Με τη διοργάνωση συνδιάσκεψης η οποία θα διεξαχθεί στις 10 Μαΐου στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή πολλών ενδιαφερομένων φορέων, γιορτάζει για 11η χρονιά τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών (18 Απριλίου) το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών (Active Citizenship Network – ACN).
Στόχος είναι να συζητηθούν, επικοινωνηθούν και προταθούν νέες προσεγγίσεις ως προς τα υπάρχοντα ευρωπαϊκά καθώς και εθνικά συστήματα φαρμάκων που διέπονται από κανόνες, έτσι ώστε να επιτευχθεί καλύτερη διαχείριση της πρόσβασης στην καινοτομία.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Δεκέμβριος 2014) στα συμπεράσματά του αναφορικά με την καινοτομία προς όφελος των ασθενών, αναγνώρισε πως «οι καινοτομίες στον τομέα της υγείας μπορούν να συμβάλλουν στην υγεία και την ευημερία των πολιτών και των ασθενών μέσω της πρόσβασης σε καινοτόμα προϊόντα, υπηρεσίες και θεραπείες που έχουν προστιθέμενη αξία σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες και μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την οργάνωση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση των εργασιών στον τομέα της υγείας, καθώς και στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό». Παρ ‘όλα αυτά, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση για μεγάλο χρονικό διάστημα σε καινοτόμες θεραπείες, αν κι έχουν ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη βάση θετικής σύστασης των EMA/CHMP.
Το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών αναφέρει σχετικά πως η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει παράσχει πολλά εργαλεία για να διευκολυνθεί η έγκαιρη διαθεσιμότητα των θεραπειών, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι εθνικές διαδικασίες (διαφορετικά μοντέλα τιμολόγησης, χρόνοι αδειοδότησης, προσβασιμότητα στις πληροφορίες, κανάλια και κριτήρια διανομής, κλπ.) μπορεί να καθυστερήσουν αυτή τη διαθεσιμότητα. Οι ανισότητες πρόσβασης των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες εκτιμάται, μάλιστα, πως έχουν αμβλυνθεί από την υιοθέτηση των μέτρων λιτότητας και από τη μείωση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης σε πολλά κράτη μέλη από το 2009.
Στην κατεύθυνση αυτή, αναδεικνύεται η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των Ευρωπαϊκών και εθνικών ρυθμιστικών αρχών και των θεσμικών οργάνων, των οργανώσεων των ασθενών και των εταιρειών για να ξεπεραστεί η αύξηση του αριθμού των φραγμών και των ανισοτήτων.
Για το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, τα πρώτα βήματα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αφορούν ένα σαφές και κοινό ορισμό της καινοτομίας και της τρέχουσας διαδικασίες – και τη διαφάνειά τους, για τη χορήγηση άδειας, τιμολόγησης και επιστροφής δαπανών. Προϋπόθεση αποτελεί επίσης η γεφύρωση του χάσματος που προκαλείται από την έλλειψη τόσο της ενημέρωσης και όσο και της συμμετοχής των ασθενών σε αυτές τις διαδικασίες.
Για εγγραφή και για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη συνδιάσκεψη του ACN, δείτε εδώ.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ