Σήμα κινδύνου εκπέμπουν για την πιθανή αδυναμία πραγματοποίησης εργαστηριακών εξετάσεων στους ασθενείς ακόμη και για τον Covid-19 οι εργαστηριακοί και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί καθώς και οι περισσότερες διαγνωστικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) του ιδιωτικού τομέα.
Η έλλειψη αυτή δυνατότητας αποδίδεται στο πλήγμα που έχουν δεχθεί από την υγειονομική κρίση των τελευταίων δύο μηνών. Ειδικότερα, η μείωση του κύκλου εργασιών του κλάδου κυμαίνεται στο 50-70% για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ο ΠΙΣ.
«Όλα αυτά την ώρα που τα ιατρεία, τα πολυϊατρεία και τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα παρέμειναν ανοικτά για έκτακτα, επείγοντα και χρόνια βαριά περιστατικά σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, αλλά με το κόστος λειτουργίας των μονάδων της ιδιωτικής ΠΦΥ, της μισθοδοσίας του προσωπικού και της προμήθειας των ατομικών μέτρων προστασίας να είναι ιδιαίτερα αυξημένο, δημιουργώντας το κρίσιμο και αναγκαίο ανάχωμα για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας από το ΕΣΥ» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κατόπιν σύσκεψης εκπροσώπων ιατρικών συλλόγων και φορέων.
Ωστόσο, τα προβλήματα του κλάδου ορθώνονται καθώς την περίοδο της καραντίνας κοστολογήθηκαν νέες εξετάσεις για τις οποίες η Πολιτεία δεν αυξάνει τον σχετικό προϋπολογισμό, αντιγράφοντας πρακτικές άλλων, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ταυτόχρονα τα χρέη προς την πολιτεία πρέπει να εξοφληθούν, καταβάλλοντας άνω του 40% του εισοδήματός του σε εισπρακτικά μέτρα όπως είναι το rebate και το clawback για το έτος 2019. Σημειώνεται ότι για το 2020 δεν έχει διασαφηνιστεί το ποσό της δαπάνης.
Το επίμαχο ζήτημα εξετάσθηκε στη σύσκεψη ευρείας κλίμακας, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Συντονιστικό Όργανο των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών για το clawback, υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι φορείς εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών, τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, καθώς και οι Προέδροι των μεγαλύτερων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.
«Ο κίνδυνος κατάρρευσης του κλάδου είναι ορατός, γι’ αυτό και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί σε συσπείρωση τους ιατρούς όλης της χώρας» υποστήριξε το σύνολο των φορέων της ΠΦΥ του ιδιωτικού τομέα που συμμετείχε στη σύσκεψη.
Ζήτημα βιωσιμότητας του κλάδου θέτουν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) αλλά και όλοι οι φορείς της ΠΦΥ (ιατρεία, πολυϊατρεία και διαγνωστικά εργαστήρια), εν μέσω μίας κρίσιμης περίοδού, κατά την οποία η διάγνωση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην αντιμετώπιση της πανδημίας για τον έλεγχο της νόσου και για τον προσδιορισμό της ανοσίας του πληθυσμού.
Το συντονιστικό όργανο ζητά να διοχετευθεί η ελάχιστη ρευστότητα του ιδιωτικού διαγνωστικού κλάδου στην αγορά αναλωσίμων αντιδραστηρίων και στη συντήρηση μηχανημάτων με στόχο την εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών του πληθυσμού λόγω του κοροναϊού.
Αίτημά τους αποτελεί η ίση «αντιμετώπιση με την ιδιωτική δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας και αντίστοιχες ευνοϊκές ρυθμίσεις συμψηφισμού του παλαιού clawback, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί για τις ιδιωτικές κλινικές, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει ο κλάδος».
Σύμφωνα με τον κλάδο η πανδημία του COVID-19 κατέδειξε την επιτακτική ανάγκη για ριζική αναδιάρθρωση της ΠΦΥ με τρόπο σύγχρονο και πέρα από ιδεοληψίες του παρελθόντος. Μάλιστα, το συντονιστικό όργανο προειδοποιεί για την ανακαιότητα μίας νέας συμφωνίας πολιτείας και ιατρικού κόσμου για την ενίσχυση του τομέα της υγείας, πριν δοκιμαστεί σε ένα ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας.
«Άλλωστε την ώρα που κουρεύονται βεβαιωμένα χρέη, είναι παράλογο να ζητούνται χαράτσια τύπου clawback (αρπαγή) από τον ιατρικό κόσμο» καταλήγει η ανακοίνωση.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν:
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ