Την επαναξιολόγηση των διοικήσεων στα νοσοκομεία τους διοικητές έθιξε ο υπουργός Υγείας σε ενημερωτική ημερίδα των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών. Τα κριτήρια αξιολόγησης και τις προτεραιότητες σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Με στόχο την βέλτιστη απόδοση υλοποιείται η διαδικασία της αξιολόγησης, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι όσο θα διαρκέσει η θητεία των υφιστάμενων διοικητών τους επόμενους επτά με οκτώ μήνες θα ληφθεί υπόψιν η συνεργασία. Χαρακτηριστικά ο υπουργός σημείωσε ότι κατανοεί το αγχωτικό της διαδικασίας αλλά διευκρίνισε στους διοικητές ότι θα πρέπει να κοπιάσουν «σας δημιουργεί σε πολλούς ανησυχία γιατί η διαδικασία δεν διασφαλίζει τη συνέχεια της θητείας σας και σε άλλους απογοήτευση που δεν μπορούν καν να υποβάλουν αίτηση. Αν υπάρχει κάποιος που δεν θέλει να συνεχίσει να το πει σήμερα. Όσοι μείνετε θα πρέπει να εργαστείτε».
Το Υπουργείο θα αξιολογήσει σε πραγματικό χρόνο την απόδοση σε κάθε κλινική και εφόσον οι διοικητές πράττουν τα δέοντα δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν για ενδεχόμενο απομάκρυνσής τους. Ο υπουργός εξήγησε ότι θα ελέγχει τους δείκτες αποδοτικότητας και θα λαμβάνει υπόψη τους πολίτες. «Δεν έχω φίλους ούτε χρειάζεται να με πάρει κανείς τηλέφωνο και δεν έχω αλλά κριτήρια πέρα από τη δουλειά σας».
Με δεδομένο πως τη τελευταία δεκαετία οι λειτουργικές δαπάνες στα νοσοκομεία έχουν αύξηση 100% ο υπουργός Υγείας δίνει έμφαση στον έλεγχο των δαπανώ, σημειώνοντας προς τους διοικητές «έχετε την απόλυτη ευθύνη να τηρείται τους προϋπολογισμούς. Διοικήσεις που θα βλέπω μήνα με τον μήνα ότι πέφτουν εκτός προϋπολογισμού καλό είναι να γνωρίζουν ότι δεν θα συνεχίσουν».
Πρόοδο προσβλέπει ο κ. Γεωργιάδης στο ζήτημα των αναμονών που όπως τόνισε «είναι αγκάθι στο ΕΣΥ» και σχολίασε πως «θα εκτιμηθεί δέοντος η προσπάθεια των διοικήσεων που θα είναι παρούσες για να επιλύουν επιτόπου τα ζήτημα των αναμονών. Θα παρακολουθώ τη μέση μείωση του χρόνου στις εφημερίες και θα είναι βασικός δείκτης αξιολόγησης».
Με τη σειρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη ζήτησε αυξημένη προσοχή για να είναι πολύ αποτελεσματικοί στο κομμάτι που αφορά τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και την διενέργεια του εμβολιασμού για τον Covid19. «Ειδικά για θέματα που αφορούν έργα ναυαρχίδες του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως είναι η τηλεϊατρική τόνισε ότι «θα πρέπει να έχουμε συνεχή συνεργασία και να λειτουργούν σε πλαίσιο στρατηγικού σχεδιασμού» ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη.
Ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος τόνισε ότι «η εισαγωγή των DRGs και η συνεχής παρακολούθηση της συνεπούς εκτέλεσης των προϋπολογισμών είναι μια πραγματική επανάσταση. Συνιστά τη χρυσή τομή μεταξύ των δημοσιονομικών περιορισμών και της αυξήσεως των αναγκών και θα μειώσει μέχρις εξαφανίσεως τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Οι προϋπολογισμοί βέβαια θα πρέπει σταδιακά, να προσαρμοσθούν στην αδήριτη ανάγκη, να καλύπτουν των σύνολο των δαπανών και της μισθοδοσίας».
Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους επεσήμανε «Λογοδοσία-Έλεγχος-Αποτελεσματικότητα. Με αυτό το τρίπτυχο συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και έχοντας πάντα ως στόχο τη διασφάλιση της άμεσης προσβασιμότητας των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας».
Η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη ανέφερε ότι «Είναι αναγκαία τόσο η αμεσότητα της ανταπόκρισής σας όσο και κυρίως η ακρίβεια και η ορθότητα των στοιχείων που μας αποστέλλετε. Όσον αφορά στην Γενική Γραμματεία Υπηρεσιών Υγείας τα στοιχεία που ζητούνται εντάσσονται σε τρείς βασικούς άξονες δράσης: α) τα οικονομικά των νοσοκομείων, β) την ορθολογική αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων του δημοσίου συστήματος υγείας και γ) την αποτύπωση της προσβασιμότητας των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ