Όπως περιγράφεται χαρακτηριστικά σε έγγραφο του Δημήτρη Κοντού προς τον ΠΙΣ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, «το σύστημα ενημερώνει τον ιατρό για το κατά πόσον οι εξετάσεις που συνταγογραφεί βρίσκονται εντός του επιτρεπόμενου αριθμητικού ορίου».
Ήδη, μέσω του e–prescription, επιλέγοντας την κατηγορία εξέτασης από τις στήλες που εμφανίζονται, οι γιατροί μπορούν να δουν πόσο είναι το αριθμητικό όριο για την ειδικότητά τους, καθώς και πόσες εξετάσεις από την κατηγορία έχουν γραφτεί για τον ασφαλισμένο.
Ο Διοικητής του ΕΟΠΥΥ τονίζει ότι με αυτό τον τρόπο, εκπληρώνεται η υποχρέωση που απορρέει από τη νομοθεσία για την ενημέρωση των γιατρών. Επισημαίνει, παράλληλα, την ύπαρξη μίας ακόμη ασφαλιστικής δικλείδας, αφού σε περίπτωση που γίνει υπέρβαση του πλαφόν, ένα προειδοποιητικό μήνυμα εμφανίζεται στην οθόνη του γιατρού πριν από την έκδοση του παραπεμπτικού, με το οποίο ζητείται η επιβεβαίωση ή η ακύρωση της εντολής και η έκδοση νέας που θα διενεργηθεί σε δημόσια δομή.
Στην απάντηση του Δ. Κοντού προς τον ΠΙΣ, διευκρινίζεται σχετικά πως:
«Η διαδικασία αυτή δεν γίνεται αυτόματα από το σύστημα τόσο για τυπικούς όσο και για τεχνικούς λόγους και ειδικότερα:
Α) Για τυπικούς διότι στην υπουργική απόφαση δεν ορίζεται ότι τα παραπεμπτικά (ιδιωτικού/δημόσιου) θα διαχωρίζονται αυτόματα από το σύστημα.
Β) Για τεχνικούς διότι όπως προέκυψε από τις συνομιλίες μας με τους υπεύθυνους της εφαρμογής στην ΗΔΙΚΑ θα είναι εξαιρετικά δύσκολος αν όχι ανέφικτος ο διαχωρισμός σε πρώτο χρόνο των παραπεμπτικών».
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ