Σε «αυτοσχεδιασμούς» -ελλείψει οργανωμένης καθοδήγησης από την Τράπεζα της Ελλάδος- φαίνεται ότι προχώρησαν οι ασφαλιστικές εταιρείες στο τέλος του 2013 για την είσπραξη ασφαλίστρων που αφορούσαν στις ανανεώσεις συμβολαίων των Εμπορικών και Βιομηχανικών κινδύνων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iw, οι περισσότερες των εταιρειών φέρονται να ακολούθησαν ατύπως πρόταση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος προς την εποπτική αρχή, χορηγώντας πίστωση στους μεγάλους πελάτες τους, εφόσον τα ασφαλιζόμενα κεφάλαια ξεπερνούσαν σε αξία τα 5 εκατ. ευρώ ή το ασφάλιστρο τα 5.000 ευρώ.
Σε αυτές τις περιπτώσεις οι πιστώσεις διαμορφώθηκαν κοντά στους τρεις μήνες, ωστόσο όμως υπήρξαν και ασφαλιστικές που αναγνώρισαν σε πελάτες τους «καθυστερήσεις πληρωμών» που έφθασαν ή και ξεπέρασαν τους έξι μήνες.
«Φέτος στις ανανεώσεις καθοριστικό ρόλο δεν διαδραμάτισαν μόνο τα ασφάλιστρα και οι εκπτώσεις που χορηγήθηκαν επ΄ αυτών, αλλά και οι χρόνοι πληρωμών» ανέφερε στο iw γνωστός παράγοντας της αγοράς, προσθέτοντας ότι «όσες ασφαλιστικές επέμειναν στο να εφαρμόσουν την πράξη διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, περί προεξόφλησης των ασφαλίστρων, είναι βέβαιο ότι επλήγησαν παραγωγικά».
Πλέον μένει να φανεί τι θα πράξει η ΤτΕ. Πως θα αντιδράσει δηλαδή εφόσον κατά τη διάρκεια ελέγχων διαπιστώσει πιστώσεις που δεν προβλέπονται βάσει των όσων έχει αποφασίσει. Πάντως κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση η εποπτική αρχή όφειλε να έχει προβλέψει τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν ορισμένοι κλάδοι ασφάλισης σε ότι αφορά το εισπρακτικό και να έχει νομοθετήσει ανάλογα ή, έστω, τοποθετηθεί επί της πρότασης που υπέβαλε η Ένωση σχετικά με το κρίσιμο αυτό θέμα.
Πηγή: Insuranceworld.gr
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ