Κενό γράμμα παραμένει εδώ και 9 μήνες το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματικές παθήσεις. Το σχέδιο εγκρίθηκε από την ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, τον Ιανουάριο, αλλά δεν προχωρεί καθώς δεν έχει εγκριθεί από τον υπουργό Υγείας Α. Ξανθό…
«Είδαμε τον υπουργό Υγείας τον Απρίλιο και μας υποδέχθηκε θερμά. Υποσχέθηκε μάλιστα να κληθούμε για το θέμα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στη βουλή. Έκτοτε όμως δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημά μας, με συνέπεια να μην μπορούμε να προχωρήσουμε», κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας Τ. Τρόντζας, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, που εορτάζεται στις 12 Οκτωβρίου.
Το επίμαχο Εθνικό Σχέδιο αφορά την περίοδο 2015-2019 και φέρει τίτλο: «Πρώιμη διάγνωση- έγκαιρη και ορθή θεραπευτική αντιμετώπιση». Συντάχθηκε από την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και την Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (Ε.Ρ.Ε. – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.) και Ενώσεις ασθενών. Έχει 7 άξονες:
Βασικός στόχος του σχεδίου δεν είναι άλλος από την ορθολογική χρήση των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των ρευματικών παθήσεων για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, αλλά και την εθνική οικονομία. Ανάλογα σχέδια έχουν φτιαχτεί σε πολλές χώρες της Ε.Ε. αλλά και στην Ελλάδα για άλλα νοσήματα.
Κατά τον κ. Τρόντζα «στην Ελλάδα έχουμε πολύ καλή πρόσβαση των ασθενών στις νέες και ακριβές βιολογικές θεραπείες, παρά την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας. Εκεί που πάσχουμε όμως είναι στην ύπαρξη δομών στο δημόσιο τομέα για την ενημέρωση και υποστήριξη των ασθενών. Εκεί δίνει το βάρος το εθνικό σχέδιο».
Στη χώρα μας εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 3 εκατ. άνθρωποι, που πάσχουν από ρευματικές παθήσεις, από τους οποίους υπολογίζεται ότι γύρω στους 200.000 υποφέρουν από σοβαρές μορφές ρευματοπαθειών. Οι παθήσεις αυτές προσβάλλουν όλες τις ηλικίες και όχι μόνο τους ηλικιωμένους, συνοδεύονται από πόνο και ανικανότητα, ενώ αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα οδηγούν σε αναπηρίες και αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.
Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι οι ρευματικές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία χρόνιου προβλήματος υγείας, σωματικής ανικανότητας και επισκέψεων σε γιατρό και δεύτερη αιτία στην κατανάλωση φαρμάκων. Ειδικά, στην Ελλάδα έχει βρεθεί ότι ένας στους τέσσερις ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία του μέσα σε 5 χρόνια από τη διάγνωση!
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε την Πολιτεία, η οποία αδρανεί. Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Γι’ αυτό ο σύλλογός μας έχει θέσει ως στόχο το 2017 να ξεκινήσει μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοίησης για τη νόσο και κυρίως για τη χρήση των φαρμάκων», υπογράμμισε η κα Αθ. Παππά, πρόεδρος της ΕΛΕΑΝΑ (Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα).
Όπως ανέφερε, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και να μειωθεί η αναπηρία. Ειδικότερα, υπάρχουν 4 αποτελεσματικές στρατηγικές: καθημερινή άσκηση, αυτοδιαχείριση και κοινωνική επανένταξη, εκπαίδευση ασθενών και των οικογενειών τους και η ορθολογική φαρμακευτική θεραπεία.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ