράς στη θετική λίστα. Γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές στρεβλώσεις με πιο σημαντική το φαινόμενο που παρατηρείται πρόσφατα να πληρώνουν δηλαδή οι ασθενείς υπερβολικές διαφορές πέρα από τις νομοθετημένες συμμετοχές σε πάρα πολλά φάρμακα ακόμα και σε γενόσημα. Είναι λοιπόν απαραίτητο τα λάθη να διορθώνονται άμεσα.
Στο μεταξύ, εντός του Ιουνίου, θα πρέπει να γίνει νέα γενική ανατιμολόγηση όλων των φαρμάκων. Ήδη, οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν λάβει ενημέρωση να καταθέτουν τις τιμές των προϊόντων τους μέχρι τις 12 Ιουνίου. Ωστόσο, ο ΕΟΦ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με έλλειψη προσωπικού και πληροφορούμαι ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε οριζόντιες μειώσεις τιμών: 3,5% για όλα τα πρωτότυπα και 1,5% επιπλέον για τα γενόσημα. Τουλάχιστον έτσι δεν θα έχουμε νέα λάθη…
Η αλήθεια είναι στις τιμές των φαρμάκων η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς. Ουσιαστικά είναι το μοναδικό μέτρο το οποίο έχει χρησιμοποιήσει βίαια για να μειώσει τις δαπάνες φαρμάκων και στην πράξη τα λάθη και οι παλινωδίες έχουν πλήξει τον υγιή ανταγωνισμό ρεζιλεύοντας τη χώρα διεθνώς.
Οι τιμές που λαμβάνουν τα φάρμακα στην Ελλάδα υπολογίζονται και από άλλες χώρες, όπως η Τουρκία και Βραζιλία. Αγορές που έχουν μεγάλη αξία για τις μεγάλες διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες και οποιαδήποτε στρέβλωση στην τιμολόγηση των φαρμάκων στην Ελλάδα λειτουργεί ως ντόμινο σε πολλές αγορές.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ