Στους εμπλεκόμενους φορείς δόθηκε προς διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τη «Διοικητική Μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας», προκειμένου να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους πριν κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.
Το Νομοσχέδιο (επισυνάπτεται) συγκροτεί Τομεακές Διοικήσεις Ψυχικής Υγείας στις Υγειονομικές Περιφέρειες (Πε.Δι.Το.Ψ.Υ.), οι οποίες θα συνδέουν τους Τομείς Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων (Το.Ψ.Υ.) και τους Τομείς Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων (Το.Ψ.Υ.Π.Ε.) με κριτήρια γεωγραφικά, πληθυσμιακά, αριθμού Μ.Ψ.Υ και προσβασιμότητας των ληπτών στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) υπάγονται δύο (2) Πε.Δι.Το.Ψ.Υ. με την εξαίρεση της 5ης και της 7ης ΥΠΕ στις οποίες υπάγεται μία (1) Πε.Δι.Το.Ψ.Υ. ανά ΥΠΕ.
Το Σχέδιο Νόμου συγκροτεί ακόμη Τομεακές Επιστημονικές Επιτροπές, Περιφερειακά Τομεακά Συμβούλια, Τομεακές Επιτροπές Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.
Σύμφωνα με την Αριστοτέλους η εν λόγω μεταρρύθμιση επιδιώκει να αναδιοργανώσει με νέους καλύτερους όρους αλλά με ελάχιστους οικονομικούς πόρους, το σύστημα διοίκησης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, προς όφελος κυρίως των ασθενών, των οικογενειών τους, των φροντιστών αλλά και του συνόλου των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, κινητοποιώντας ελάχιστους οικονομικούς πόρους (εδώ).
ΠΟΕΔΗΝ: Δεν θα επιτρέψουμε το κλείσιμο των Δημόσιων Ψυχιατρείων Νοσοκομείων
Την αντίθεσή της στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία, εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καθώς εκτιμά πως με αυτό επιχειρείται η κατάργηση της αυτονομίας των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.
«Τα ψυχιατρικά Νοσοκομεία είναι στην παρανομία, αφού κατά την ερμηνεία της κυβέρνησης το σύμφωνο Λυκουρέντζου-Andor που εξέπνευσε στις 31-12-2015 ορίζει ότι θα έπρεπε να έχουν κλείσει» λέει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος υπενθυμίζει παράλληλα ότι ο ν.4272/2014 για την οργανική ένταξη του ανεπτυγμένου δικτύου των Περιφερειακών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας δεν προχωράει. «Δεν πρόκειται να χωρέσουν ολόκληρα Νοσοκομεία με πλούσιο ανεπτυγμένο δίκτυο, στους Ψυχιατρικούς τομείς των Γενικών Νοσοκομείων ή στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας που είναι πρωτοβάθμιες μονάδες» τονίζει σχετικά.
Πρόσφατα η ΠΟΕΔΗΝ συνάντησε τον πρώην Επίτροπο Laszlo Andor, στον οποίο και έθεσε το ζήτημα της αναγκαιότητας λειτουργίας των ψυχιατρικών νοσοκομείων, παρουσιάζοντάς του μάλιστα συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι σε αυτά στηρίζεται το 80% του συστήματος ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο ο L. Andor έδειξε να συμμερίζεται την άποψη για συνέχιση της λειτουργίας τους χωρίς ημερομηνία λήξεως.
«Το Νομοσχέδιο συγκροτεί Τομεακές Διοικήσεις Ψυχικής Υγείας στις Υγειονομικές Περιφέρειες, επιδιώκοντας την κατάργηση της αυτονομίας των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων. Δηλαδή σταδιακή κατάργηση από την πίσω πόρτα. Τι πολιτικά παιχνίδια παίζονται; Τι εξυπηρετούν οι εν λόγω ιδεοληψίες; Δεν θα το επιτρέψουμε! Διεκδικούμε τη συνέχιση της λειτουργίας των ψυχιατρικών νοσοκομείων χωρίς ημερομηνία λήξεως» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Σύμφωνα, πάντως, με τον υπουργό Υγείας η διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κλείσει και το αποτέλεσμά της εκφράζεται στο Νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία. Το τελευταίο όπως υποστήριξε ο Ανδρέας Ξανθός σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με την ΠΟΕΔΗΝ, αφορά σε αλλαγή του διοικητικού μοντέλου στην ψυχική υγεία και όχι στα 3 εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Ο ίδιος φέρεται, μάλιστα, να δεσμεύτηκε για την πρόσληψη προσωπικού για την Ψυχική Υγεία στην επόμενη προκήρυξη που θα δημοσιεύσει το υπουργείο Υγείας.
ΝΣΧ Ψυχική Υγεία
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ