Skip to content

Αυξάνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών για το ΕΣΥ-Τι δείχνει έρευνα της GPO για τον ΠΙΣ

Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Παρά τις εξαγγελίες και τις προσπάθειες του Άδωνι Γεωργιάδη και της κυβέρνησης, αυξάνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών για το δημόσιο σύστημα υγείας. Η δυσαρέσκεια τους εστιάζεται στην κακή οργάνωση και τις ελλείψεις προσωπικού και ανάμεσα στα άλλα ζητούν να δοθούν περισσότερα κίνητρα στους ιατρούς για να στελεχώσουν το ΕΣΥ.

Αυτά τουλάχιστον έδειξε έρευνα της γνωστής εταιρείας GPO, που πραγματοποιήθηκε για λαγαριασμό του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και παρουσιάστηκε σήμερα από το Δ.Σ. του συλλόγου, με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Αθ. Εξαδάκτυλο. Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.066 ατόμων και μεταξύ των άλλων βρέθηκε:

  • Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες (54,7%) δηλώνουν πως έχει χειροτερεύσει η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας τα τελευταία 2-3 χρόνια. Εύρημα που αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση, η οποία δηλώνει ότι η υγεία αποτελεί προτεραιότητα.

  • Περίπου οι μισοί πολίτες (48,1%) δηλώνουν δυσαρεστημένοι από το σύστημα υγείας (δημόσιο και ιδιωτικό) ενώ μόλις 21,9% είναι ικανοποιημένοι. Περισσότεροι δυσαρεστημένοι είναι οι πολίτες στην Περιφέρεια και ειδικά στη Κεντρική Μακεδονία.

  • Ειδικά για το δημόσιο σύστημα υγείας δυσαρεστημένοι δηλώνουν το 61,1% των πολιτών και μόνο 16% ικανοποιημένοι. Από αυτούς, που εμφανίζονται ικανοποιημένοι, στο 83% η ικανοποίηση αφορά το επίπεδο των ιατρών.

  • Οι πολίτες σε ποσοστό 73% εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την κακή οργάνωση του ΕΣΥ και 68,3% από τις ελλείψεις προσωπικού.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το 64,8% των ερωτηθέντων επισκέπτονται συχνότερα τα νοσοκομεία και το 62,4% τα ιδιωτικά ιατρεία, ενώ μόλις το 12,8% κέντρα υγείας και ΠΕΔΥ – γεγονός που δείχνει ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας υπολείπεται σημαντικά και η φροντίδα παραμένει νοσοκομειοκεντρική.

Ανάλογη έρευνα διενεργήθηκε από την GPO και σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 760 ιατρών με εξίσου αρνητικά αποτελέσματα. Είναι ενδεικτικό ότι δυσαρεστημένοι από το σύστημα υγείας εμφανίζεται το 57,1% του δείγματος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 48,3% το 2024 και μόνο 22,9% το 2023 (αμέσως μετά την πανδημία).

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ ανέφερε ότι “τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των νέων προσλήψεων ιατρών συνεχίζει να υπολείπεται του αριθμού των συνταξιοδοτήσεων και παραιτήσεων ιατρών. Ειδικά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κύμα παραιτήσεων επιμελητών Α και Β, γεγονός που αποδίδεται στις κακές συνθήκες εργασίας και τις χαμηλές αμοιβές”.

Κύρια αιτία φυγής των ιατρών από τη χώρα αναφέρονται από τους ίδιους τους ιατρούς οι χαμηλοί μισθοί αλλά και η στασιμότητα στην εξέλιξη των ιατρών μέσα στο ΕΣΥ. Ο γ.γ. του ΠΙΣ κ. Δημ. Βαρνάβας σημείωσε ότι ο σύλλογος έχει καταθέσει αναλυτικά προτάσεις για οικονομικά και θεσμικά κίνητρα ώστε να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον των νέων ιατρών. “Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι χωρίς συνεννόηση με τα συλλογικά όργανα των ιατρών δεν μπορεί να καρποφορήσει οποιαδήποτε αλλαγή στο σύστημα υγείας”.

GPOΈρευναΕΣΥΠΙΣ

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

H Tikun Olam Ελλάδος επεκτείνει τις εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία
Ελληνική μελέτη: Υψηλό φορτίο της νόσου στους ασθενείς με ΙΦΝΕ

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...