Σε έξι πυλώνες θα «πατάει» το 4ετές πλάνο ανάπτυξης της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας – ελληνικής και ξένης, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει ένα βιώσιμο πλαίσιο στο χώρο του φαρμάκου ανάμεσα στο κράτος και την επιχειρηματικότητα, με στόχο την κοινωνία.
Ο στόχος του Σχεδίου Δράσης είναι διττός: αφενός η ενίσχυση της εξωστρέφειας του κλάδου κι αφετέρου η μείωση των τιμών στα σκευάσματα.
«Το φάρμακο είναι για την Ελλάδα ένας τομέας προνομιακός όχι μόνο για την ποιότητα της υγειονομικής φροντίδας και της κοινωνικής προστασίας, αλλά και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αφού υπάρχει εξαιρετική παραγωγική και εξαγωγική εμπειρία, εξωστρέφεια, τεχνογνωσία, εξειδίκευση, χαμηλό περιβαλλοντικό κόστος, υψηλής κατάρτισης προσωπικό , δυνατότητα αξιοποίησης του αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού που «παράγουν» τα ελληνικά πανεπιστήμια και σήμερα μεταναστεύει στο εξωτερικό. Ο τομέας του φαρμάκου μπορεί να συνδυάσει τις 2 κρίσιμες προϋποθέσεις της δίκαιης ανάπτυξης, την παραγωγική προοπτική και την κοινωνική ανταποδοτικότητα» δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.
Στην κατεύθυνση αυτή, τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομίας, Υγείας και Παιδείας σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και με τη συνεισφορά του ΕΟΦ και του ΕΟΠΥΥ, κατέληξαν σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει 18 δράσεις και 46 έργα, τα οποία στοχεύουν στην ανάδειξη της ποιότητας της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, στην εφαρμογή μιας βιώσιμης τιμολογιακής πολιτικής, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρήσεων μέσω συνεχούς προσαρμογής στις καλές πρακτικές παραγωγής αλλά και μέσω συνεργασιών, στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας με την παραγωγή καινούριων προϊόντων όπως τα φυτικά φάρμακα κ.λπ.
Για την εφαρμογή των μέτρων προβλέπεται η λειτουργία Επιτροπής Συντονισμού, Γραφείου Διοίκησης και Προγραμματισμού και Πλατφόρμας ανάπτυξης, η οποία υποστηρίζεται από σειρά φορέων, όπως το Παρατηρητήριο της αγοράς Φαρμάκου του Υπ. Υγείας, το Κέντρο Επιχειρηματικής Ευφυΐας των επιχειρήσεων και η πλατφόρμα καινοτομίας Βιοϊατρικής και Φαρμάκου της ΓΓΕΤ. Για το συντονισμό της υλοποίησης των επιμέρους ενεργειών των δράσεων, θα σχηματιστούν επιμέρους Ομάδες Εργασίας, έξι στον αριθμό, δηλαδή μία ανά άξονα προτεραιότητας. Οι εμπλεκόμενοι Φορείς θα αξιολογούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα την πρόοδο που σημειώνεται στην εφαρμογή των συμπεφωνηθέντων και θα δημοσιεύουν τις εκτιμήσεις τους. Η πρώτη συνάντηση αξιολόγησης αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 26 Ιανουαρίου 2017.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος, η μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών – έμπνευση του οποίου αποτελεί το εν λόγω Σχέδιο – προβλέπει πλήρη αξιοποίηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, καθώς και συμψηφισμούς μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και ελληνικού δημοσίου.
«Πέραν του Αναπτυξιακού Νόμου ο οποίος αναγνωρίζει τη φαρμακοβιομηχανία ως έναν από τους στρατηγικής προτεραιότητας κλάδους της μεταποίησης, στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να προκηρυχθούν οι πρώτες δράσεις που σχετίζονται με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και της έρευνας και καινοτομίας των μεταποιητικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακοβιομηχανιών, ενώ σειρά άλλων προγραμμάτων ενίσχυσης της μεταποίησης βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού, ώστε να προκηρυχθούν εντός του 2016» δήλωσε η Υφυπουργός Οικονομίας, Θεοδώρα Τζάκρη. «Επίσης, έχουν ήδη προκηρυχθεί δράσεις ενίσχυσης των δημόσιων ερευνητικών υποδομών, καθώς και δράσεις κατάρτισης και πιστοποίησης των γνώσεων των εργαζομένων στους στρατηγικούς τομείς ανάπτυξης της χώρας, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η φαρμακοβιομηχανία» πρόσθεσε.
Τα 6 «βήματα» για τη στήριξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, αναλυτικά έχουν ως εξής:
Α: Ενίσχυση Ζήτησης Προϊόντων Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας
Β: Ενίσχυση Ανταγωνιστικότητας Ελληνικών Επιχειρήσεων
Γ: Ενίσχυση Δραστηριοτήτων Έρευνας & Καινοτομίας
Δ: Ενδυνάμωση Ανθρώπινου Δυναμικού
Ε: Διασφάλιση Υποστηρικτικών Υπηρεσιών & Yποδομών
ΣΤ. Βελτίωση Περιβάλλοντος Χρηματοδότησης
Οι περιορισμοί της εγχώριας αγοράς
Για την ανάπτυξή της η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία οφείλει, πάντως, να ξεπεράσει ορισμένα προβλήματα τα οποία διαπιστώνει η εταιρία συμβούλων PLANET, που εκπόνησε τη μελέτη εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για λογαριασμό του Υπ. Οικονομίας.
Μεταξύ άλλων, οι σύμβουλοι αναδεικνύουν τη μείωση του μεγέθους της εγχώριας αγοράς και της όξυνσης του ανταγωνισμού. Είναι χαρακτηριστικό πως ο εν λόγω κλάδος παρουσιάζει κατά την τελευταία επταετία μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής κύκλου εργασιών -4,5%, αυξάνοντας ωστόσο οριακά το μερίδιό του στο 27% το 2014 και συγκρατώντας τα επίπεδα κερδοφορίας του, παρά τη συνεχή μείωση των τιμών στο 4%.
Δυσανάλογη επιβάρυνση στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία προκαλεί, στο μεταξύ, το εντεινόμενο clawback επί του συνόλου των πωλήσεων, που δεν λαμβάνει υπόψη το βαθμό επιβάρυνσης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης από κάθε τύπο φαρμάκου ή τα ενδιάμεσα περιθώρια της αλυσίδας φαρμάκου. Άλλες απειλές για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας αποτελούν, σύμφωνα με τη μελέτη: • η περιορισμένη δυνατότητα συμψηφισμού του clawback, • η συνεχιζόμενη μείωση της τιμής των γενοσήμων, • η επιδείνωση της εγχώριας οικονομικής κατάστασης, • η ενδεχόμενη επιμήκυνση του απαιτούμενου χρόνου για την εισαγωγή νέων φαρμάκων στην αγορά, • η απαρχαίωση απαραίτητου εξοπλισμού για την εφαρμογή των GMPs, • η διατήρηση μεγάλου αριθμού μικρών επιχειρήσεων • οι συχνές αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο • οι θεσμικοί περιορισμοί στη δημιουργία συνεργατικών καινοτομικών σχημάτων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα • η μείωση των διαθέσιμων πόρων χρηματοδότησης για επενδύσεις ανάπτυξης και οικονομίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας συγκεντρώνει περίπου το 24% της συνολικής αγοράς σε όγκους φαρμάκων. Στις επιχειρήσεις αυτές εργάζονται περίπου 7.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι αποτελούν το 50% του συνόλου του προσωπικού που απασχολείται στον φαρμακευτικό κλάδο. Ποσοστό 21% του κύκλου εργασιών τους προκύπτει από τις εξαγωγές που κάνουν σε περισσότερες από 85 χώρες.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ