Προσοχή συνιστά το Υπουργείο Υγείας στην ατμοσφαιρική ρύπναση, ενώ έμφαση στα συμπτώματα που εμμένουν ζητούν να δείξουμε οι ειδικοί. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας οι μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων θα κυμανθούν σε μέτρια επίπεδα (51-75 μg/m3 ) λόγω μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα.
Μετά από ενημέρωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, το Υπουργείο Υγείας δίνει τ οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης σε άτομα αυξημένου κινδύνου, δηλαδή πολίτες με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Αυτές οι ομάδες ενθαρρύνονται να αποφεύγουν την παραμονή τους σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Ειδικότερα, όσοι έχουν άσθμα είναι πιθανόν να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Εφόσον τα συμπτώματα παραμένουν τότε καλό είναι να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα ιατρό.
Με δεδομένη σήμερα την κορύφωση μεταφοράς στην χώρα αφρικανικής σκόνης, το Υπουργείο Υγείας απευθυνόμενο προς το γενικό πληθυσμό, συνιστά:
Άξιες λόγους είναι οι συμβουλές που έχει δώσει κατά το παρελθόν σε άλλο κύμμα ασφρικανικής σκόνης η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας στους πολίτες και ιδιαίτερα στα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού. Οι πνευμονολόγοι προειδοποιούν ότι είναι επικίνδυνη εφόσον υπάρξει ανάμιξή της με γύρη, βακτήρια και μύκητες. Όπως αναφέρουν θα πρέπει να αναζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή σε περίπτωση εμφάνισης κλινικών συμπτωμάτων:
Επίσης, όπως έχει αναφέρει σε άρθρο του ο Καθηγητής Καρδιολογίας, πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, κοσμήτορας Ιατρικής Σχολής Παν. Κρήτης, Γιώργος Κοχιαδάκης η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις και από καρκίνο του πνεύμονα, με αυξανόμενες ενδείξεις επιπτώσεων και σε άλλα συστήματα του ανθρώπινου σώματος. Σύμφωνα με ερευνητές, οι επισκέψεις για καρδιαγγειακές παθήσεις στα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων σκόνης (26%) ενώ οι εισαγωγές για ισχαιμική καρδιοπάθεια ήταν 16% έως 21% υψηλότερες τις ημέρες με αμμοθύελλα σε σύγκριση με άλλες ημέρες.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ