Κατά 20 πέννες αυξάνεται η επιβάρυνση κάθε ασθενή για τη συνταγογράφηση φαρμάκου ή ιατρικής συσκευής, με αποτέλεσμα το κόστος να ανέρχεται πλέον σε 8,60 λίρες.
Η χρέωση ανά συνταγή καταργήθηκε στην Ουαλία του 2007, τη Βόρεια Ιρλανδία το 2010 και τη Σκωτία το 2011, αλλά ακόμη περίπου 10% όλων των ασθενών στη Βρετανία εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη, αποφέροντας έσοδα στην κυβέρνηση ύψους πάνω από 450 εκατ. λίρες.
Όμως, η κυβέρνηση δέχεται σφοδρή κριτική ότι το μέτρο εκτός από το γεγονός ότι προκαλεί ανισότητες στη χώρα, το κόστος είναι τόσο υψηλό πλέον που ορισμένοι ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία που έχουν ανάγκη.
Μάλιστα, ο σύλλογος The Prescription Charges Coalition, που αποτελείται από 40 οργανισμούς, που τάσσονται κατά των άδικων στους ασθενείς, υποστηρίζει ότι το 35% από εκείνους που έχουν πληρώσει για τις συνταγές, δεν έχουν παραλάβει τα φάρμακα λόγω του υψηλού κόστους!
Από την άλλη, ο υπουργός Υγείας Philip Dunne ότι δεν θα αυξηθεί το κόστος για τις προπληρωμές (prescription prepayment certificates PPCs), οι οποίες αφορούν ασθενείς με χρόνιο νόσημα που έχουν ανάγκη συχνών συνταγογραφήσεων από το σύστημα υγείας. Παράλληλα, θα παραμείνουν οι εξαιρέσεις για συγκεκριμένες νόσους, όπως καρκίνος, επιληψία, διαβήτης, παιδιά κάτω από 16 ετών και άτομα με χαμηλό εισόδημα.
Όπως ήταν φυσικό, αντιδρούν και οι εργατικοί. Η σκιώδης υπουργός Υγείας, Julie Cooper, δήλωσε πως «η αύξηση του κόστους συνταγογράφησης φανερώνει την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί οικονομικά το εθνικό σύστημα υγείας. Σε μία περίοδο που το κόστος ζωής συνεχίζεται να αυξάνεται, η κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους πολίτες με το κόστος περίθαλψης».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ