Μεγάλη συσχέτιση μεταξύ του καρκίνου του μαστού και της νυχτερινής βάρδιας, καταγράφουν μια σειρά έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 4-5 χρόνια.
Στην κορυφή των επαγγελματιών που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο βρίσκονται οι νοσηλεύτριες, λόγω ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας. Χαρακτηριστική είναι μια καναδική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2013 στο περιοδικό «Occupational and Environmental Medicine», η οποία έβαλε στο «μικροσκόπιο» 1.134 γυναίκες με καρκίνο του μαστού και 1.179 γυναίκες χωρίς τη νόσο. Η σύγκριση έδειξε πως οι γυναίκες που εργάζονταν για χρόνια σε νυχτερινές βάρδιες (νοσηλεύτριες, καθαρίστριες, τηλεφωνήτριες, υπάλληλοι ορισμένων καταστημάτων, εργάτριες κ.ά.), αντιμετωπίζουν περίπου διπλάσιο κίνδυνο ν’ αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με όσες δεν εργάζονται τα βράδια. Οι ειδικοί ωστόσο υπήρξαν επιφυλακτικοί με το αποτέλεσμα της έρευνας, τονίζοντας ότι η συσχέτιση θα πρέπει να επιβεβαιωθεί κι από άλλες μελέτες.
Ήδη, πάντως, ο Διεθνής Οργανισμός για την Έρευνα στον Καρκίνο (IARC) κατατάσσει τη νυχτερινή βάρδια στην κατηγορία Α2, δηλαδή την αναφέρει ως πιθανό καρκινογόνο παράγοντα. Στη Δανία, μάλιστα, το θέμα έχει προχωρήσει παραπέρα. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, μετά από προσφυγή 40 νοσηλευτριών, αναγνώρισε τον καρκίνο του μαστού ως επαγγελματική ασθένεια.
«Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα», λέει στο Virus ο Στέλιος Κωστόπουλος, Διευθυντής Ιατρικής της Εργασίας στο ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο». Όπως επισημαίνει, όλες οι έρευνες που έχουν γίνει για το θέμα είναι ατελείς, ενώ ο IARC αποφεύγει να το προχωρήσει. Το ζήτημα, κατά τον ίδιο, προσκρούει σε καθαρά πολιτικούς και οικονομικούς λόγους. «Θα έπρεπε να αλλάξει όλο το σύστημα των εφημεριών και να προσληφθεί το διπλάσιο προσωπικό εάν αναγνωριζόταν κάτι τέτοιο» λέει χαρακτηριστικά. «Φανταστείτε ακόμη τι θα γινόταν με τις αποζημιώσεις» προσθέτει.
Ο κ. Κωστόπουλος εξηγεί ότι ο άνθρωπος είναι ημερήσιο ον: «Στη διάρκεια της ημέρας οι λειτουργίες των διαφόρων ανθρώπινων οργάνων είναι αυξημένες. Έτσι, όταν ο άνθρωπος προσπαθεί να δουλέψει νύχτα, τα συστήματα προσπαθούν να προσαρμοστούν, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να στρεσάρεται κι αυτό να επιφέρει βλάβες» τονίζει.
Έρευνες αναφέρουν πως για το 20% των εργαζομένων η βραδινή βάρδια είναι πραγματικά ανυπόφορη. Μόλις το 10% δηλώνει ότι δεν έχει πρόβλημα, ενώ το υπόλοιπο 70% απλά κάνει υπομονή…
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ